≫ 

"Plaćenici sa Kosova stižu u Ukrajinu": Kazne do 15 godina zatvora, ali i dalje bi da ratuju

Ambasador Ukrajine u Albaniji Volodimir Šukurov izjavio je da je veliki broj građana tzv. Kosova izrazio interesovanje da učestvuje u ratu na strani Ukrajine

  • 55
Vojska, Kosovo, Army Foto: Tanjug/AP

Iako je učešće u borbama u zemljama van tzv. Kosova kažnjivo kaznom zatvora od tri do 15 godina, građani južne pokrajine javljaju se ambasadi Ukrajine u Albaniji kako bi otišli u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

Advokat Asdren Hodža navodi se učešće u borbama van Kosova kažnjava zatvorskom kaznom koja može da traje od tri do 15 godina, dok je za organizovanje i rukovođenje grupama propisana kazna od najmanje pet, a najviše 15 godina zatvora.

Kažnjava se i oglašavanje na društvenim mrežama.

Naime, ko javno, na skupu ili putem pisanja, audio-vizuelnih snimaka, uključujući i ne ograničavajući se na društvene mreže ili bilo koji drugi vid komunikacije, poziva ili podstiče druge na izvršenje krivičnih dela učestvovanja u sukobima van Kosova, kažnjava se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

Kako je definisano u tački 1. člana 3. Zakona o zabrani učestvovanja u oružanim sukobima van zemlje:

- Svako ko organizuje, regrutuje, vodi ili obučava osobe ili grupe lica u svrhu pridruživanja ili učešća u stranoj vojsci ili policiji, u spoljnim paravojnim ili paravojnim formacijama, u grupnim organizacijama ili pojedinačno u bilo kom obliku oružanog sukoba van teritorije Republike Kosovo, kažnjava se kaznom zatvora od pet do petnaest godina.

Navedeno je i da:

- Svako ko učestvuje u stranoj vojsci ili policiji, u spoljnim paravojnim ili paravojnim formacijama, u grupnim organizacijama ili pojedinačno, u svaki oblik oružanog sukoba van teritorije Kosova, kazniće se kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Ukrajina Rusija tenzije sukob Foto: Tanjug/AP

Ambasador Ukrajine u Albaniji Volodimir Šukurov izjavio je da je veliki broj građana tzv. Kosova izrazio interesovanje da učestvuje u ratu na strani Ukrajine.

- Svesni smo podrške koju su iskazali kosovski zvaničnici. Osim toga, obraćaju nam se građani Kosova sa predlozima i pitanjima kako da dođu do Ukrajine, da učestvuju u odbrani Ukrajine. Sve ove predloge i pozive prenosimo našem ministarstvu. Ukrajina je još u fazi proučavanja pitanja priznavanja Kosova - rekao je Šukurov za Juronjuz Albanija.

U međuvremenu se oglasio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov navodeći da su "plaćenici sa Kosova, iz Bosne i iz Albanije stigli u Donbas".

Međutim, šef kabineta predsednice Vjose Osmani Bljerim Velja demantovao je ovu izjavu.

- Lažna optužba ruskog ministra spoljnih poslova Lavrova da Kosovo šalje plaćenike u Donbas, deo je kampanje dezinformacija koja pokušava da opravda vojnu agresiju na Ukrajinu. Kosovo podržava svoje saveznike i Ukrajinu u odbrani slobode i demokratije - naveo je Velja na Tviteru.

Video: Ogromna granata u Ukrajini: Nastavlja se pojačano granatiranje periferije Donjecka

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag Z.

    20. februar 2022 | 09:53

    Taman neka produže dalje do kavkaza odakle su i došli !

  • Vitez Koja

    20. februar 2022 | 09:21

    Zaista nisam Rusofil, realno se ne ložim na ta bratstva...politika je trenutni interes...ali u ovim dijalozima i ovim dešavanjima na osnovu iskustava zaista lako možete zaključiti ko laže.Amerikanci,Britanci, pa njihovi puleni, kao i ovi lažljivi Šiptari nisu rekli istinu decenijama.Uvek su se služili lažima, prljavom propagandom, kršenjem prava, ne pridržavanjem dogovorenih sporazuma.Pa Ameri su došli Rusima na granicu preteći im, nisu Rusi došli Amerima(mada mislim da sada posle ovih dešavanja nije to isključeno)

  • Saša

    20. februar 2022 | 10:03

    Šiptari su poznati kao "hrabri borci" Biće im velika pomoć. 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA