"Ljudi, naježila sam se": Jana snimala nevreme i ugledala tačku koja se nekontrolisano kreće - redak fenomen

"Leteći tanjir beži do groma", "Odsjaj u objektivu"...

  • 7
Loptasta munja Foto: Pixabay/Youtube

"Ljudi, molim vas, šta je ovo što se vidi da leti po nebu, naježila sam se", napisala je jedna Jana na Tviteru i objavila snimak na kom se vidi nebo iznad grada tokom nevremena i jedna žuta tačka koja se nekontrolisano kreće.

"Leteći tanjir, beži do groma", "Odsjaj u objektivu", "Nečije svetlo koje prati pokret tvoje kamere", "Zlatna skrivalica", "UFO ili NLO"...

- Reč je o nedovoljno istraženoj i nimalo bezazlenoj pojavi - napisao je jedan korisnik i posavetovao sve da na internetu pročitaju o loptastim munjama.

Radi se, zapravo, o fenomenu poznatom od davnina, ali ekstremno retkom i toliko mističnom da ni fizičari ne mogu da objasne kako nastaje.

Ova pojava, koja možda jeste, a možda i nije ono što je Jana snimila, nije nimalo bezazlena. Može da se desi da se loptasta munja "prošeta" pored vas na otvorenom prostoru, ali i da uđe kroz prozor, ventilaciju ili odžak pravo u stan, pa i da vam se podvuče pod posteljinu. Može da ode istim putem, da naprasno iščezne ili, ono što je najopasnije, da eksplodira.

Postoje i jeziva svedočenja o pojavi loptastih munja u unutrašnjosti aviona (let Njujork - Vašington 1963. godine), ili da se ljudima zavlačila pod odeću i izazivala opekotine na koži ili ubijala svoju "žrtvu".

Veruje se čak da ova prirodna pojava "progoni" ljude, a krajnje je neobično to što ona prkosi brojim zakonima prirode. Upravo taj "upad" u zatvoreni prostor prava je enigma za naučnike.

Ona lako može da menja oblik, pa stoga prolazi kroz pukotine, i savet je da, ako je vidite napolju, zatvorite sve prozore i nikako ne dozvolite da se u kući javi promaja.

Ono što je izvesno je da se ova munja javlja kada je nevreme i kada ima mnogo munja. O načinu njenog stvaranja postoji nekoliko hipoteza, a poslednja gledišta ukazuju na to da je reč o ugrušku pazme, koji se sastoji od smese jona gasova vazduha i molekula vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograd

    1. jun 2022 | 19:17

    Meni je taj kuglasti blic ušao u spavaću sobu dok sam spavala! Ležala sam na ledjima i probudila se otvorila oči i metar iznad mene je bio i delovao mi kao neko malo sunce svetle boje.. imala sam osecaj kao da me posmatra i polako je izašao kroz zatvoreni prozor napolje. Znaci imala sam veliku sreću! Najviše sam se uplašila jer je moja beba ležala pored mene.. a da i gorela je mala lampa u sobi.

  • Tesla

    1. jun 2022 | 20:53

    Tesline 'loptaste munje'

  • Bg

    1. jun 2022 | 20:15

    Ko da nikada niste videli Zvoncicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA