≫ 

Pored reke ne mogu, potresao me je Periš kao da je moj: Biljinu mamu ovaj dan boli kao i sve porodice nestalih

Tokom 2021. godine u Srbiji je prijavljen nestanak 1.287 maloletnih lica, od kojih je pronađeno 1.274, što znači da 13 porodica još uvek traga za svojim najvoljenijima

  • 0
Biljana Đorić Foto: Privatna arhiva

...Pored reke ne mogu. I kolima kada prođem pored Ibra, muka mi je. U manastir odem, ponadam se da ću da je sretnem. Ne vidim je, vratim se kući i kažem neću više da odem, ali me opet vuče...Ovako živi majka Biljane Đorić iz Mataruške Banje, koja je nestala pre šest i po godina u Kraljevu i kojoj se od tog četvrtka, 2. decembra 2015. godine, gubi svaki trag. Umesto da iz Kosovske Mitrovice, gde je studirala, dođe kući u petak, nestala je dan ranije. 

Svuda su je tražili. Nema na koja vrata nisu zakucali. Majka se uzda da je u manastiru, s tim u vezi pisala je i Patrijaršiji ali odgovor nema. Zna samo da je njena ćerka i na današnji Međunarodni dan nestale dece, i dalje NESTALA. 

Vesna Đorić, Biljina majka, ni dojave da je viđena više ne dobija. Kaže, lakše joj je bilo dok ih je bilo. Njihov izostanak još više ubija nadu.

- U decembru će biti 7 godina kako je nema, a ne znam ništa - kaže Vesna za Telegraf.rs:

- Bilo mi je lakše kada smo dobijali dojave, i lažne infomacije. Bila je nervoza ali se nadaš. Poneki put kažem, više ne mogu, ali moram zbog druge dece. Svaka vest koju pročitam me potrese. Pratila sam ovo oko Mateja Periša. Potresla sam se kao za svoje dete. Sve me nešto vratilo na one dane kada smo i mi pretraživali reku. 

Svaki prolazak pored reke za Vesnu je mučan. U manastire još i ide, ali nikako da je sretne. Ni u snu.

- Ne sanjam je. Pored reke ne idem. Kad prođem kolima, muka mi je da pogledam u reku. U manastre odem često ali ne vredi. Kad bih bar znala u kojem je i da li je uopšte. Kad krenem u manastir, uvek se ponadam da je vidim. Ne vidim je, vratim se kući, kažem neću više da idem, ali ipak opet odem. Vuče me ... - kaže Vesna čija bi Biljana u u novembru ove godine napunila 25 godina.

A, danas, 25. maja obeležava se Međunarodni dan nestale dece. To je, kako za Telegraf.rs kaže predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, dan kada se ljudi širom sveta prisećaju nestale dece koja su našla put kući, sećaju se one dece koja su bila žrtve zločina i nastavljaju da ulažu napore da se pronađu ona deca koja se još uvek vode kao nestala. Simbol Međunarodnog dana nestale dece je cvet – Nezaboravak.

-  Veoma je važno da nestali ne budu zaboravljeni. U javnosti se ne priča dovoljno o nestalima, pogotovo ne o nestaloj deci, koja od kuća odlaze svaki dan - rekao je Igor Jurić.

Tokom 2021. godine u Srbiji je prijavljen nestanak 1.287 maloletnih lica, od kojih je pronađeno 1.274, što znači da 13 porodica još uvek traga za svojim najvoljenijima.

- Razlozi nestanaka u našoj zemlji najčešće nisu kriminalne otmice. Deca se za beg od kuće odlučuju zbog nekoliko razloga – mentalnog zdravlja, načešće depresije, anksioznosti, autizma, ali i zlostavljanja u porodici ili školi, ili neuspeha u školi, ljubavi ili sportu - objašnjava Jurić.

Edukacija je najbolja prevencija. Upravo iz ovih razloga je važno da skrenemo pažnju javnosti na to da se nestanci dešavaju svaki dan, da su najčešće vezani za beg od kuće usled poteškoća, i da je na tom problemu potrebno raditi na svim nivoima društva.

- Od edukacije roditelja i dece, do edukacije stručnih radnika – socijalnih radnika, nastavnika, psihologa i pedagoga, ali je važna uključenost i saradnja kako nevladinih organizacija, tako i vladinih, jer su nestanci dece zajednička odgovornost - kaže Jurić koji  tokom cele godine održava edukativne radionice za decu i roditelje sa svojim timom.

Do sada je održano više od 600 radionica sa ciljem da se javnost bolje upozna sa nestancima, trgovinom ljudima i bezbednom upotrebom interneta.

On kaže da je i važan korak u borbi za bezbednost dece uvođenje Amber Alerta.

- Srbija još uvek nije uvela sistem obaveštavanja u slučajevima nestale dece, zvani Amber Alert. To je za nas činjenica sa kojom ne možemo da se pomirimo. Sigurni smo da bi se uvođenjem ovog sistema sprečile tragične situacije koje su se dešavale u prethodnom periodu. Zato ćemo nastaviti da apelujemo na državu da joj, kao i nama bezbednost dece bude prioritet. Krajnja opcija nam je pokretanje narodne inicijative koja je već verifikovana od strane Parlamenta, i ukoliko ne dođe do promene nakon formiranja Vlade nećemo imati drugog izbora – izjavio je Igor Jurić.

Video: U Srbiji dnevno nestane bar jedna, tražimo više od 10.000

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA