≫ 

Hvatač zmija Vladica uhvatio "šarku" ispred bolnice, htela da uđe unutra: Uplašeni pacijenti ga zvali u pomoć

Kao iskusan zmijar, Vladica je na prvi pogled prepoznao da je "uljez" ispred bolnice zapravo zmija zvana smukulja

  • 4

Za poznatog hvatača zmija Vladicu Stanković gotovo svaki dan je radni. Zmije ne miruju, jer su u sezoni parenja, a ni ljudi nisu mirni kada ih vide u svojim dvorištima, pa i stanovima. Vladica je ovog puta imao interevnciju ispred hirurgije u Surdulici. Tamo je, kako nam je rekao, imao posla sa lažnom šarkom.

- Zvali su me jutros zabrinuti pacijenti koji su čekali ispred odeljenja. Oni, kao i osoblje bolnice, bili su zabirnuti zbog zmije koja je, kako je izgledalo, planirala da uđe u zgradu. Još više su brinuli jer su mislili da je u pitanju šarka. Ipak, reč je bezopasnoj zmiji koja samo podseća na otrovnicu - kaže Vladica za Telegraf.rs.

Kao iskusan zmijar, on je na prvi pogled prepoznao da je "uljez" ispred bolnice zapravo zmija zvana smukulja.

- Veoma je slična sa šarkom, po bojama, obliku glave i repa, pa je teško razlikovati ih. To mogu samo oni koji dobro poznaju zmije.

Vladica je svakako jedan od iskusnih poznavaoca gmizavaca, pa je situaciju sa lažnom šarkom brzo rešio i uputio se na novi teren.

- Išao sam da vadim zmiju iz oluka - dodaje i apeluje na ljude da ne paniče:

- Važno je samo ostati pribran. Normalno je da ima zmija u ovom periodu godine, a moramo imati u vidu da ne dolaze one samo na našu teritoriju, nego i da mi okupiramo njihovu. Naročito ako ih srećete u prirodi i vikendicama.

Kako je Vladica ranije ispričao, u Srbiji ima desetak vrsta zmija, od čega su tri otrovne, ali da ljudi, podstaknuti strahom, generalizuju sve zmije kao otrovnice.

- U dosadašnjem iskustvu ljudima su ulazile u kuće, automobile, zgrade, javne institucije. U Beogradu nema otrovnih zmija, tako da i u slučaju da se desi da zmija uđe u neki objekat ili auto, ne treba paničiti. Najvažnije je da ostanemo smireni, što je teško kod ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA