≫ 

Markovići decenijama nemaju miran san zbog klizišta: Deo brda se odvalio i sve je bliži prvim kućama

Svake godine ista muka

  • 3
Topola, klizište Foto: RINA

Svake godine ista muka. Tako bi ukratko objasnio svoj problem Dragan Marković iz podnorudničkog sela Jarmenovci. Ovaj domaćin već godinama sa svojom porodicom i familijom živi u strahu, jer brdo iznad njihovih kuća u zaseoku Jarmenovačka reka, gde su se skućili, polako klizi preteći da ugrozi nekoliko stambenih objekata koji se nalaze neposredno uz klizište. Gomila zemlje i kamena posebna su opasnost posle zimskog perioda, zbog velike količine vode koja se u zemljištu zadržava.

- Bilo je dosta snega tako da smo ovo i očekivali jer već više od deset godina živimo u strahu od zemlje. To je deo brda koji polako klizi prema našim kućama i preti urušavanjem objekata, na nekoliko mesta je zemlja već došla do samih zgrada a tu je i ogromna količina vode koja se cedi iz zemlje. Pored ovih objekata do kojih je zemlja stigla ispod je još kuća i pomoćnih objekata koji su takođe ugroženi - rekao je za RINU, Dragan Marković.

Marković i njegove komšije veoma su uplašeni, od aktiviranja klizišta nemaju miran san. Tvrde da je iz godine u godinu opasnost sve veća jer sve više zemljišta klizi ka objektima.

- Čišćeno je do sada više puta uz pomoć opštine i zbog mog angažovanja, jer su mi pomoć pružale komšije i meštani. Nažalost, nikada se nije došlo do trajnog rešenja i svake godine u ovom periodu je ista priča - naglašava Marković.

Inače, dužina klizišta koje je svake godine sve bliže porodičnim kućama oko 200 metara, a širina 50.

Video: Pokrenulo se klizište u Ivanjici: U opasnosti veliki broj kuća, poplava odnela dva mosta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    14. februar 2022 | 11:03

    Žao mi je ljudi i njihovog problema ali ovaj problem niti je državni, niti je opštinski za riješit. Kada su gradili odlučili su da grade ilegalno i gdje im se ćefnulo bez ikakvih obzira za teren, sigurnost, konstrukciju objekta, itd.

  • Dragan

    14. februar 2022 | 12:20

    Posumite taj deo koji klizi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA