≫ 

Oglasilo se tužilaštvo o nasilju nad đakom iz Smedereva: Naložili 11 koraka i hitno postupanje, sledi prijava

Incident se dogodio u četvrtak u odeljenju osmog razreda

  • 12

Povodom snimka na kojem se vidi kako nastavnik Osnovne škole "Branislav Nušić" brutalno povlači učenika sa stolice, udara ga i na njega viče, "Telegraf" se obratio Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu koje je odmah reagovalo i preduzelo čitav niz koraka kako bi se rasvetlilo nasilje nastavnika nad osmakom.

Podsećamo, incident se dogodio u četvrtak u odeljenju osmog razreda.

Ovo su koraci koje je naložilo Tužilaštv0:

1. Pribavljanje snimka kritičnog događaja

2. Razgovor sa oštećenim učenikom i njegovom majkom

3. Lekarski pregled učenika kog je nastavnik udario

4. Razgovor sa direktorom škole

5. Zahtev direktoru da se hitno sazove školski tim za nasilje

6. Da se obavi razgovor sa pedagogom ili psihologom

7. Da se utvrdi da li je bilo ranijih prijava protiv ovog nastavnika

8. Da se identifikuje učenik koji je napravio snimak

9. Da se razgovara sa učenikom koji je snimio akt i njegovim roditeljom (a okolnost da li se kritičnom prilikom osetio ugroženim)

10. Policijskoj upravi naloženo je da obavi razgovor sa nastavnikom

11. Policijskoj upravi naloženo je da podnese krivičnu prijavu OJT

Ovo je odgovor Tužilaštva u celosti:

- Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu je još u petak, odmah po dobijanju informacije, naložilo hitno postupanje Policijskoj upravi u Smederevu i to da se pribavi snimak kritičnog događaja koji je sačinio neko od prisutnih učenika, da se zatim obavi razgovor sa oštećenim učenikom i sa njegovim zakonskim zastupnikom (njegovom majkom), da se učenik odvede lekaru i pribavi medicinska dokumentacija o povredama koje je zadobio, da se obavi razgovor sa direktorom škole, da se od njega zatraži da hitno sazove školski tim za nasilje i obavi razgovor sa pedagogom ili psihologom na okolnosti da li je i ranije bilo prijava učenika protiv navedenog nastavnika, da se identifikuje učenik koji je sačinio video snimak, da se sa njim obavi razgovor (takođe u prisustvu roditelja - jer se radi o maloletnim licima) na okolnost da li se kritičnom prilikom osetio ugroženim, što je sve i urađeno odmah u petak. Takođe je Policijskoj upravi naloženo da obavi razgovor i sa prijavljenim nastavnikom, a zatim protiv njega podnese krivičnu prijavu ovom tužilaštvu za krivično delo nasilničko ponašanje - odgovorili su nam iz smederevskog Osnovnog javnog tužilaštva.

Direktor ne opravdava postupak

Kako nam je ranije danas kazao direktor škole Dragan Jovičić, u pitanju je miran nastavnik koji je među decom omiljen i da su svi u odeljenju bili iznenađeni postupkom. S druge strane, naš čitalac naveo je da ovakvo ponašanje profesora nije novost, ali da deca "ne smeju da reaguju".

Direktor ne opravdava ponašanje koje je na snimku zabeleženo u četvrtak.

- Mi smo napravili akt o suspenziji, ali profesor je na bolovanju, tako da u svakom slučaju ne dolazi na posao. Čeka ga sve ono što je zakonom predviđeno, a to je disciplinski postupak. Šta će tužilac reći, to je posebno. Znaju se pravila ponašanja u školi, kako to ide, svako ko tako nešto uradi mora da bude spreman na sankcije, bez obzira što ga je učenik pre toga, prema izjavama nastavnika, vređao psovkama i nazivao pogrdnim imenama. Još nismo u prilici da proverimo izjave oba aktera, jer ne dolaze u školu. Iz izjave učenika odeljenja stoji da je bilo verbalnog sukoba - kazao je direktor.

Škola je o incidentu obavestila nadležnu školsku upravu, a saznanja o događaju ima i gradska prosvetna inspekcija koja će postupati narednih dana, rečeno je za Telegraf u Ministarstvu prosvete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    4. april 2022 | 13:46

    E pa ja odobravam ovakvo ponasanje,ne nastavnik treba da sedi i cuti a maloletni delikvent da remeti mir,ma nije nego,samo neka drzava stiti tako tu bahatu i bezobraznu decu pa kad odrastu da prave tek onda prave jade, nije covek sasav da ga iz cista mira vuce i govori jesi ti normalan pa prekipelo vise coveku,e i ako je da zbog nekih pojedinaca treba da ispasta celo odelenje,nastavu nemogu pratiti zbog njega ostala deca jer smeta na casovima,a on se osnazio ,,nemoze mi niko nista"-smanje ocenu iz vladanja pa poprave,i mi u nasoj okolini imamo takav slucaj wl takvo dete je zasticeno ko beli medved i niko mu nista nemoze a ono ometa svaki cas i kako onda drugi da prate nastavu,nije kriv nastavnik svaka cast coveku sto brani decu od jednog balavca,treba vise takvig nastavnika a ne ono jedno da preseda svima.

  • Ann

    4. april 2022 | 14:23

    Deca sve više idu na privatne časove jer ne mogu da prate nastavu od ove bahate dece kojima je jedini cilj da ometaju nastavu. Nastavnici ne znaju kako da odgovore na prostatluk i uvrede. Treba napraviti specijalna odeljenja za decu koja ometaju čas.

  • Roditelj

    5. april 2022 | 12:22

    Pomenuti nastavnik Vlada koga je po dogovoru ucenika da ga isprovociraju ,svi kudite i osudjujete je jedan od NAJBOLJIH u skoli,koga deca vole.Uvek postoji dete kome ni roditelj sam ne moze nista,koje maltletira sve oko sebe i kome je sila u svojih 15 godina da napravi takvu malverzaciju SRAMOTA ZIVA.Zamislite onda sta ce to dete da radi za par godina??BILA SU MNOGO BOLJA VREMENA DOK SU NASTAVNICI I PROFESORI IMALI PRAVO DA SLJEPE DETE JER DA TOGA NIJE BILO NI MI NE BI BILI BOLJI OD DANASNJE GENERACIJE KOJA NI NE ZNA ZA BOLJE OSIM DA NEKOG UPROPASTI I NAPRAVI MU PAKAO OD ZIVOTA.SRAMOTA ZIVA I ZA DETE KOJE SNIMA I ZA DETE KOJE PROVOCIRA.SRAM VAS BILO.NAMESTITI TAKVOG COVEKA NA OSUDU ,PA DAL MISLITE DA CE OD VAS NEKO DA PROCVETA S TIM???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA