Amerikanci kažu "Halloween", a Leskovčani "Karaveštica": Ovako se u Srbiji plaše zle sile

Prema narodnom verovanju, u ovom periodu je posebna opasnost pretila od veštica i raznih zlih sila, pa su se mladići, devojke i deca doskora masovno mazali belim lukom

  • 0
Novi Sad, 28. februar 2020. - Na platou ispred Muzeja Vojvodine održana je, sada već tradicionalna 25. Maškarada, povodom praznika Bele poklade. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Svake godine na praznik Poklade se u Leskovcu i na jugu Srbije sinoć se preskakala Karaveštica. Neverovatan običaj sastoji se iz toga da deca, mladi, stari, svi iz komšiluka okupljeni na ulici, preskaču vatru, a zatim se mažu garom, sve se ređe viđa za Karavešticu kao običaj na gradskim i seoskim ulicama. Vatru preskače sve manje dece, ali se zato proslavlja Noć veštica koja nema baš nikakve veze sa našom tradicijom i kulturom, prenosi resetka.rs.

Srpski Halloween ili Karaveštica je običaj koji je nekada bio neobilazan na jugu Srbije i aktuelan uvek povodom praznika Poklade, kada se preskače vatra u nameri da se, jelte, kara veštica, tačnije otera veštica.

Prema narodnom verovanju, u ovom periodu je posebna opasnost pretila od veštica i raznih zlih sila, pa su se mladići, devojke i deca doskora masovno mazali belim lukom, pravili buku, a najefikasniji metod zaštite bile su vatre.

Kad vatre dogore onda se obavezno, uglavnom na prevaru, mnogima izgarave lica, da bi se, kako se veruje, nečastive sile i zle veštice uplašile i pobegle od vatre i pokladara.

Iste večeri se poklapa i čuveno „lamkanje jaja“… ako nisu slučajno poskupela.

Kuvano jaje se probuši iglom, zaveže za luster iznad stola, zavrti, a ukućani se trude da ga uhvate ustima bez pomaganja rukama.

Inače, sedam dana pred početak velikog Vaskršnjeg posta u srpskom narodu poznato je kao Bela nedelja. Za nju su vezani mnogi stari običaji, od kojih se ne odustaje ni kad su loši vremenski uslovi. Bela nedelja, poklade ili kako neki nazivaju, karaveštice, obeležavaju se kako bi se po legendi, oterale zle misli, loša sreća kao i hladni dani.

A u Golubincima - Mačkare

Nakon jednogodišnje pauze u Golubincima kod Stare Pazove ponovo su održane Mačkare, tradicionalni pokladni običaj, koji su pre 250 godina na ove prostore doneli Hrvati iz Dalmacije. Subota je bila u znaku pokladnog jahanja, a nedelja je donela karneval sa oko 200 maski, što je manje u odnosu na prethodne godine, ali to nije umanjilo lepotu i šarenilo ove manifestacije, za koju se učesnici ozbiljno spremaju.

Najmlađi su se maskirali u štrumpfove, zle vile, crvenkapice, ali bila je tu i dvorska luda, voćna salata, Alimama i 10 razbojnika, Meksikanci, novogodišnja jelka. Karnevalska povorka je po običaju krenula iz katoličke porte i kroz centar stigla na plato ispred dvorca Šlos, gde je usledio kraći program uz predstavljanje maski, prenosi RTV Stara Pazova.

Mali beli duhovi u Lipnici i Zablaću

Mališane iz Lipnice i Zablaća jaka vejavica i sneg nisu sprečili da na Bele poklade prođu maskirani kroz svoja sela. Različiti kostimi i šminka jakih boja i dalje su aktuelni. Oni su sa korpicama i štapovima zasmejavali meštane, a da kako kažu, nisu otkrivali svoj identitet.

- Uživamo u ovom običaju, dobro se zabavimo ali i zasladimo. Od kad znam za sebe pred Vaskršnji post se ovako oblačimo, pa ni jutros kad nas je dočekalo loše vreme nismo se nijednog trenutka premišljali da odustanemo -  ispričao je jedan od mališana.

Maskiranu i nasmejanu dečicu, meštani su prihvatili sa radošću, čak su u jednoj lokalnoj prodavnici bili darivani sa pregršt slatkiša. Ovim starim, zaboravljenim običajem koji vraća sećanja na neka davna vremena, posebno je bio inpresioniran meštanin Ježevice Rade Dragović, koji je jednoj grupi dece napunio korpice slatkišima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA