≫ 

Pritoka Nišave pocrnela, nadležni utvrdili zašto: Jedan uzrok i dva prateća razloga

Stručne službe iz preduzeća Srbijavode izašle su na teren i utvrdile da se crna boja nalazi u reci, o čemu je obaveštena Vodna inspekcija

  • 5
Niš, Gabrovačka reka (ZATAMLJENA REKA) Foto-ilustracija: Shutterstock

Crna boja u Gabrovačkoj reci u Nišu, koja se pojavila početkom februara, potiče od algi i trava koje trule na dnu korita, i nije utvrđeno izlivanje neke materije, konstatovala je Vodna inspekcija.

Nakon saznanja o zagađenosti leve pritoke Nišave, stručne službe iz preduzeća Srbijavode izašle su na teren i utvrdile da se crna boja nalazi u reci, kao i da je neophodno utvrditi uzrok zagađenja, o čemu je obaveštena Vodna inspekcija, pišu Južne vesti.

Vodna inspekcija je izašla na predmetnu lokaciju, prilikom kog nije utvrđeno zagađenje izazvano izlivanjem neke materije, čime su kao potencijalni zagađivači izuzeti škola, Ambulanta, kao i livnica i ribarnica - navode iz Srbijavode.

Takođe navode i da je voda bila bez mirisa i tragova koji bi ukazivali na prisustvo zagađujuće materije, kao i da je dno bilo crno zbog algi i trava koje trule.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, zaključak inpektora je da su u pitanju alge i trava na dnu rečnog korita koje trule, a čiju razgradnju pospešuje izlivanje otpadnih voda. Imajući u vidu nizak vodostaj reke, odnosno da u prethodnom periodu nije bilo velikih voda, čiji bi protok pospešio pronos trulih materija, sve navedeno je uticalo na promenu boje Grabovačke reke - navode iz preduzeća.

Dodaju i da je utvrđeno da nema potencijalnog zagađenja Grabovačke reke, bez obzira na promenu boje, kao i da nema potrebe za uzorkovanjem iste.

Video: Vranjska reka menja boje: Građani zabrinuti, pitaju ko je kriv?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA