≫ 

Deda Tika (94) je najstariji vozač u Srbiji: Ključeve kola ipak mora da okači o klin, i to samo zbog godina

Tihomir Bešević vozio je više od 7 decenija, a dozvola mu sada nije produžena, iako oni koje je vozio kažu da Tika može da vozi i do stote

  • 8
Tikomir Bešević, najstariji vozač, Ivanjica Foto: RINA.rs

Deda Tika iz Ivanjice sa svoje 94 godine najstariji je aktivni vozač u Srbiji. Ipak, iako i dalje vitalan i spretan, morao je ključeve svog mercedesa da okači o klin.

Posle isteka vozačke dozvole, sada, na polovini 10. decenije, ona mu više nije produžena. Iza njega je više od 70 godina vozačkog staža i na hiljade pređenih kilometara, a njegovo ime kao vozača svakako će ostati upamćeno, ne samo u Ivanjici, već u čitavoj državi.

- Sad će drugi da me voze ili da idem peške. Mada, u ovim godinama i nemam neku potrebu za dalekim relacijama. Od kuće do moje kafane, do prodavnice i do lekara i to je to - kaže Tihomir Bešević za RINU.

Ovaj Ivanjičanin najbolji je dokaz da su godine zapravo broj na papiru i da je stanje duha zapravo najbitnije. Dok je bio mlađi bez problema he vozio do Turske, Italije, Nemačke i Austrije, a tokom svog višedecenijskog vozačkog staža ostao je, kako kaže, veran samo kralju automobila - Mercedesu.

- Tih davnih četrdesetih, kad sam krenuo da vozim, prvo sam kupio pežoa, a posle mercedesa. Od kad sam prvi put seo u njega, proizvođača više nisam menjao. Za mene je mercedes neprikosnoven - kaže deda Tika.

Oprez najbitniji, bez obzira na godine

Kako dodaje, oprez je najbitniji u saobraćaju, bez obzira koliko godina imate.

- Voziti prema ograničenjima i ne biti bahat u saobraćaju, voditi računa o sebi, ali i poštovati druge učesnike. To čini dobrog vozača - naglašava ovaj Ivanjičanin.

U Ivanjici svi dobro znaju Tikomira i njegov beli mercedes, a mnogi od njih su se sa njim i provozali.

- Tika je odličan vozač, pažljiv i poštuje propise. Kad ga ja vozim uvek mi suflira da usporim, čim malo jače stanem na gas. To je valjda ta stara škola - rekao je Tikomirov prijatelj Aco.

I dok neki njegovi vršnjaci ne mogu ni da ustanu iz kreveta, ovaj Ivanjičanin, spretan i okretan, srušio je sve predrasude o starosti. Meštani i komšije kažu da je Tika takav vozač, da bi bez problema mogao da vozi i do 100 godine, ali zakon je ipak rekao - ne.

Video: Dekici vrata od autobusa uhvatila nogu pa ga vukao nekoliko metara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eva

    30. mart 2022 | 03:39

    Sasa Najbolje da se svi posle 70 poubijaju. A mladima da se omoguci voznja pod dejstvom alkohola i droga i da mogu da voze 200km i da se hvale na mrezama...da ,i pustiti ih da gaze decu na pesackim prelazima.

  • Saša

    29. mart 2022 | 22:12

    Treba to zabraniti posle 70 godina. Sve češće se dešava da matorima pozli za volanom i izazovu saobraćaju nesreću.

  • Goca

    30. mart 2022 | 09:33

    Deda ne igraj se sa tudjim zivotima batali voznju da ne napravis neko sra....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA