1. maj, praznik rada: Sindikati sutra organizuju okupljanja na trgovima u Srbiji

Ovogodišnji slogan Saveza samostalnih sindikata Srbije je "Naš je stav poštujte Ustav"

  • 2
Da li bi se Hamlet danas pitao: Imati ili biti? Foto: Shutterstock

Međunarodni praznik rada, 1. maj, sindikati u Srbiji obeležiće sutra okupljanjem na trgovima, a iz Saveza samostalnih sindikata najavljuju da će, posle okupljanja na glavnom leskovačkom trgu, otići ispred tamošnje fabrike Jura.

Juru su odabrali jer je ona, kako tvrde, paradigma nepoštovanja radničkih i sindikalnih prava.

Ovogodišnji slogan Saveza samostalnih sindikata Srbije je "Naš je stav poštujte Ustav", pa će u skladu sa tim predstavnicima Jure, osim Zakona o radu, uručiti i Ustav Srbije.

U prvomajskom proglasu, ova centrala između ostalog navodi da će radnici poštovati poslodavce i političke elite onoliko koliko i oni njih, te da će interes za pristojnom platom ceniti, kako kažu, ni više ni manje od interesa za profitom i stabilnom ekonomijom.

U skladu sa svojim sloganom "Opasulji se, organizuj se u sindikat", UGS Nezavisnost će u podne na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, građanima, uz deljenje porcija pasulja, objašnjavati neophodnost sindikalnog organizovanja i deliti sindikalni propagandni materijal.

Sindikalni materijal deliće i aktivisti Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u nekoliko gradova Srbije.

Ovaj sindikat u prvomajskom proglasu naglašava da će se posebno boriti za isplatu propisane minimalne cena rada, da zaposleni u javnom sektoru dobiju regres i topli obrok, te da se zaposlenima koji su radili i rade u kovid bolnicama prizna beneficirani radni staž.

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu 1886. godine štrajkovima i protestima krenuli u borbu za osmočasovno radno vreme.

Tri godine kasnije na prvom kongresu Druge internacionale doneta je odluka da se sledeće godine velikom manifestacijom proslave događaji od 1. maja 1886, a na drugom kongresu Radničke internacionale je odlučeno da se od 1890. godine 1. maja po celom svetu održe radničke demonstracije i štrajkovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    30. april 2022 | 15:56

    Dok po celom svetu radnička klasa na današnji dan protestuje boreći se za veća prava radnika i pristojne uslove rada, našim radnicima je izgleda najlepše. Imamo najveće plate, najbolje poslodavce i najbolje uslove za rad, pa slavimo i roštiljamo po celu noć i dan.

  • Samo napred

    30. april 2022 | 15:50

    Ja vi doso da vas podrzim al radim...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA