Zla kob Starog zdanja u Aranđelovcu: Od ponosa grada, preko ruševine, do zgarišta

Već nekoliko godina ova, nekada impoznatna, građevina bila je predmet različitih lokalnih polemika

  • 13
Aranđelovac hotel Staro zdanje požar Foto-montaža: Ivan Strahinić, Shutterstock

Hotel Staro zdanje u Aranđelovcu večeras je zahvatio požar. Krovna konstrukcija našla se u plamenu, a na lice mesta okupili su se i građani, strahujući da će simbol grada zauvek postati deo legendi i prošlosti.

Već nekoliko godina ova, nekada impoznatna, građevina bila je predmet različitih lokalnih polemika, a najčešće i tužnih pogleda, budući da se pretvorila gotovo u ruševinu.

Staro zdanje je propalo i izgubilo svoj prvobitni sjaj usled godina neodržavanja i velikog broja pljački.

Ipak, nije oduvek bilo tako. Oni najstariji sećaju se i vremena kada je Staro zdanje bilstalo svojim punim sjajem i bilo mesto gde su mnoge istaknute ličnosti boravile. Mihailo Obrenović, vojvoda Živojin Mišić, Zdravko Čolić, Zoran Đinđić, bili su neki od njih.

Podsećamo da je knez Mihajlo Obrenović bio i finansijer izgradnje Starog zdanja, ali ga je prerana i nasilna smrt sprečila da je ugleda u konačnom obliku.

Zanimljivo je da je upravo ovde vojvoda Živojin Mišić upoznao svoju izabranicu, ćerku nemačkog inženjera. Aranđelovčani se sećaju da je poznati pevač Zdravko Čolić snimao spot upravo u Starom zdranju.

Balovi, koncerti i druga narodna okupljanja u Aranđelovcu odvijala su se upravo ovde. Zbog toga je sa pravom bio nekrunisani ponos i simbol Aranđelovca.

Možda se legenda o zdranju koji prati neka kletva zapravo obistinila. U svakom slučaju, njegova dalja sudbina ostaje misterija. Ono što je izvesno jeste da Aranđelovčani sa tugom posmatraju vatrenu stihiju koja ga guta, u nadi da će dobiri bar još jednu šansu da se izdigne iz pepela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Поп

    22. mart 2022 | 23:49

    Старо Здање у Аранђеловцу и Капетан Мишино Здање у Београду су биле највеће зграде 19ог века у Србији. Ова у БГ је имала среће да и данас блиста зато што је у БГу а ова у АРу је мучена заборављена...пс. није могао сам да се запали пошто нема струју већ годинама.

  • Jomi

    23. mart 2022 | 00:21

    Gde nema države, mafija uzima stvar u svoje ruke. Oni nam planiraju urbanizam, odredjuju šta je nacionalno blago, baština, kultura,šta je za rušenje... Nadam se da neko pametan neće dozvoliti da Staro zdanje nestane. U njemu sam se 1991 venčao, pa tim i žal veća.

  • 🇷🇸

    23. mart 2022 | 00:14

    Sad će nov hotel tu ,ajd mi smo glupi…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA