Ovo su danas najhladniji gradovi u Srbiji: Sledi otopljenje, evo kad zima opet pokazuje zube

* Ni u jednom gradu u Srbiji se jutros temperatura nije približila nuli * Od 1. februara zima bi opet mogla da nam pokaže svoje pravo lice * Već u 10 sati jutros meteoalarm požuteo, jutros je bio narandžast i crven

  • 10

Zima nam u poslednjih par dana pokazuje svoje prave zube koje vidimo i danas. Ni u 9 sati, naime, ni u jednom gradu u Srbiji temperatura se nije ni približila nuli a kamoli da ju je preskočila i otišla u plus. Najhladnije je, kao i jutros u 7, i u 9 sati bilo u Sjenici gde je izmereno 23 stepena ispod nule.

Posle Sjenice nahladnije je bilo u Požegi gde je skala u termometru pala 16 stepeni ispod nule, zatim u Smederevskoj Palanci, Banatskom Karlovcu i Vranju gde je bilo minus 13. U Kruševcu i Ćupriji je izmereno minus 12, koliko i na Crnom Vrhu gde je snežna mećava, u Dimitrovgradu minus 11, isto toliko i u Kuršumliji i na Paliću.

Deset stepeni ispod nule je bilo u Sremskoj Mitrovici, Velikom Gradištu i u Kraljevu.

U Leskovcu i Nišu je bilo za stepen toplije, a u Beogradu 6 stepeni ispod nule.

Iako su planine, na Zlatiboru i na Kopoaniku je bilo toplije nego u Sjenici. Na Zlatiboru je u 9 sati bilo minus 13 a na Kopaoniku 14 stepena ispod nule.

Najtoplije je bilo u Negotinu gde je bilo 3 stepena ispod nule, i u Zaječari gde je izmereno minus 5.

Sunce prkosi minusu

Kako dan odmiče, svuda je sve toplije, ali su na snazi i dalje ledeni dani sa temperaturom od minus 4 do nule. Prema najavi RHMZ, ledeni dani nisu samo u Timočkoj Krajini gde je maksimalna temperatura dva stepena u plusu.

Ono što je dobro, danas bi mraz trebalo da popušta, pa bismo od sutra imali topliji period od oko 5, 6 dana dok zatim ima signala za moguće novo zahlađenje. 

Bar tako kaže meteorolog Marko Čubrilo, koji najavljuje da će od sutra biti toplije, posebno na zapadu i severu. Novo zahlađenje možemo da očekujemo već oko 1. februara. 

On podseća da je noć ka utorku bila veoma do ekstremno hladna.

- Danas tokom dana pretežno sunčano i u većini mesta manje hladno uz maksimum od minus 3 do plus 3 stepena. Samo ponegde je moguća pojava magle. Posle podne i u noći ka sredi na severu i severozapadu Srbije, severu istočne Hrvatske, a kasnije u toku noći i u sredu pre podne nad središnjim i jugoistočnim predelima Srbije, kao i na severu Crne Gore naoblačenje koje će samo ponegde doneti slab sneg, a moguća je i ledena kiša.

- Sa tim naoblačenjem počinje dotok osetno toplijeg vazduha tako da će na severu Srbije, u noći ka sredi, biti samo oko minus 2 stepena, dok će središnjim BiH, severom Crne Gore i jugoistokom Srbije i delje biti oko minus 15 stepeni - napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Sutra posle podne zapadni vetar biće u pojačanju, ali počinje i osetno topliji period, posebno na zapadu i severu regiona gde će se maksimumi kretati od 3 do 7 stepeni u plusu,  dok će na istoku i u pojedinim kotlinama, gde se hladan vazduh zadržava i dalje biti od 0 do plus 3 stepena Celzijusa.

- Jutarnji mraz će oslabiti i uglavnom će se kretati od minus 5 do minus 1 stepen. U petak posle podne do regiona će stići hladan front koji donosi prolazno naoblačenje, prolazne padavine i manje zahlađenje. Snega će prolazno biti samo iznad 700 metara nadmorske visine. Vetar u okretanju na severozapadni i prolazno pojačan. U subotu nad južnim i središnjim predelima pretežno oblačno uz kišu, susnežicu i sneg ali će padavine biti slabog intenziteta. Nad ostalim predelima promenljivo oblačno uz moguću prolaznu susnežicu ili sneg. Posle podne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Dnevni maksimum od 1 do 6 stepeni u plusu - kaže Čubrilo.

Od februara možda sve iznova

U nedelju i ponedeljak, prema njegovim rečima, posle hladnog jutra sa slabim mrazem tokom dana pretežno sunčano i relativno toplo, posebno u ponedeljak kada bi ponegde maksimum mogao biti i oko 11 stepeni u plusu.

U utorak, 1. februara i posle njega, zima bi opet mogla da pokaže svoje zube.  

- Ponegde bi se magla i niski oblaci duže zadržali i tamo bi bilo hladnije, oko 1 stepen Celzijusa. Promena vremena uz jak hladan front, naoblačenje, kišu koja bi brzo prešla u sneg i na kratko olujan severozapadni vetar je izgledna oko 1. februara,  kada bi se temperatura spustila na prosečne vrednosti. Posle 3. februara, ima dosta opcija za dalji razvoj sinoptike ali i dalje veliki deo prognostičkog metarijala daje signal za dalje zahlađenje uz razvijanje anticiklona u širem prostoru između Grenlanda i Skandinavije koji bi ka nama po svojoj istočnoj periferiji poslao  još hladniji vazduh, a nad Jadranskim ili Jonskim morem bi došlo do sekundarne ciklogeneze.  Ta sinoptika za sada ima oko 40 odsto verovatnoće ostvarivosti i videćemo šta će se narednih dana dešavati - kaže Čubrilo i nastavlja:

- Još jedan potencijalno interesantan detalj se pojavljuje na proračunu GFS-a za period oko 9. februara. Model počinje davati sve jači signal za značajno zagrevanje stratosfere koje možda ne bi išlo do nivoa koji je potreban na SSW ali bi moglo uticati na značajno slabljenje, pa čak i razilaženje polarnog vrtloga što bi kasnije u ovom mesecu, pod uslovom da se zaista i održi imao veliki uticaj na razvoj sinoptike nad našom hemisferom.

Inače, za razliku od jutros u 7 sati, kada je u većini Srbije bio na snazi narandžasti a u ostatku crveni meteoalarm, on je sada u celoj zemlji žut. 

Rekordno niske temperature  i u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je jutros izmerena rekordno niska temperatura od -33.2 stepena Celzijusa u mestu Kosanica u opštini Pljevlja, potvrdio je "Vijestima" Dušan Pavićević, šef Meteo centra Televizije Vijesti.

Do sada najniža zabeležena temperatura bila je 1985. godine u Rožajama -32 stepena Celzijusa.

Video: Otkrivamo kako se pravi vremenska prognoza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA