≫ 

Deca koronu donela sa zimovanja. U školama tvrde da nema putovanja, a u vrtićima očajni: Na ivici smo snaga

Molimo roditelje da dolaze po decu ranije, jer smo na granici izdržljivosti, poručuju iz predškolskih ustanova

  • 45
klizanje zima sneg deca ekskurzija korona

Foto: Pixabay

Ekskurzije u jeku korone, kada beležimo i po 20.000 zaraženih dnevno, zvuče kao naučna fantastika. Međutim, portparolka Doma zdravlja u Kragujevcu Danijela Petrović izjavila je da ih i te kako ima. Kako je navela za medije, poslednjih desetak dana broj dece koja su pozitivna veoma je porastao, a sami mališani objašnjavaju da su došli upravo sa rekreativne nastave.

– Poslednjih desetak dana međutim imamo oko 150 pregleda dnevno, a među njima oko 70 kovid pozitivne dece. Kada ih pitamo, oni sami kažu da su bili na rekreativnoj nastavi – na Goču, Zlatiboru, Rudniku… Nedavno je takođe jedna cela grupa koja je bila na rekreativnoj, nezavisno od simptoma, testirana i ispostavilo se da su svi pozitivni - ispričala je Danijela.

Tragom ove informacije, pitali smo vaspitačice u vrtićima i učiteljice u školama ima li putovanja. I dobili smo potvrdan odgovor, ali i da je reč o putovanjima u privatnoj režiji, a ne o onima koja organizuju same škole i obdaništa. 

- Da, deca su bila na zimovanju. Roditelji su ih vodili na Divčibare, Taru, Zlatibor... Ali, da li možete bilo koga da krivite za to. Mnogo je rizičnije kada sede u punoj učionici ili jedu u prepunoj sali za ručavanje - revoltirano poručuje učiteljica Vesna Jerotijević iz Čačka.

Kako kaže, situacija u školi je krajnje haotična. Od 27 dece, šestoro joj danas nije došlo u školu, a pravo stanje, dodaje, tek će se videti naredne nedelje.

- Poslednje što smo organizovali od putovanja bila su letovanja na početku školske godine. Od tada nismo delili anketne listiće za ekskurzije i rekreativne nastave. Bilo je nagoveštaja da će to moći u drugom polugodištu, ali za sada od toga nema ništa. Vidite koliko je zaraženih - zaključuje Vesna Jerotijević.

U vrtićima je, navode nam, situacija na ivici nemogućeg.

- Molimo roditelje da dolaze po decu ranije, jer smo na granici izdržljivosti - odmah na početku razgovora poručuje nam Suzana Lazarević, predsednica Odbora predškolaca sindikata Nezavisnost.

U mnogim vrtićima čak apeluju na roditelje da ko ne mora, ne dovodi decu, jer su vaspitačice masovno zaražene, a one koje rade snalaze se kako znaju i umeju da bi pregurale dan po dan.

- Ranije je bila praksa da idemo na zimovanja i letovanja, ali sada toga više nema. Za Beograd ne mogu da tvrdim, ali za ostatak Srbije da. Seminari, izleti, okupljanja, sve je ukinuto. Niko i ne traži da se ide. Nama je sada prioritet da se organizujemo u poslu dok je većina zaposlenih zaražena - priča Lazarević.

Međutim, u Beogradu je, kako saznajemo, jedan vrtić baš prošle nedelje organizovao izlet. 

Inače, uslove za organizovanje ekskurzija i izleta propisao je Institut za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ 17. decembra prošle godine u dokumentu „Preporuke za izvođenje izleta, ekskurzija, zimovanja i drugih putovanja učenika i dece u predškolskim ustanovama“. Tu se navodi:

"Glavni uslov za organizovanje pomenutih vannastavnih aktivnosti je da se organizuju u periodima niže učestalosti kovida 19 na teritoriji gde se ista organizuje (kumulativna incidencija za prethodnih 14 dana ispod 300 slučajeva na 100.000. stanovnika i da je trend učestalosti u opadanju)."

S obzirom na to da je u poslednjih dve nedelje preko 1.000 obolelih na 100.000 u celoj Srbiji, ovaj kriterijum nije ispunjen. Pored toga, Ministarstvo prosvete je početkom školske godine školama prosledilo uputstvo da se đačka putovanja mogu izvesti samo ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i destinacija na koju se putuje.

Ipak, roditelji ne žele da decu zbog toga drže zatvorene. Pedijatar Milan Leković kaže da mu je poznato da deca i dalje masovno putuju sa roditeljima, odlaze na zimovanja i letovanja, ali i da je to, kako kaže, dobro za njihov imunitet. 

- Deci je potreban redovan san, ishrana i kretanje. Protiv sam bilo kakve izolacije dece - izričit je Leković.

Međutim, ono što zaposleni u školama i vrtićima zameraju roditeljima nisu putovanja, već odlasci sa decom na masovna okupljanja u zatvorenom prostoru, kakve su svadbe, punoletstva i druga slavlja sa stotinama ljudi.

Video: Kombinovani model nastave izazov je za đake, ali i nastavnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    28. januar 2022 | 23:05

    Ajde nemojte da lazete.Moja snaja vaspitacica,vec deset dana sa decom iz vrtica na planini.Tako da ,ne organizuju samo mame i tate zimovanja ,vec i skole i vrtici.

  • Vlada

    28. januar 2022 | 23:08

    Ako sam dobro shvatio, na planinama je korona, i onda turisti odu na te planine, i donesu koronu u gradove, na pijace, u škole, na radna mesta, na utakmice, na koncerte, na punoletstva, na svadbe, u porodice... Proklete planine...

  • Milos

    28. januar 2022 | 22:01

    Prvi talas napadao stare ljude. Drugi izmedju 40 i 50 god. Treci mlade a cetvrti decu... 🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA