U jednom selu u Srbiji jutros je izmereno -28 stepeni: Na snazi je narandžasti meteo alarm za celu zemlju

Evo za kada su najavljene prolećne temperature

  • 8
Beograd, zima, sneg

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Polovina je marta, a nikako da izađemo iz minusa. Zbog mraza na snazi je i narandžasti meteo alarm. Goran Mihajlović iz RHMZ-a kaže da ćemo narednih dana polako izlaziti iz hladnog perioda, a prolećne temperature najavljuje već za utorak, prenosi RTS

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović kaže da je izraženo severostočno strujanje uslovilo hladan vazduh sa severoistoka Evrope, za koji ni Karpati nisu bili granica.

- U Karajukića bunarima, gde je inače izmerena najniža temperatura ikada u Srbiji 1985. godine, čak minus 39, ovog jutra je minus 28 stepeni. Tako da je to veoma hladno za ovo jutro - kaže Mihajlović.

Ipak, naredne nedelje polako izlazimo iz hladnog perioda. Očekuju se topliji dani sa slabim jutarnjim mrazevima, uz porast dnevnih temperatura. Slabljenje mrazeva očekuje se u ponedeljak i utorak, u sredu kraće naoblačenje, a za četvrtak se očekuje maksimalna temperatura iznad višegodišnjeg proseka.

Pravo prolećno vreme biće već u utorak. Manji pad temperature osetiće se u petak i narednog vikenda. Biće, kako kaže, i mraza, ali će on biti slab.

- S tim da je 23. mart srednji datum poslednjeg snega u Beogradu. U tom smislu nije iznenadio ovaj hladan talas u odnosu na prethodne decenije - rekao je Mihajlović.

Dobra vest za ljubitelje zimskih sportova

On Napominje da na planinama ima snega, a da će naoblačenje sredinom nedelje u niže predele doneti mestimičnu kišu, dok će na planine doneti sneg.

- Neće biti značajnog uvećanja snežnog pokrivača, ali doći će do manjeg uvećanja. Ljubitelji zimskih sportova imaće dug period sa snegom u planinskim centrima - rekao je Mihajlović.

Što se tiče dugoročnije prognoze, navodi da će nakon sledećeg vikenda uslediti nešto niže temperature, ali da će poslednjih sedam dana marta obeležiti porast temperatura i prolećno vreme.

Napominje da to što je u februaru bilo toplo, ne znači da će u martu biti hladno.

- Očekuje nas lepo i prijatno proleće koje podrazumeva i prolazno naoblačenje, i povremenu kišu, a ne treba isključiti i pljuskove sa grmljavinom u drugom delu proleća - kaže Mihajlović.

Temperature će biti oko proseka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    13. mart 2022 | 09:04

    Šta bi sa globalnim otopljenjem? Izgleda da ulazimo u novo ledeno doba..

  • Gagi

    13. mart 2022 | 08:54

    Kako to da je tako hladno, a govore o globalnom zagrevanju i promeni klime? Istina, sad su se malo ućutali 'globalisti', inače se ova tema forsira!?

  • Zoki V.

    13. mart 2022 | 08:49

    Baš ih briga koliki je minus kad su im drva džabe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA