≫ 

Vreme čitanja: oko 12 min.

Šanse mladih koji napuštaju hranitelje zavise i od mesta: Prijepolje daje 51.000, Beograd pomaže sa 87.000

Vreme čitanja: oko 12 min.

Iz pet gradova u Srbiji dobili smo odgovore na pitanja o pružanju materijalne pomoći, pomoći pri zaposlenju i stanovanju. Lokalne usluge se razlikuju i zavise od razvijenosti opština

  • 6
Hraniteljska porodica, hraniteljstvo, mladi depresija, Mapa Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

U tekstu u kome smo objavili mišljenja stručnjaka o šansama dece koje odrastaju u hraniteljskim porodicama, te o tome koliko su umanjene lošom startnom pozicijom, što kasnije može dovesti do problema prilikom odrastanja, školovanja, uklapanja u društvo, njihove lične nesigurnosti, psiholoških problema, poteškoća da se vežu i veruju u odnosima i/li budu pouzdani, dosegnu uspehe na profesionalnom planu, dodatno nam je rečeno da se mogućnosti dece i mladih koji napuštaju hraniteljstvo razlikuju i od sredine u kojoj žive. Na tom tragu obratili smo se na osam adresa - četiri centra i četiri manja mesta u zemlji. Iz pet različitih sredina u Srbiji dobili smo odgovore koji su potvrdili tezu - šanse korisnika hraniteljstva zavise i od toga u kom ih je gradu "zatekla sudbina".

Odgovarajući na pitanja o tome da li mladi po izlasku iz hraniteljskih porodica dobijaju materijalnu pomoć, u kom iznosu i kom trajanju, o pomoći u obezbeđivanju smeštaja, kao i pomoći pri zaposlenju saznali smo, ili bar delimično, kakva je situacija u Velikom Gradištu, Prijepolju, Beogradu, Novom Sadu i Inđiji.

Uputili smo im pitanja i o tome koliko novca hranitelji dobijaju za izdržavanje dece na hraniteljstvu, kao i da li je to dovoljno za razvijanje talenata ili za psihoterapiju, što su sagovornici ocenili korisnim zbog prevazilaženja neprijatnog porodičnog iskustva. U prethodnom tekstu istaknuto je mišljenje da je uspeh dece delom rezultat zalaganja roditelja, te da najpoznatiji među  teniserima, muzičarima i naučnicima nisu ponikli iz hraniteljskih porodica. Jedna od naših sagovornica tada se upitala i da li među hraniteljima ima onih koji su spremni da prikupljaju novac za lečenje u inostranstvu, terapije i operacije teško bolesne dece, kao što to čine neki roditelji.

Na tom spisku našlo se i pitanje o mesečnim primanjima hranitelja. Iako ni od koga nismo dobili odgovor, nezvanično saznajemo da je reč o plati od oko 21.000 dinara za jedno dete, te da se brojka povećava ukoliko je reč o dva deteta ili više njih, pa da se hraniteljima isplaćuje oko 13.000 dinara po detetu.

Iz institucija koje su na prvo pitanje odgovorile, saznali smo da hranitelji dobijaju oko 35.000 dinara za mesečne potrebe dece i mladih na hraniteljstvu.

Sa svim ovim pitanjima obratili smo se i na adrese Niša, Kragujevca i Lučana, ali od 7. februara do danas, odgovore nismo dobili. Takođe smo tražili sagovornika iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, isto bez uspeha.

Decko depresija tinejdžer tužan mladić Foto: Shutterstock

Velike razlike u "ponudi" gradova

Upoređivanjem odgovora iz spomenutih gradova dolazimo do toga da su razlike u materijalnoj pomoći zapravo veoma velike, iako se možda delom anuliraju zbog povećanih troškova života u većim gradovima. Iz Velikog Gradišta rečeno nam je da se materijalna pomoć pruža u visini prosečne mesečne zarade, koja varira, te da je reć o "četrdesetak, pedeset hiljada". Iz Prijepolja su naveli da je reč o cifri od 50.983 dinara, prema podacima iz prošlog meseca. U Beogradu materijalna pomoć u visini prosečne plate iznosi 87.000 dinara.

Druga razlika, ujedno problem, uočava se na primeru stanovanja. Ukoliko je nekome potrebna pomoć za stanovanje po izlasku iz hraniteljske porodice u Velikom Gradištu, tu pomoć mogu dobiti u drugom mestu - Beogradu, Nišu i Kragujevcu. To može biti problem zbog bioloških ili prethodno ostvarenih prijateljskih i službenih veza. U slučaju Prijepolja, pomoć u stanovanju takođe je moguće ostvariti u drugom mestu - Priboju.

Razlika se uočava i u vezi sa procenama nadležnih o mogućnostima dece i mladih na hraniteljstvu. Mesečna naknada za izdržavanje korisnika na hraniteljstvu je, ponavljamo, oko 35.000 dinara. Iz Prijepolja su nam kazali da su u razgovorima sa hraniteljima došli do zaključka da je taj novac dovoljan za razvijanje talenata ili psihoterapiju. U Novom Sadu izveli su suprotan zaključak - da je taj novac nedovoljan.

Takođe, većina ističe da je jednokratnim pomoćima moguće nadomestiti nedostatak novca za dodatne potrebe korisnika na hraniteljstvu. Ujedno ističu da se od hranitelja očekuje da zadovolje sve potrebe dece, te da se ne ide na to da budu "namirena polovnom garderobom".

Iz Novog Sada posebno ističu da se od značajnih aktera na lokalu očekuje da daju svoj doprinos.

Preporuke za zaposlenje nisu nepoznanica, ali nisu ni obavezujuće.

Veliko Gradište: Jednokratna materijalna pomoć, moguće i u naturi

- Mi dajemo materijalnu podršku po izlasku iz hraniteljske porodice. To je jednokratna pomoć u novcu ili naturi u iznosu do prosečne zarade u Opštini Veliko Gradište. To se menja iz meseca u mesec, 40-ak hiljada, 50, zavisi. Mogu da dobiju robnu pomoć - rekao je u razgovoru za Telegraf.rs predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Pomoć u obezbeđivanju smeštaja vrši se u okviru projekta Kuća mogućnosti - u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

- Osim smeštaja dobijaju i pomoć u obezbeđenju zaposlenja. Pravo ostvaruju do zaposlenja, a najduže do 15 meseci. Trenutno jedna osoba ostvaruje ovo pravo - kazao je.

Kako je istakao, deca na hraniteljstvu imaju pravo na opremu za smeštaj u hraniteljsku porodicu, odeću, obuću, prevoz do hraniteljske porodice, u iznosu stvarnih troškova, a najviše do prosečne mesečne zarade u opštini Veliko Gradište.

- Onda jednokratna pomoć kada se dete nađe u stanju potrebe koje hranitelji ne mogu zadovoljiti redovnim mesečnim primanjima, ako je to neki zdravstveni pregled, tretmani, terapije itd.

Mesečna naknada za izdržavanja dece u tim porodicama iznosi 35.000, a za decu sa smetnjama u razvoju, ta naknada se može uvećati do 50 odsto. To budžet republike obezbeđuje. Trenutno je iz opštine Gradište u hraniteljskim porodicama 16 dece - kazao nam je.

Prijepolje: Stanovanje uz podršku u Priboju

- Usluga stanovanja uz podršku dostupna je najduže dve godine, licima uzrasta između 15 i 26 godina, koji po prestanku smeštaja ne mogu da započnu samostalni život. Stanovanje uz podršku podrazumeva obezbeđen stan i troškove održavanja stana. Korisnici ove usluge CSR Prijepolje mogu da

koriste stan koji se nalazi na teritoriji Opštine Priboj - stoji u odgovoru Centra za socijalni rad Prijepolje na pitanja Telegrafa.

U odgovoru koji potpisuje direktorka centra Rada Divac navedeno je da deca i mladi po završetku hraniteljstva mogu da ostvare pravo na novčanu socijalnu pomoć.

- Deca i mladi korisnici CSR u Prijepolju mogu da računaju na jednokratnu novčanu pomoć u toku jedne kalendarske godine koja ne može biti veća od prosečne zarade ostvarene po zaposlenom u Opštini Prijepolje u mesecu koji prethodi mesecu u kojem se vrši isplata i koja iznosi 50.983 dinara - objašnjavaju dodajući da su poslednji na listi opština Zlatiborskog okruga po visini primanja: - Jednokratna novčana pomoć se može isplatiti u jednom delu u celosti ili tri puta u toku godine do predviđenog iznosa.

Kako dodaju, deca i mladi korisnici CSR u Prijepolju pomoć pri zapošljavanju mogu da dobiju u vidu preporuke za zaposlenje kod poslodavaca. Dodaju i da su poslodavci u većem delu privatnici, te da je uvažavanje preporuka sporadično.

Mesečna naknada za izdržavanje korisnika, odnosno dece i mladih na hraniteljstvu jedinstvena je na teritoriji cele Republike Srbije, te iznosi 35.177,00 dinar. Deca na hraniteljstvu imaju naknadu troškova prevoza koja iznose u međumesnom saobraćaju do 20km 4.880 dinara, a više od 20 km 7.158 dinara. Takođe, deca na smeštaju u hraniteljske porodice imaju sredstva za lične potrebe korisnika u iznosu od 5.242 dinara ako učestvuju svojim prihodima u troškovima smeštaja i 3.336 dinara ako su bez prihoda.

- Deci na hraniteljstvu se obezbeđuju i sredstva za udžbenike, rekreaciju, ekskurzije i maturske večeri. U našoj sredini i u razgovorima sa hraniteljima kod kojih se naša deca nalaze na smeštaju dobili smo odgvore da je novac koji se dobija za izdržavanje dece dovoljan da bi se podržavala i razvijala njihova darovitost i posebne veštine (nauka, sport, umetnost itd), kao i psihoterapijske potrebe.

U zavisnosti od težine psihičkih problema, odnosno i drugih zdravstvenih problema, deca na hraniteljstvu imaju pravo na uvećanu naknadu do 50 odsto.

- Problem razvijanja talenata kod dece i korišćenja zdravstvenih usluga u našoj sredini je što je Prijepolje udaljeno od centara koji pružaju specijalizovane usluge za napred navedeno - naveli su dodajući da je moguće obezbediti dodatnu jednokratnu pomoć.

Novi Sad: Ekskurzije, rekreativne nastave i porodična putovanja imperativ

Na pitanje o materijalnoj pomoći za decu i mlade koji izlaze iz hraniteljstva iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje nismo dobili odgovor. Iz te ustanove naveli su da se informacije o finansijskoj pomoći mogu dobiti iz gradskog centra za socijalni rad. Prethodno smo se sa pitanjima obratili Gradu, odakle su nas uputili upravo na Centar za porodični smeštaj i usvojenje.

U odgovorima iz Centra potvrđeni su navodi iz prethodne dve opštine, da je naknada za izdržavanje deteta na hraniteljstvu oko 35.000 dinara.

- Nadoknada za izdržavanje deteta trenutno iznosi oko 35.000 dinara po detetu za dvadestečetvorosatni rad. Hranitelji su dužni da za taj iznos materijalno obezbede dete, odnosno mladu osobu i nadoknade troškove boravka deteta u porodici. Pravilnikom je propisan minimum opreme (garderoba, obuća, pribor za školu, igračke i ostalo) koju dete mora da poseduje, ali sistem u praksi od hranitelja očekuje mnogo više. Hranitelji se savetuju i usmeravaju da detetu obezbede prosečne uslove za život. Decu na hraniteljstvu ne posmatramo kao siromašnu decu, kojoj je potrebno obezbediti npr. polovnu garderobu, knjige, hranu, ogrev... Hranitelji su dužni da deci kupe novu garderobu i obuću, što ne znači da ne mogu i da naslede od starijih braće i sestara - naveli su iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad u odgovoru na pitanja Telegrafa.

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad Foto: Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad

Kako je istakla savetnica za hraniteljstvo Dragana Stanković Gaić vodi se računa da je hraniteljska porodica finansijski i stambeno obezbeđena, da hraniteljstvo nije jedini izvor prihoda i da poseduje adekvatan prostor i uslove za život dece.

- Deca na hraniteljstvu udžbenike dobijaju besplatno, troškovi ekskurzije i mature se refundiraju od strane države. Deca i mladi na hraniteljstvu treba da idu na ekskurzije, rekreativne nastave i porodična putovanja sa svojim hraniteljima. Od hranitelja se očekuje da deci obezbede pristup novim tehnologijama i internetu, u skladu sa uzrastom - dodala je.

Kako ističe Stanković Gaić, naknada za izdržavanje deteta, koju dobijaju hranitelji ne bi mogla biti dovoljna za troškove intenzivnih defektoloških tretmana, psihoterapije, dodatnih treninga, ukoliko se takve usluge naplaćuju.

- A najčešće se naplaćuju jer je podrška sistema nedovoljna u odnosu na potrebe, što ne znači da dete na hraniteljstvu to ne bi moglo dobiti - ističe.

Dodaje da postoje i hraniteljske porodice koje finansiraju i one troškove koji prevazilaze iznos naknade za izdržavanje deteta.

Piše i da se od aktera u lokajnoj zajednici očekuje da doprinesu, te da u Novom Sadu postoji saradnja sa donatorima.

U vezi sa pomoći oko obezbeđivanja smeštaja, navode da je moguće koristiti usluge poput Stanovanja uz podršku za mlade.

- Usluga je namenjena onima koji iz nekog razloga nisu u mogućnosti da započnu samostalan život. Za više informacija o mogućnostima korišćenja ove usluge, potrebno je kontaktirati novosadski centar za socijalni rad i Dečije selo u Sremskoj Kamenici - stoji u odgovorima uz napomenu: - Dakle, kada govorimo o mladima koji napuštaju sistem, možemo zaključiti da zakonski nemaju dovoljno obezbeđenu podršku, u vidu garantovane dostupnosti uslugama stanovanja, kao i finansijsku podršku nakon izlaska iz sistema.

U vezi sa pomoći prilikom zaposlenja ne ističu način na koji Grad učestvuje u tome.

- Dok je mlada osoba u porodici, odgovorni hranitelji u saradnji sa savetnicima za hraniteljstvo i voditeljima slučaja, razmatraju sve mogućnosti za osamostaljivanje i zaposlenje mlade osobe nakon završetka hraniteljstva. Poslodavci nemaju zakonske olakšice prilikom zapošljavanja mladih koji napuštaju sistem osim što su pojedini otvoreni za saradnju pa čak i sami kontkatiraju ustanove socijalne zaštite kako bi ponudili posao mladima - navode u odgovoru.

Beograd: Šest dvosobnih stanova, materijalna pomoć od 87.000 dinara

- U naselju Čukarička padina u Beogradu nalazi se šest stanova namenjenih za ovu uslugu privremenog stanovanja dece i omladine bez roditeljskog staranja koji napuštaju zaštitu. Stanovi su dvosobni (od 62 do 65 kvadrata) i pogodni za život dve mlade osobe. Svrha ove usluge je pomoć i podrška mladim ljudima koji po prestanku smeštaja u ustanovi socijalne zaštite ili u hraniteljskoj porodici ne mogu da se vrate u biološku ili srodničku porodicu niti su u mogućnosti da u tom momentu započnu samostalan život - naveli su u odgovoru Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu na pitanja Telegrafa dodajući da je usluga besplatna, u trajanju do dve godine, uz napomenu da je obaveza korisnika da mesečno plaćaju struju i komunalije.

Kako navode, mladi koji napuštaju hraniteljstvo dobijaju i novčanu pomoć.

- Takođe, svi mladi bez roditelja koji napuštaju zaštitu (a imaju prebivalište na teritoriji Beograda) dobijaju i stalnu novčanu pomoć u iznosu od jedne prosečne zarade ostvarene u Beogradu za mesec u kom se vrši isplata (što je trenutno 87.000 dinara) - naveli su, čime je osnovna razlika u odnosu na navedenu prosečnu zaradu u Velikom Gradištu i Prijepolju postala najupadljivija: - Ovu uslugu mlada osoba koja ispunjava uslove može da koristi do pronalaska zaposlenja, a najduže godinu.

U vezi sa naknadom za izdržavanje deteta i rad hranitelja naveli su da je brojka propisana od strane države, ne navodeći je precizno.

- Hraniteljska porodica dobija naknadu za izdržavanje dece i naknadu za svoj rad. Cene usluga za porodični smeštaj propisuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Hraniteljska porodica je u obavezi da naknadu koju dobija za izdržavanje deteta namenski troši za potrebe deteta. Prema Pravilnku o hraniteljstvu tokom praćenja porodice vrši se i uvid u trošenje sredstava namenjenih za izdržavanje deteta (opremljenost prostora za dete, obezbeđivanje zdravstvene zaštite i pravilne ishrane deteta, nabavka garderobe, obuće, sredstava za ličnu higijenu, opremljenost udžbenicima i školskim priborom, učešće deteta u ekskurzijama, rekreativnoj nastavi, maturi... korišćenju džeparca od strane deteta, ostvarivanje drugih prava u odnosu na potrebe deteta). Svakako da se podržavaju sve vanškolske aktivnosti dece, kao što su sport, umetnost i sl. koje su u skladu sa potrebama, mogućnostima i željema deteta.

Ukoliko te aktivnosti iziskuju dodatna novčana sredstva, (koja se ne mogu obezbediti od džeparca i novca za izdržavanje deteta) organ starateljstva može da pomogne u obezbeđivanjem jednokrane novčane pomoći i sl. Zdravstvena zaštita dece u hraniteljskim porodicama se podrazumeva. Dete ima pravo na besplatno lečenje, u okviru kojeg spada i psihoterpijski rad ukoliko je potreban. U skladu sa procenama izabranog pedijatra terapijski rad sa detetom se može obezbediti u domu zdravlja ili u nekoj od specijalizovanih zdravstvenih ustanova - navode iz gradskog centra navodeći podatke za Beograd.

U odgovorima nije navedeno ni da li se i na koji način pomaže zapošljavanje mladih koji nepuštaju hraniteljstvo.

Inđija: Usluga u trajanju do jedne godine po prestanku smeštaja

Iz opštine Inđija u odgovoru na pitanja Telegrafa naveli su da pružaju usluge podrške za samostalan život, te da se obezbeđuju "finansijska sredstva u vremenski ograničenom periodu".

Opština Inđija Foto: Opština Inđija

- Usluga se obezbeđuje u dvostrukom iznosu visine nominalnog iznosa novčane socijalne pomoći za pojedinca, prema poslednjem objavljenom rešenju ministra nadležnog za poslove socijalne zaštite i to u trajanju do jedne godine po prestanku smeštaja u ustanovi socijalne zaštite ili hraniteljskoj porodici - stoji u odgovoru iz Kabineta predsednika opštine Inđija.

Nisu precizirali ni svotu novca predviđenu za hranitelje, kao ni za izdržavanje dece na hraniteljstvu, dodajući da zavise od uzrasta i toga da li su je reč o deci sa smetnjama u razvoju.

Na pitanje o pomoći pri zaposlenju nisu dali odgovor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka siroče

    26. mart 2022 | 22:14

    Ja sam odrastao po domovima i hraniteljskim porodicama,jedina pomoc,paznja koju sam iskreno zelio jeste topla rijec i zagrljaj,ni cokoladice ni igracke..pokloni ..samo topla ljudska rijec

  • Belli

    26. mart 2022 | 22:14

    Hraniteljstvo postalo biznis, nema tu ljubavi ni malo. U mom prvom komšiluku, bračni par uzimaju decu ,tj. bave se hraniteljstvom kao granom biznisa. Žena nigde ne radi, za dve devojčice lepe pare uzima i baš je briga. Ta deca ni kriva ni dužna ne osećaju ljubav u toj porodici jer se sve oko para vrti.

  • Xx

    27. mart 2022 | 07:03

    Zanimljivo je da se ovde tacno vidi kolika je prosecna plata u Beogradu a kolika u ostatku zemlje. Da li je moguce da je plata 30-40% veca u Beogradu nego u ostalim mestima? I posle sto su guzve u Beogradu...pa bice jos vece... Drzavo, stidi se!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA