≫ 

Meteorolog upozorava na zahlađenje: Danas nam stižu pljuskovi, sneg i olujni vetar. Evo do kad će trajati

Meteorolog upozorava da ovako jak vetar može činiti materijalnu štetu

  • 3
Kiša Beograd Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Republički hidrometeorološki zavod za danas je najavio toplo vreme. Ipak, kasnije nam stiže naoblačenje sa kišom, kao i zahlađenje.

- Danas toplo. Od sredine dana postepeno naoblačenje, mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima koji će ponegde biti praćeni i grmlјavinom. Vetar će biti u skretanju na severozapadni i pojačanju na umeren, povremeno i jak - stoji u najavi RHMZ-a.

Tako prognozira i meteorolog Marko Čubrilo koji najavljuje da danas, posle podne, sledi premeštanje hladnog fronta, padavine i zahlađenje, a u zoni fronta se očekuju jaki i olujni udari severozapadnog vetra.

- Modeli su odnosu na protekle dane umanjili očekivanu snagu vetra ali bi on lokalno i dalje mogao imati orkanske udare. Od sutra vetrovito i sveže, povremeno uz nalete slabih padavina, dok je posle 25.02. Moguće malo jače pogoršanje i novo zhlađenje. Početkom marta stabilizacija koja bi verovatno donela i novo otopljenje.

Hladan front trenutno prelazi Alpe i od srdine dana kada pređe preko ove planinske barijere će se velikom brzinom premeštati dalje istok. navodi dalje Čubrilo.

- Na sreću ovako, moćna planinska barijera će u određenoj meri oslabiti udarnu moć vetra te se za razliku od pre dan ili dva orkanski udari vetra očekuju ređe i na znatno manjoj površini, što znači da će štete biti ređe i manje, a da će dobar deo regiona preći bez njih ili uz samo manja oštećenja na vegetaciji. Front bi negde već popodne, nad jugozapadom, zapadom i severozapadom regiona uslovio lokalne, predfrontalne nestabilnosti u obliku kiše i pljuskova, a ponegde bi bila moguća i pojava grmljavine. Oko 15 sati se očekuje probijanje hladnog fronta, prvo na severu i severozapadu Hrvatske, da bi do oko 17 sati front zahvatio veći deo Hrvatske, zapadnu, severozapadnu i deo severne BiH, kao i veći deo Vojvodine u Srbiji, dok bi se do oko 23 sata hladan vazduh probio do juga BiH, južne Srbije, severnog i srednjeg Jadrana.

U zoni fronta će padavine jačati i lokalno, može biti vrlo obilne kiše, posebno tamo ge bude jačih konvektivnih razvoja, a ponegde može biti i pojave grada.

- Na planinama preko 700 m nadmorske visine uz jače zahlađenje kiša će prelaziti u vlažan sneg i nad tim predelima, a posebno preko 800 m može biti nekoliko časova vrlo jakog snega nošeg olujnim vetrom. Prolazniog snega ili susnežice može ponegde biti i ispod 500 m nadmorkse visine pretežno na severozapadu regiona. Poslednja procena snage vetra sugeriše da bi najjači udari vetra i dalje bili nad većim delom Hrvatske (osim kranjeg severozapada), zatim nad zapadnom, severozapadnom, severnom, severoistočnom i manjim delom središnje BiH, zapadom Srbije, zapadnim, severozapadnim i središnjim predelima Vojvodine kao i nad zapadnom i severnom Šumadijom. Nad tim predelima udari vetra bi trebali dostizati od 17m/s do oko 20m/s, a lokalno i to pre svega delovima središnje i južne Slavonije u Hrvatskoj kao i nad središnjim delom severne BiH i do oko 25m/s, posebno lokalno gde uz front bude jakog konvektivnog razvoja.

Meteorolog upozorava da ovako jak vetar može činiti manju materijalnu štetu, posebno ukoliko u zoni najjačeg udara bude išao preko 19m/s, ali na sreću opasnost od velikih oštećenja i materijalne štete je u ovom momentu niža nego juče.

- Svakako da ne treba zanemariti mere predostrožnosti jer bolje da se uloži malo više, pa čak možda i nepotrebnog truda nego da za 10-15 minuta oluje uništi višegodišnji trud. Ovo će biti veoma dinamična promena i modeli ne mogu u potpunosti mapirati sve parametre tako da su iznenađenja sa snagom vetra i intezitetom promene moguća, kako na jaču tako i na slabiju stranu. Južno od ove oblasti će vetar svakako u zoni fronta biti jak, ali se udari preko 15m/s očekuju uglavnom na planinama. Duž Jadrana od večeras jaka i olujna bura.

Sutra vetrovito i promenljivo oblačno uz moguće nalate snega u brdsko-planinskom delu BiH, Srbije i Crne Gore dok je u nizijama moguć pljusak krupe, kiše ili susnežice.

- Vetar umeren i jak, povremeno i vrlo jak severozapadni sa udarima do oko 16m/s, posle podne će malo oslabiti. Dnevni maksimum od +4 do +9 stepeni Celzijusa.U sredu takođe vetrovito uz moguće pljuskovite padaavine, posebno sredinom dana, snežna granica na oko 800mnv. Posle podne i krajem dana smanjenje oblačnosti i slabljenje vetra. Dnevni maksimum bez veće promene u odnosu na utorak. Oko 24.02. se uz dosta vedrine očekuju hladne noći uz lokalnu pojavu slabog mraza u nizijama i česću pojavu umerenog mraza na planinama. Vetar će oslabiti, a dnevni maksimum u manjem porastu i oko 25.02. bi trebao kretati od +6 do +12 stepeni Celzijusa. Zatim se simulira novo pogoršanje koje bi doneo ciklon koji bi se uzdužnom osom Italije kretao ka Tirenskom moru, dok bi sa severa došlo do spuštanja manje količine hladnog vazduha. Taj ciklon bi mogao doneti slabe padavine, pretežni južnim i središnjim predelima, planine bi dobile nov sneg, dok bi duž Jadrana moglo biti olujne bure. Dnevni maksimu bi se oko 27.02. verovatno kretao od +2 do +7 stepeni Celzijusa - navodi Čubrilo.

Početak marta bi trebao doneti stabiliaciju uz prohladna jutra, ali sunčane i polako sve toplije dane.

Video: Sovilj: Slede nam četiri ledena dana u nizu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    21. februar 2022 | 14:33

    U Srbiji se grejna sezona uskoro završava, a da nije ni počela. Nekoga treba da bude sramota zbog toga!

  • С-17

    21. februar 2022 | 16:48

    Зар у фебруару захлађење?! Како бре?

  • Vuk

    21. februar 2022 | 19:14

    Baš me čudi da u Februaru ovako nešto?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA