≫ 

"Đaci radije neće da nose telefone, nego da ih odlažu": Kako izgledaju odmori u školi koja je ukinula mobilne

Direktorka druge škole u Srbiji, koja je ukinula mobilne telefone, kaže da su inicijativom imali "najbolje namere"

  • 2
Osnovna škola Ratko Pavlović Ćićko, Prokuplje Printskrin: Google maps

U prokupačkoj Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ od ponedeljka nije dozvoljeno držanje mobilnih telefona tokom nastave, pa je ova škola nakon požarevačke „Dositej Obradović“, druga u Srbiji koja je rešila da osnovcima ne skreću pažnju sa nastave ovi uređaji.

Direktorka škole Vesna Todorović kaže za naš portal da su deca "odlično reagovala" na ovu zabranu i da se 99 odsto roditelja slaže sa ovom inicijativom.

Ona kaže da deca odlažu isključene mobilne telefone u kutije u učionici u prisustvu nastavnika, a potom nastavnik te kutije odnosi u direktorsku kancelariju.

Tvrdi i da su deca počela manje da nose mobilne telefone, te da pojedine učionice u svojim kutijama gotovo da nemaju telefone.

- Đaci će radije da ne nose telefone u školu, nego da ih odlažu. To ima pozitivni efekat i mi ih baš posmatramo tokom malih i velikih odmora. Više se druže, više komuniciraju - objašnjava Vesna Todorović.

Ona kaže da su inicijativom imali "najbolje namere" i da im želja nije bila da oštete decu, već da, kako tvrdi, stave do znanja đacima da ne smeju da zloupotrebljavaju korišćenje mobilnih telefona kačeći neprimereni sadržaj na društvenim mrežama.

- Deca neprimereni sadržaj objavljuju vešto. Skrivaju se iza lažnih profila. Jako je to teško da se kontroliše. Da ste recimo vi roditelj i da vidite da je neko vaše dete izbacio na "Tik Toku" i vaša reakcija bi sigurno bila negativna i sigurno bi ste me pitali "direktorka, na šta to liči?" - smatra Vesna.

Podsetimo, direktorka škole Vesna Todorović izjavila je za naš portal da je sama inicijativa potekla od odeljenskih starešina, a razlog je što đaci snimaju drugu decu, nastavnike, a zatim neprimereni sadržaj objavljuju na društvenim mrežama.

- Ja kao direktorka, zajedno sa nastavnicima, skretala sam pažnju da se deca oglušuju o to pravilo. To u kodeksu jasno piše: "zabranjena upotreba mobilnih telefona, sem u edukativne svrhe". Problem je u tome što danas svi koriste društvene mreže i što deca to zloupotrebljavaju, snimaju svašta i kače neprimereni sadržaj na njima. Pošto smo došli do takvih snimaka koje su objavljivala deca, doneli smo odluku da deca mogu da koriste mobilne telefone samo u edukativne svrhe - rekla nam je tada Vesna Todorović.

Ona je izjavila da postoji tim za nasilje koji čine nastavnici, roditelji, psiholozi i školski policajci koji zasedaju kad god se dogodi kršenje pravila od strane đaka.

- Kada se desi slučaj povrede pravila. Oni se svi sastaju i onda se razmatra taj slučaj - rekla je tada Vesna.

Podsetimo, iz Ministarstva prosvete su nam objasnili, da ono nema nadleženost da ovakvu zabranu uvede u sve škole, već je školama prepušteno da to učine same, ako i kada žele.

Ipak, Zakon je po tom pitanju jasan i strog: korišćenje mobilnih telefona smatra se težom povredom i za nju je zaprećena ozbiljna kazna, ukor direktora i ukor nastavničkog veća.

Video: Pobesneo zbog muzike u učionici: Nastavnik zgrabio učenika i izneo ga napolje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IwanUcitelj

    15. mart 2022 | 14:14

    Nastavnicima koji ne znaju da drže pažnju na času uvek nešto drugo smeta. Niko Vam nije kriv što su Vam kompetencije iz XIX veka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA