Dva poskoka istovremeno uhvatio i to golim rukama: Arsenije je iskusni zmijolovac i na jedno nas sve upozorava

Ova dva poskoka, bez ikakve zaštite, niko nije uhvatio, kaže nam hrabri Arsenije

  • 9

Dok većinu nas prođe jeza od same pomisli na zmiju koja gmiže u blizini, Arsenije Hadži Basur Zmaj upravo je izveo neviđeni podvig za svet, ne samo Srbiju!

Ovaj zmijolovac iz Užica uhvatio je dva poskoka istovremeno i to golim rukama! Fotografije i snimak koji svedoče o tome dao je redakciji Telegrafa, ali uz to poslao važno upozorenje za sve čitaoce:

- Zmija je vesnik proleća. Kod nas se intenzivno pojavljuju od Svetog Jeremijem, 14. maja, i sudeći po dosadašnjim prijavama, ove godine biće ih dosta - na početku ističe Arsenije.

On upozorava da jednu trećinu njegovih intervencija čine zmije u automobilima.

- Kad izlazite u prirodu, na izlet, na roštiljanje, obavezno zatvarajte vrata i prozore na kolima. Zmije se uvlače i u motore i šasije, ali odatle ne mogu dospeti u kabinu vozila. Ali, kroz otvoren prozor ili vrata, mogle bi da vas dočekaju i unutra - kaže naš sagovornik.

Kako dodaje, zmije su lukave životinje. Ako ih motor ne samelje, one će se pritajiti sve dok ne zasutavite auto, a onda će sići i produžiti dalje.

-  Tako se dešava da zmije dospeju u centar grada. Njih, ni ne znajući, ljudi dovezu iz prirode gde su išli na izlet, odmor, šetnju... Sada takođe treba obratiti pažnju i na stršljenove, koji su jako opasni. Čoveka može da ujede 20 stršljenova pa da mu ne bude ništa, a može i jedan ujed da bude koban. Sve zavisi od mesta ujeda i reakcije organizma u datom trenutku - objašnjava Arsenije koji se bavi i uklanjanjem gnezda stršljenova.

Hvatanje zmija je, dodaje, njegov Božiji dar i to je njegov odgovor na pitanje kako uspeva da ih uhvati bez imalo straha.

Ako se desi da ugledate zmiju, sve što treba da uradite, savetuje on, je da je držite u vidnom polju, jer ako odšeta, čak se može desiti da je i Arsenije ne pronađe.

- Inače nije dobro da čoveka ujede i neotrovna zmija. Zmije se hrane glodarima, pacovima, miševima i prenosioci su razbih bolesti, pa su kao takve veoma opasne i za čoveka - kaže on na kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA