40 srpskih porodica vratiće se na Kosmet, u Peć i Prizren: "Srce i duša tamo gde su rođeni"

Predstavnici Ministarstva obilaze Lazarevac, Čačak, Smederevo, Lapovo, Niš, Aleksandrovac i Pirot i razgovaraju sa potencijalnim povratničkim porodicama o realizaciji povratka

  • 0
Prizren, Kosovo, Srbija Prizren / Foto: Tanjug/AP

Projektom "Povratak i reintegracija" 40 raseljenih porodica iz opština Peć i Prizren vratiće se na Kosovo i Metohiju, najavili su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić u razgovoru sa porodicama raseljenih u Beogradu.

Projekat "Povratak i reintegracija" – faza pet, finansiraju Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Ministarstvo za zajednice i povratak, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), prenosi RTS.

Na sastanku u Beogradu Rakić je porodicama saopštio da imaju apsolutnu podršku ministarstva, da se nakon više od dve decenije vrate u mesta u kojima su živeli i da je ovo ujedno i poziv svim raseljenima na povratak.

- Verujem da je ovo veliki dan i za porodice, ali i za nas jer jedino na ovaj način možemo da pomerimo stvari unapred kada je reč o povratku, koji je već duže vreme u stagnaciji. Iskrenom voljom onih koji žele da se vrate u svoje domove i koordinacijom i podrškom svih nas ove porodice će na Kosovo biti vraćene - rekao je Rakić, a saopšteno iz Ministarstva.

Najavio je će zajedno još intenzivnije raditi da broj povratničkih porodica na Kosovu bude veći.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je raseljenima rekao da zna da su im srce i duša tamo gde su rođeni, i gde god da se čovek snađe i pronađe, od rodnog mesta ne može da ode.

- Zato smo kao Kancelarija za KiM tu da vam pomognemo da vaš povratak bude održiv i to činimo i činićemo u budućnosti. Imamo brojne programe za povratnike kroz pomoć u građevinskom materijalu, finansijsku povratničku pomoć, setveni i poljoprivredni materijal za povratnike, besplatnu pravnu pomoć - rekao je Petković.

Raseljene porodice sa kojima su danas razgovarali Rakić i Petković su istakle da nikada nisu odustale od namere da se vrate na KiM i da je pružena ruka u toj nameri velika stvar za njih.

Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak zajedno sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije obilaze Lazarevac, Čačak, Smederevo, Lapovo, Niš, Aleksandrovac i Pirot i razgovaraju sa potencijalnim povratničkim porodicama o realizaciji povratka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA