≫ 

Garbo proživljava sudbinu Grete: Mladi konj je izbegao klanicu, slep je i čeka svoj dom

Svako ko je dobre volje može pomoći ovom lepotanu

  • 0
konj, garbo Foto: Fejsbuk/Kucica za spas

Nakon što je divna bela kolbila Greta izbegla smrt i našla utočište na jednom salašu, sličnu sudbinu je sada doživela i njen srodnik Garbo.

Kako se objavilo udurženje "Kućica za spas", nakon akcije skupljanja novca, uspeli su da otkupe konja koji je bio pred klanjem, i tako ga spasu.

- Pre nekoliko dana otkupili smo Garbo. Radi se o kastratu kojeg su preprodavci oglasili za klanje. Ponovo je uskočila Gordana da zakači prikolicu i ode do tog dalekog sela i doveze ga u Zrenjanin. On je slep ili bar skoro slep. Čeka nas angažovanje veterinara za opšte analize i proveru stanja, ali i veterinara specijsliste za očne bolesti - navedeno je.

Za oporavak, njemu je najpre potrebna hrana, ali i seno.

- Potrebno je seno, zob, jabuke, šargarepe. Takođe, kao i u Gretinom slučaju, tražimo donatora za mesečni smeštaj. Kada veterinar obavi pregled znaćemo da li je Garbo potpuno slep i od toga će zavisiti njegov smeštaj, jer on ne može živeti večno vezan kako se ne bi povredio (znači adekvatna štala i ispust, a izgradnja toga nije jeftina), ispust na koji će on moći da se vremenom navikne i u njemu kreće, ili šetanje svakog dana, a najteže je naći ljude koji bi se tome posvetili.

konj, garbo Foto: Fejsbuk/Kucica za spas

Svako ko je dobre volje može pomoći ovom lepotanu.

- Tek smo na koraku broj jedan, tako da svi predlozi dolaze u obzir. Ko želi finansijski da pomogne ovom dragom i mirnom konjiću, inače znatno manjem od Grete, kako bi dobio adekvatno veterinarsko zbrinjavanje, moze nam se javiti. Ako neko zna građevinsku firmu koja bi donirala materijal za adekvatan smeštaj, takođe nam se može javiti. Idemo još jedan krug za plemenite konje.Veliko hvala Gordani koja je otišla po njega i pružila smeštaj u kome se trenutno nalazi -  stoji u apelu.

Svi oni koji bi želeli da pomognu ovom konjiću, mogu pisati Instagram stranici "Kućica za spas".

Posećamo, početkom jnauara i život kobile Grete visio je o koncu.

- Dobila je ime Greta. Ona je mlada, ali bolesna od teškog rada i katastrofalnih uslova života. Ima samo 5 godina. Ako neko od mojih prijatelja želi da učestvuje u daljem veterinarskom zbrinjavanju ove plemenite životinje, može mi pisati. Neka Greta živi koliko živi, da je niko ne kolje, ne zlostavlja, izlaže teškom radu za koji više nije sposobna. Uništiti konja za samo 5 god života je monstruozno ali takva nam je zemlja u kojoj živimo, puna je Srbija zlostavljača ali mali je broj ljudi kojima to smeta. I dalje ne shvatamo da je zlostavljanje životinja teže delo nego zlostavljanje ljudi, jer čovek ima razne izbore, a životinja nema nijedan. Greta je plaćena 400 evra, za veterinarski pregled i terapiju biće okvirno potrebno oko 150 do 200 evra - navela je tada Anita Đukić Mitrović.

Nakoliko dana kasnije, otkupljena je i sada je smeštena na salašu kod Novog Sada.

Greta više nije ona iznurena i mršava životinja u kakvom stanju je kupljena. Sada trči, živahna je, dlaka joj je sjajnija i belja.

- Prvi put je portrčala pre nekoliko dana. Valja se i u blatu. Očišćena je od parazita i svega, može polako da se druži i sa drugim konjima. Još je nepoverljiva jer je dugo trpela maltretiranje i udarce. Ipak, u rukama je dobrih i iskusnih ljudi, pa mislim da će i to vremenom prevazići. Obilaze je ljudi, nose joj šargarepe, jabuke, šećer, sve ono što obožava da jede.

Anita je optimisitična i veruje da će se Greta skroz oporaviti tokom proleća i leta.

Video: Ovako nešto niko nije očekivao: Konj ušao u kuću svojih vlasnika i otišao pravo u kupatilo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA