≫ 

Jesu mladi, ali nisu mali: Maturanti slavili i ostavili gomilu smeća usred prirode, a ovo nije jedini problem

Nakon što su završili sa proslavom, ostalo je razbacano đubre na sve strane, a jedna sugrađanka sama je sve to pokupila za njima i skupila na veliku gomilu

  • 12
Novi Sad maturanti alkohol smeće

Foto-montaža: Privatna arhiva, A.D.S., Shutterstock

Limenke piva, plastične i staklene alkoholne flaše, ambalaže sokova i grickalica - samo su deo "predivnog asortimana smeća" koje su maturanti jedne novosadske škole ostavili za osobom. I to usred prirode, na potezu Dunavac-Šodroš.

Nakon što su završili sa proslavom, ostalo je razbacano đubre na sve strane, a jedna sugrađanka sama je sve to pokupila za njima i skupila na veliku gomilu. Njena prijateljica potom je rešila da uslika tu gomilu kao nauk celom društvu i objavila je na Fejsbuku.

Naša deca, naša budućnost... Blago nama - ironično je napisala ona, a onda i razjasnila:

- Nisam objavila fotografije smeća koje su ostavili maturanti s namerom da uperim prstom u decu, ili u njihove roditelje, da tražim krivca, sudim. Ne. Te fotografije su slika našeg društva, slika naše svesti, prihvaćenih "vrednosti". Konkretno, ta deca će sad imati matursko veče. Roditelji i rodbina će dati sve od sebe da oni tada izgledaju prelepo. Sve što oni obuku, sve što im se kupi i obezbedi, su samo KRPE... obične krpe. Koliko god da koštaju, ko god da ih je kreirao, to su i dalje samo krpe - revoltirano poručuje ova žena.

Deca će, dodaje, biti lepa. Fasade će biti upravo onakve kakve današnje vreme zahteva. Ali, šta ćemo sa unutrašnjošću, pita ova žena.

- Mi radimo, borimo se i krvarimo za prolazne stvari, za materijalni svet. Ono što je najvrednije, skrajnuto je. Svako od nas, trebalo bi da, koliko je u mogućnosti, se bori sa imperativom koji nameće današnje vreme. Svi mi dobro znamo šta je vredno i neuništivo. To treba svojoj deci pružiti. Borite se, ljudi! Ne dajte se! Ljudskost, i sve što ona podrazumeva, nam ne može niko oduzeti - poručila je ona, nakon čega su mahom usledili komentari ljudi koji su se sa njom složili.

Reči ove žene imaju težinu ako se ima u vidu da smeće nije jedini problem koji se s maturantima iz godine u godinu ponavlja. Vandalizam, poput čupanja znakova na putu i bacanja u reku, što se pre neku godinu desilo u Nišu, samo je jedan od primera takvog ponašanja.

Mnogi će reći "oni su mladi". Da, jesu mladi, ali nisu mali.

Zbog takvog ponašanja oglasila se čak i policija. I to zbog najstrašnije stvari - vožnje u alkoholisanom stanju.

Policajci u Prijepolju, tokom maturskih proslava i drugih manifestacija kojima se obeležava kraj školske godine, pojačano će patrolirati ulicama, trgovima i oko školskih dvorišta i objekata u kojima se organizuju ovi događaji.

- Apelujemo na maturante da budu savesni i odgovorni, a posebno na mlade vozače da poštuju sve saobraćajne propise, da za volan ne sedaju ukoliko su pili, da poštuju ograničenje brzine i koriste sigurnosni pojas i podsećamo da im je, sa probnom vozačkom dozvolom, zabranjeno da voze od 23 sata do šest ujutru - navodi se u saopštenju PU Prijepolje.

Inače, tokom prethodnih godina, za vreme i nakon maturuskih večeri, na području Policijske uprave Prijepolje nije bilo incidenata, niti saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali maturanti.

Ovaj apel nadležnih je na snazi u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Da je vaše dete akter bilo kog događaja, pa makar i "samo" ostavljanja smeća, šta biste uradili? Ili poručili njegovim roditeljima? Napišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    28. maj 2022 | 08:29

    Kakvi roditelji takva deca. Bahati,bezobrazni i neodgovorni. Čast izuzecima

  • KKK

    28. maj 2022 | 07:57

    A sad, treba da se organizuju , jedna radna akcija ida se sve dovede u predjasnje stanje!

  • dzaba skola

    28. maj 2022 | 07:46

    kad nista naucili nisu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA