≫ 

Ovako sada izgleda put preko Golije koji je danima zavejan: "Mećave su takve da se ne vidi prst pred okom"

Deonica je duga 12,5 kilometara, a na toj trasi su svakodnevno teške mašine i moćni utovarivači

  • 0
putari, sneg, Foto: RINA

Nakon višednevne borbe putara sa smetovima na surovoj Goliji put Preko Brdo - Odvraćenica konačno je prohodan za saobraćaj, formirani su snežni tuneli visoki nekoliko metara. Putarima na ruku idu povoljni vremenski uslovi, jer u prethodnih nekoliko dana nije bilo novih snežnih padavina.

- Ova deonica se svaki dan čisti, a na terenu je teška mehanizacija i putari koji se svakondevno bore sa ogromnim količanama snega. Trenutno je prohodna ali niko ne može da garantuje da će tako biti i večeras. Stoga, kao i obično upućujemo apel vozačima da ih ne zavara to što snega nema okolo i da krenu na put. Ovde se situacija menja iz sata u sat. Sneg na Goliji nije pao samo u avgustu, a mećave ovde su takve da se bukvalno ne vidi prst pred okom - kaže za RINU Vitomir Arsović iz "Puteva Ivanjica".

Tokom ove zimske sezone, na deonici od Prekog Brda do Odvraćenice obavljene su dve akcije spasavanja zavejanih putnika. Iako asfaltiran usled konfiguracije terena deonica je izuzetno nezahvalna tokom zimskih meseci i jedna je od najkritičnijih za održavanje. Put se nalazi na nadmorskoj visini od 1700 metara i prolazi ispod Jankovog kamena, najvišeg vrha Golije.

- Verovatno u Srbiji nema goreg puta za održavanje od ovog na Goliji, jak vetar koji duva sa Peštera ovde za samo nekoliko minuta napravi ogromne smetove. Zato ukoliko krenete ovom deonicom i vidite da počinje da duva odmah se vratite nazad. Ukoliko se zaglavite dok pozovete službu, dva sata je potrebno da se stigne do gore što poprilično dramatizuje čitavu situaciju - kaže Arsović.

Deonica je duga 12,5 kilometara, a na toj trasi su svakodnevno teške mašine i moćni utovarivači. Sudeći po količini snega i vremenskim prilikima ovde će ostati sve do aprila meseca.

Video: Apokalipsa na Goliji: Nadljudska borba putara i snežne mećave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA