≫ 

Otkrivamo prve rezultate skrininga na SMA: Dosad testirano 37 beba u "Frontu"

Analiziraju se dan ranije uzeti uzorci krvi iz pete bebe

  • 1
GAK Narodni front Foto: Nikola Anđić

Stigli su prvi rezultati skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) u GAK "Narodni front", saznaje Telegraf.rs.

Kako nam je potvrdio rukovodilac projekta genetičar Miloš Brkušanin, vesti su dobre.

- Dobili smo rezultate za 37 beba. Kod svih je rezultat skrininga negativan - ističe Brkušanin.

Skrining na SMA pokrenut je prekjuče, 12. aprila kao jednogodišnji pilot-projekat u GAK "Narodni front". Kako je koordinator projekta u porodilištu pedijatar Tamara Šljivančanin Jakovljević ranije objasnila, studija ograničenog vremena trajanja je neophodan korak pre uvođenja skrininga na teritoriji cele zemlje, kao svojevrsna proba.

Dalje je u razgovoru za naš portal dodala da je za mesto na kom će studija biti izvedena odabran "Front" zbog toga što je reč o najvećem porodilištu u zemlji, gde je prošle godine rođeno više od 8.200 beba. To je značajno, objašnjava, zbog reprezentativnosti uzorka na kome će se istraživanje sprovesti, jer je učestalost obolevanja od ove teške neuromišićne bolesti u proseku 1 : 8.000.

- Vrlo je verovatno da ćemo dijagnostikovati makar jedno dete - kazala nam je ranije, dodajući da postoje i teorijske šanse da u tom jednogodišnjem periodu na ograničenom prostoru ne bude otkrivena nijedna SMA beba.

Od nje smo saznali da je za prvih nekoliko sati od pokretanja skrininga uzorkovano 20-ak beba, te da je do podneva narednog dana taj broj narastao na 50. Od tog broja, 37 je poslato na analizu u "prvom krugu".

Kako Brkušanin dodaje, za dobijanje rezultata analiza potrebno je oko pet sati.

Na analizu se šalje uzorak krvi iz pete. To, ističu stručnjaci, ne ugrožava zdravlje bebe, a efekti su u slučaju detektovanja obolelog deteta nemerljivi. Složno ističu da će se dete koje dobije terapiju pre ispoljavanja prvih simptoma razvijati kao ostala, zdrava deca.

Ipak, u jučerašnjoj poseti GAK "Narodni front" saznali smo da je bilo majki koje nisu dale saglasnost za to da se njihove bebe testiraju na SMA.

Video: U ovom porodilištu testiraju bebe na SMA: Neke majke nisu dale pristanak, boje se bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    25. jul 2022 | 15:46

    Ne pristaju na skrining a posle kad se desi ljudi pomagajte dajte pare. 2.500.000 dolara ili evra nije nikako mala para a i ako se vec donira sa tolikim novcem moglo bi se nesto drugo nabaviti naravno za decu. Da se ja pitam ja bih uvela obavezno testiranje po rodjenju deteta bez da se iko pita oce ili nece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA