≫ 

77 godina od proboja Sremskog fronta: Stradalo oko 13.500 mladića, uglavnom iz Srbije i Crne Gore

Jedno od najtežih i najtragičnijih bojišta Drugog svetskog rata odnelo više od 13.000 boraca

  • 3
Sremski front Foto: Wikipedia/Mladifilozof

U Adaševcima polaganjem venaca i odavanjem pošte nastradalima obeležena 77. godina od proboja Sremskog fronta, a ova bitka je označila i kraj Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Sremski front je jedno od najtežih i najtragičnijih bojišta Drugog svetskog rata, na kome je u rovovskoj borbi, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo oko 250.000 vojnika na obe strane.

Front je uspostavljen pošto su otpočele završne borbe za oslobođenje Beograda i cele zemlje, kada je formirana borbena linija duž zapadnih granica Srema.

Nemci su taj front držali zbog izvlačenja delova armije iz Grčke, Makedonije i sa Kosova i Metohije i zato su ga očajnički branili.

Proboj je počeo u zoru, 12. aprila, artiljerijskom pripremom od 15 minuta iz 120 oruđa i dejstvima iz 50 aviona u dva naleta, a nedugo zatim krenule su u juriš divizije prvog ešalona i za kratko vreme zauzele glavni odbrambeni pojas neprijatelja.

Tokom borbi na Sremskom frontu, koje su trajale 175 dana, poginulo je 13.500 boraca NOVJ-a, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, ali tačan broj imenom i prezimenom nikada nije utvrđen.

Sovjetska Crvena armija izgubila je 1.100 vojnika, bugarska Narodna armija 623 i brigada "Italija" 163 borca, dok je na strani neprijatelja poginulo oko 30.000 vojnika.

Posle proboja Sremskog fronta, u sadejstvu sa savezničkom ofanzivom, jugoslovenske snage su za nepunih mesec dana oslobodile celu teritoriju zemlje, Istru i slovenačko primorje, dok je nekoliko jedinica dospelo do Trsta i Karavanki.

Video: Vek od povratka srpske vojske kući, ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bbsr

    12. april 2022 | 13:05

    Najveci Srbofobicar-Josip Broz Tito salje srpsku mladez Nemackim jedinicama na snajper a oni se povlace!!! Zasto??? Pitajte ga!!!

  • Сварог

    12. april 2022 | 13:40

    Хвала друже Тито.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA