Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Prava na dostojanstven rad i ravnopravnost moraju biti poštovana

Podsetila je da se četvrtina pritužbi prošle godine odnosila na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja

  • 0
Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Bez obzira na pandemiju i krizu u Ukrajini, prava na dostojanstven rad i ravnopravnost moraju biti poštovana, poručila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Prava i ravnopravnost posebno su važni u aktuelnoj situaciji kada se javljaju drugačiji problemi u ostvarivanju ravnopravnosti na tržištu rada, rekla je Jankovićeva na završetku trodnevne obuke za ekonomsko osnaživanje žena na selu.

Podsetila je da se četvrtina pritužbi prošle godine odnosila na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, i ocenila da to vidi kao pozitivnu stvar i spremnost građana da prijavljuju diskriminaciju.

- Takođe, to je još jedan znak da je neophodno što pre unaprediti pravni okvir u oblasti rada, naročito zaštite na radu - kazala je Poverenica, navedeno je u saopštenju.

Jankovićeva je ocenila i da je unapređenje položaja žena u ruralnim područjima važno za celo društvo.

Navela je da su sticanje novih znanja i veština najznačajniji za ostvarivanje, kako ekonomske nezavisnosti kao osnovnog uslova za poboljšanje kvaliteta života, tako i smanjenje rizika od diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja.

Na završetku trodnevne obuke za ekonomsko osnaživanje žena na selu, Poverenica je istakla da će naučeno stvoriti novu razvojnu šansu i otvoriti prostor za održive, zelene poljoprivrede na malim gazdinstvima.

Žene sa sela obučene su za digitalni marketing i bolje plasiranje proizvoda na tržištu, i edukovane na polju ekologije i održivog razvoja u okviru projekta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA