≫ 

Arheolozi na Kopaoniku pronašli gomilu kamenja i krst: Tu je crkva stara 18 vekova, a pogled je očaravajući

"Nebeske stolice su fascinantne. Kada god dolazim setim se priče o Feliksu Kanicu, naučniku, zemljopiscu i svetskom putnik iz pretprošlog veka. Seljaci su ga doveli na Pančićev vrh i rekli mu: Eto, gospodine, sa ovog mesta se vidi ceo svet. To i danas stvarno tako izgleda"

  • 0
nebeske stolice, kopaonik

Foto: Facebook/infoKOP

Na nadmorskoj visini od 1.800 metara, neposredno ispod Pančićevog vrha, najviše geografske tačke planine Kopaonik, prostire se arheološki lokalitet Nebeske stolice, kojem je kumovala, kao njegov prvi istraživač, arheolog Gordana Tošić iz kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U narodnom predanju to mesto je nazvano crkvina (crkva).

- Kada smo došli prvi put, zatekli smo gomilu kamenja i jedan drveni krst koji je označavao ovo sveto mesto. Po predanju, posvećeno je svetom Prokopiju, zaštitniku rudara, što je bilo i logično jer je ova planina, u antičkim i srednjovekovnim izvorima nazvana Srebrna, bila poznata još tada po rudnom potencijalu - priča Tošić za InfoKOP.

Te prve godine, iz tame duge milenijum i po, izronila je stara hrišćanska bazilika, datirana u 5. ili 6. vek. Poseban dragulj tog, samog po sebi fascinantnog, otkrića bio je podni mozaik sa geometrijskim izomorfnim motivima, karakterističnim baš za taj period, a kao kruna svega bila je slika pauna, koji je hrišćanski simbol vaskrsenja, u jednom njegovom polju.

Gordana Tošic utvrdila je nepobitno, na osnovu nađenih fragmenata živopisa, da je ta bazilika bila oslikana freskama. Istraživana je južna zona lokaliteta i tada je ponovo usledilo - još starija građevina u kojoj je pronađen rimski novac iz 3. i 4. veka, delovi keramičkih i staklenih posuda iz antičkog i ranovizantijskog perioda, kao i zamasan, odlično očuvan komad rimskog mermernog reljefa.

- Nebeske stolice su fascinantne. Kada god dolazim setim se priče o Feliksu Kanicu, naučniku, zemljopiscu i svetskom putnik iz pretprošlog veka. Seljaci su ga doveli na Pančićev vrh i rekli mu: "Eto, gospodine, sa ovog mesta se vidi ceo svet." To i danas stvarno tako izgleda - dodaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA