Ministarstvo odbrane u odgovoru "Glasu Amerike": Srbija nema raketni sistem Iskander-M

Reč je o raketnim sistemima ruske proizvodnje čiji je domet veći od 500 kilometara, a namena im je uništavanje protivničkih aerodroma, aviona, radara i komandnih centara i raketnih kompleksa

  • 19
raketa niklearno naoružanje ilustracija Foto: Pixabay/ Ilustracija

Srbija ne poseduje raketni sistem Iskander-M, nije razmatrala, niti razmatra razmeštanje takvog sistema na svojoj teritoriji, navelo je Ministarstvo odbrane Srbije u pisanom odgovoru na upit "Glasa Amerike".

Reč je o raketnim sistemima ruske proizvodnje čiji je domet veći od 500 kilometara, a namena im je uništavanje protivničkih aerodroma, aviona, radara i komandnih centara i raketnih kompleksa, dodaje se u tekstu sajta iz Vašingtona, prenosi Tanjug.

Figuriraju kao oružje koje bi se, u slučaju potrebe, moglo koristiti protiv sredstava kojima NATO raspolaže u državama susednim Rusiji.

U odgovoru "Glasu Amerike" Ministarstvo odbrane Srbije potenciralo je opredeljenje o vojnoj neutralnosti, koje je, kako navodi, stupilo na snagu skupštinskom odlukom iz 2007. godine.

- U vezi s tim, a poštujući politiku vojne neutralnosti, sarađujemo sa partnerima širom sveta, kako na Istoku tako i na Zapadu, ne preferirajući pri tome ni jedan savez, organizaciju ili državu pojedinačno, što je naša prednost - precizirano je u odgovoru ministarstva.

Saradnje Srbije u oblasti odbrane sa Ruskom Federacijom je izuzetno razvijena, i prati tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose između dve zemlje.

- Takođe, napominjemo da naša zemlja u naoružanju Vojske Srbije poseduje i nabavlja sredstva vojne tehnike iz SAD, zemalja Evropske unije, ali i Ruske Federacije - napomenulo je srpsko ministarstvo.

"Glas Amerike" prenosi da je priča o Iskander-M sistemu došla nakon što je ruski sajt "Vojni pregled" plasirao priču o mogućem raspoređivanju ruskih raketnih sistema u Srbiji, i, kako se navodi u tekstu "Glasa Amerike", u formalnom smislu je nezavisno glasilo sa vezama u ruskom generalštabu i ministarstvu odbrane.

(Kraj) pv/tnj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    5. februar 2022 | 10:26

    Ja bi im rekao: nažalost, trenutno nemamo, potrudićemo se u najkraćem roku da ih nabavimo!

  • Neka se nađe...

    5. februar 2022 | 10:33

    Lično ne bih imao ništa protiv,da kupimo iskander za svoje potrebe!

  • Pavke🙏🙏🙏

    5. februar 2022 | 11:37

    Pod hitno treba kupiti🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇺🇷🇺🇷🇺🙏🙏🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA