≫ 

"Bombardovanje dece novim rečima": Profesor FPN kritikovao novi udžbenik, pa dobio žestoke reakcije

Objava je izazvala mnoštvo komentara, a mišljenja su bila podeljena - od onih koji podržavaju Pavlovićev stav, do onih koji se brane argumentom "i mi smo to učili, pa nam ništa ne fali"

  • 15
Dušan Pavlović Foto: ATA Images

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dušan Pavlović, izneo je na svom Tviter profilu jedno zanimljivo zapažanje koje se odnosi na, kako kaže, "bombardovanje dece novim rečima".

Profesor Pavlović je objavio fotografije udžebnika iz Geografije za peti razred osnovne škole, tačnije lekciju "Vode na kopnu", gde su date definicije pojmova jezera, njihovih podvrsta, izvora, ušća, reka i dr.

"Bombardovanje dece novim rečima, pojmovima, podelama i kategorizacijama: rečni tok, rečno korito, meandri, rečni sistem, rečna mreža, rečni sliv, razvođe, basen, vrste jezera, kraška, eolska, lednička...", naveo je u tekstu uz fotografije, aludirajući na to da se deca opterećuju gomilom pojmova koja su šturo objašnjena:

"Sve to kompresovano je na dve strane uz kratka objašnjanja. Ovo može da se nauči samo napamet bez razumevanja. Deca to i rade. Uz otpor", dodao je.

Objava je izazvala mnoštvo komentara, a mišljenja su bila podeljena - od onih koji podržavaju Pavlovićev stav, do onih koji se brane argumentom "i mi smo to učili, pa nam ništa ne fali".

"Pa isto ovo sam učila i ja početkom 80-tih. Sad sam pogledala tekst. To nisu gluposti, to je deo osnovne terminologije kojom će baratati barem do kraja srednje škole", "U čemu je, tačno, problem?! Zar i mi, svojedobno, nismo učili sve ove pojmove?", "Čitava jedna stranica nepotrebnih informacija za taj uzrast", "Apsolutno se slažem sa vama. Ja bih u geografiju uveo samo to da je zemlja okrugla da ima vode i da ima zemlje i dosta", bili su neki od komentara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bakonja fra Brne

    29. maj 2022 | 14:48

    Uce da je nato humanitarna organizacija. I sta cemo sad? Niko o tome ni reci.

  • Azra Čengić

    29. maj 2022 | 16:09

    Današnja deca tako malo uče i obrazovanje im je minimalno. Udžbenici su pre napisani zbog zarade a ne za obrazovanje. Kupuju se udžbenici sumnjivog kvaliteta sa raznoraznim nebulozama u njima, sve sa ciljem da generacije postanu polupisnenie kako bi se lakše sa njima manipulisalo. Nepotrebne knjige koje samo kod dece stvaraju otpor prema školi. U moje vreme se imala jedna knjiga iz matematike i zbirka zadataka a sada? Deci trebaju nosači za školske torbe. A zašto? Da bi izdavači zaradili i nastavni kadar koji dobija debelu proviziju.

  • Vlada

    29. maj 2022 | 14:31

    Ubijaju decu sa previše lekcija,previše izraza,klinci su frustrirani...govorim kao roditelj učenika petog razreda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA