≫ 

Detaljna prognoza za nedelju pred nama: Baba Martu ne treba otpisivati, prelaz iz zime u proleće još hladniji

Minimalna jutarnja temperatura danas od -10 do 0°C, na Pešteru i ispod -15°C, a maksimalna dnevna od 10 do 15°C, u Beogradu do 14°C

  • 0
Kalemegdanska tvrđava Foto: Nikola Tomić

Pred nama su dani nalik prolećnim, ali ne treba još odlagati zimsku odeću, jer nam prelaz iz zime u proleće donosi zahlađenje. Meteorolog Đorđe Đurić objasnio je za Telegraf.rs. kakva se vremenska situacija očekuje tokom ove sedmice.

- Ovog vikenda jutra su bila vedra, ali i ledena, uz minimalne temperature i ispod -10°C, u Sjenici do -22°C, a na delovima Peštera i do -28°C. Tokom dana maksimalne temperature prethodnih dana odgovarale su prosečnim vrednostima za januar. U Srbiji i u ponedeljak jutro vedro i veoma hladno, uz mraz, ponegde i jak, ali se očekuje nešto više temperature nego prethodnih dana. Tokom dana sunčano i znatno toplije. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar. Minimalna jutarnja temperatura od -10 do 0°C, na Pešteru i ispod -15°C, a maksimalna dnevna od 10 do 15°C, u Beogradu do 14°C - kaže Đurić.

U Srbiji u utorak jutro vedro i hladno, uz mraz, a tokom dana sunčano i relativno toplo. Maksimalna temperatura biće od 14 do 18°C, u Beogradu do 16°C, što su temperature za oko 5 stepeni više od proseka za sredinu marta.

U sredu ujutro u severnim i severoistočnim, a tokom dana i u ostalim predelima naoblačenje sa kišom, uz prolazno jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 10 do 15°C, u Beogradu do 11°C, dok će jutarnje biti znato više i to zahvaljujući oblačnosti, tako da neće biti ni mraza.

U četvrtak promenljivo oblačno i hladnije, ponegde sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Maksimalna temperatura od 8 do 12°C, tako da nas u sredu i u četvrtak očekuju prosečne vrednosti temperatua za mart.

U petak i za vikend hladno, ujutro uz slab mraz. Duvaće hladna košava, koja će u Banatu, Pomoravlju i Podunavlju biti veoma jaka, a hladnog karaktera će biti iz razloga jer će više imati istočniji smer. Na severu i istoku biće suvo, a na jugu i na zapadu oblačno sa slabom kišom, susnežicom i slabim snegom. Maksimalna temperatura biće od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C, što su vrednosti ispod proseka za mart.

- Baba Martu ne treba još uvek otpisati, jer prema trenutnim prognozama, sam kalendarski prelaz iz zime u proleće biće još hladniji, za sada u suvom obliku, a onda prema kraju marta kako bude odmicala treća dekada i kako se bude približavao kraj meseca sledi otopljenje i porast temperatura na vrednosti primerenim kalenadru i godišnjem dobu koje je pred nama - kaže meteorolog.

Video: Baba Marta ne posustaje: U prestonici smenjuju se kiša, grad, sneg

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA