≫ 

Postoji li lažni lek protiv kovida 19 u Srbiji? Hrvati tvrde da ga je neko iz naše zemlje uneo u Švajcarsku

Navodno se pojavi lažni antivirusni lek Lagevrio (molnupiravir), u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije nije prijavljeno postojanje takvog leka kod nas

  • 24
Molnupiravir, Lekovi, lek, pilule Foto: Shutterstock

Lažni antivirusni lek protiv kovida 19 koji je, navodno, neko iz Srbije uneo u Švajcarsku, u našoj zemlji ne postoji, tačnije nadležnim inspekcijama nije prijavljeno postojanje takvog leka na našem tržištu, kažu za Telegraf.rs u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) dobila je od Švajcarske agencije za lekove (Swissmedic) saopštenje o pojavi lažnog antivirusnog leka Lagevrio (molnupiravir) koji se koristi za lečenje kovida 19.

Sumnja se da je, kako su naveli, lažna serija leka 120821, roka trajanja do 29. maja 2022. godine.

Pakovanje leka iz predmetne serije "unela je jedna osoba iz Srbije u Švajcarsku". Istraga je pokazala je da to pakovanje leka ne sadrži supstancu molnupiravir.

Zato HALMED upozorava hrvatske građane da lekove, iz sigurnosnih razloga, ne nabavljaju iz trećih zemalja (zemalja koje se nalaze izvan EU) ili od neovlašćenih osoba.

U ALIMS-u za Telegraf.rs kažu da oni nemaju nijednu prijavu u vezi za takvim lekom.

- ALIMS nije primio nijednu prijavu o eventualnoj pojavi falsifikovanog leka Lagevrio na tržištu Republike Srbije - kažu za Telegraf.rs.

I predsednik Saveza privatnih apotekara Srbije Dragutin Rajevac navodi da nema saznanja da se na tržištu pojavio falsifikovani lek. On objašnjava i kako pacijenti mogu jedino da dođu do njega.

- Lagevrio su kapsule koje se daju pacijentima u bolnici i domovima zdravlja. Ono što sam ja video kod pacijenata koji su ga dobili jačine je 200 miligrama, i rok trajanja mu je do 29. februara 2023. Dakle do sledeće godine - objašnjava Rajevac za Telegraf.rs i podseća da je ovaj lek nemoguće dobiti u apoteci.

Inače, i u hrvatskoj Agencije za lekove su rekli da dosad nisu imali prijave na ovaj lek, ali da nastavljaju da prate situaciju.

Ovaj lek, inače, kao i većina antivirusnih protiv kovida 19 se daje oralno u obliku tablete kod pacijenata starijih od 18 godina sa blagom ili srednje teškom formom kovida, potvrđenim pozitivnim PCR testom u prvih 5 dana od početka simptoma i koji imaju povećan rizik za razvoj teške forme kovida i/ili hospitalizacije, kao na primer kod pacijenata sa dijabetesom, teškim kardiovaskularnim oboljenjima, gojaznih pacijenata, sa kancerom...

Video: Samo u ovoj bolnici se operišu kovid pacijenti: Telegraf u crvenoj zoni KBC Bežanijske kose

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima

    22. april 2022 | 20:32

    hrvati tvrde .. 🤣😂😂🤣🤣😂🤣🤣

  • Kekw

    22. april 2022 | 20:33

    Koga briga šta Hrvati tvrde 😂 Živimo rent-free u njihovoj glavi

  • Bot

    22. april 2022 | 20:37

    Postoji samo LAZNA KORONA. A lek, da li je lazni ili nije sve jedno je pravi za farmaceutsku MAFIJU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA