≫ 

Kada biber sprej i suzavac postaju opasni, gde je granica između samoodbrane i zloupotrebe?

Sredstva poput biber spreja i suzavca nisu striktno zabranjena, nekad je poželjno nositi ih, ali postoje i slučajevi kada dolazi do zloupotreba

  • 15
Suzavac, biber sprej, devojka, samoodbrana Foto: Shutterstock

Bilo je to proteklog vikenda. Naša sagovornica, koja je želela da ostane anonimna, vraćala se iz prodavnice kada je videla mladića koji joj išao u susret. Već na nekoliko metara uočila je da se ponaša čudno, a kada su se mimoilazili krenuo je da joj govori preteće poruke.

- Osetila sam veliku neprijatnost, ignorisala sam ga i ubrzala korak. Nisam htela da se osvrćem, misleći da je produžio dalje. Međutim, kada sam ušla u zgradu i krenula uz stepenice, videla sam da je i on ušao za mnom - objašnjava ona.

- Potrčala sam i uletela u stan. Nisam ceo dan smela da izađem napolje. U šoku sam, posebno jer se sve desilo oko podne, usred bela dana. Iako nikada nisam imala kod sebe bilo koje sredstvo za samoodbranu, sada razmišljam da nabavim - dodaje.

Na sreću, ovaj slučaj se završio samo kao "neprijatna situacija". Ipak, podsećamo i na nedavne incidente, kada je napadnuta devojka na Mirijevu, a onda i radnica u jednoj apoteci.

Naime, osumnjičeni D. D. (31) je, navodno, silovao devojku, tako što ju je napre presreo na Mirijevskom bulevaru, a onda odveo iza zgrade.

U utorak je javnost ostala zatečena i vešću da je razbojnik upao u jednu beogradsku apoteku, po licu je hemikalijom (za koju se sumnja da je biber sprej) poprskao po licu, u nameri da, verovatno, izvrši krađu.

Pomenuti slučajevi su samo primeri u nizu svakodnevnih napada, najpre na žene, ali na sve ostale koji su "interesantni", iz nekog razloga, za napadače. Zbog učestalosti ovakvih napada, čiji su motivi različiti, mnogi se odlučuju i da radi preventive sa sobom nose biber sprej, suzavac ili elektrošoker. Ipak, postavlja se pitanje - koja je granica između samoodbrane i zloupotrebe pomenutih sredstava?

Lična zaštita ili opasno oruđe?

Sredstva poput biber spreja i suzavca nisu striktno zabranjena, objašnjava za Telegraf advokat Ivan Simić.

- Kada govorimo o delu koji se tiče korišćenja tih sredstava, oni se, s jedne strane podvode pod sredstva za ličnu zaštitu, dok se opet mogu smatrati nekom vrstom oruđa kojima se neko može teško povrediti i izazvati posledice koje nisu željene. Biber sprej nije nešto što se kod nas koristi od juče, upotrebljava se već decenijama. Ne može se reći da je upotreba zabranjena, ali nije nemoguće da, ukoliko policija takvo sredstvo pronađe kod nekog lica za koje smatraju da je bezbednosno interesantno, to sredstvo i oduzme - napominje Simić.

Kako navodi, nošenje biber spreja ili suzavca jeste poželjno ako neko živi ili se kreće u ruralnim sredinama ili slabo osvetljenim naseljima, ali i tu treba biti oprezan.

- Moramo uzeti sa rezervom upotrebu tih sredstava jer se ona mogu i zloupotrebljavati. Dakle, svako sredstvo, bez obzira što nije oružje, može se smatrati oruđem podobnim da se nekom nanesu i određene povrede tj. da se neko onesposobi, a pored povreda, i da se prema nekome učine određena krivična dela koja se tiču, na primer, imovinskog karaktera.

advokat, ivan simić Foto: Media centar/Ivan Simić

Dodaje da zakon nedovoljno precizno uređuje ovu oblast, zbog čega je zapravo tanka linija između odbrane i zloupotrebe.

Takođe, njihova nabavka jeste još jedna oblast koja nije sasvim uređena. Advokat dodaje da se, verovatno, najviše nude na crnom tržištu, posebno u sferi interneta.

- Nekada ih je bilo moguće nabaviti u armi šopovima, pa se vodila polemika da li je to dozvoljeno ili ne. Nikada ona nisu bila striktno zabranjena. Sada kada je sve moguće nabaviti onlajn, ne možemo reći da je na bilo koji način otežana kupovina tih sredstava. Internet, koliko god da je proizvod nekog tehnološkog razvoja, ima i svoje pošasti, kao što je i olakšan pristup opasnim proizvodima. Naravno, ne možemo reći da su suzavac i biber sprej toliko fatalni po život. Ta sredstva stvarno mogu biti efikasna u odbrani od nekog protivpravnog napada na sebe ili blisko lice, ali opet, to se može zloupotrebiti. Ono se može tretirati kao neko oruđe koje je podobno da se njime izvrši krivično delo, ako je pokušano izvršenje tog krivičnog dela ili u koliko je izvršenje tog krivičnog dela izvršeno - zaključuje Simić.

Video: Napad u GSP: Biber sprejom poprskao vozača

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    29. januar 2022 | 21:06

    Da li je bolje nekog bolesnika naprskati sprejem da ne progleda nikad vise (mada to ne moze da se desi), ili da vam ucini bilo sta lose... Pa makar i verbalno... Sve zene koje se bilo kako osete ugrozene treba da imaju sprej u torbi zlu ne trebalo.

  • Djole

    30. januar 2022 | 00:26

    Nacija je razoruzana uvodjenjem novih oruznih listova... Mislim na normalne gradjane koji su godinama imali oruzje pa su zbog poreza i drugih nameta morali da ga prodaju ili predaju MUP-u. Kreteni se naoruzaju na crno pa kidišu na normalne, normalni razoruzani nemaju cime da se brane... ZABRANITE I BIBER SPRE, PA NEKA NAM DEVOJKE I ŽENE SILUJU KRETENI I BARABE.

  • Tihi

    29. januar 2022 | 21:39

    Znajuci nase zakone verovatno prvo mora da pocne silovanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA