Zvanica minimum 300, a na trpezi sve redom od svadbarskog kupusa: Eksplozija venčanja u Šumadiji

- Međutim, ne žalimo se, samo nek je na veselje. Videli smo kako nam je bilo dok smo zatvoreni sedeli u kući i nismo imali gde da potrošimo pare - priča uz široki osmeh Milica Simonović dok uz zvuke trubača čeka da mladenci izađu iz crkve

  • 4
Svadba, venčanje, mladenci, Čačak Foto: RINA

Ako je suditi po broju svadbi koje su se ovog proleća organizovane širom zapadne Srbije, čini se da su svi oni koji su čekali da pandemija korona virusa konačno izgubi dah, sada stali na ludi kamen. Termin za venčanje u nekoj od sala najtraženija je "roba" još od Nove godine, a mnogi ga čekaju kao "ozeblo sunce". Zbog zagužvanog rasporeda mnoge zvanice našle su se u problemu jer trče sa jednog slavlja na drugo.

- Samo u maju bila sam na 10 veselja, na toliko nisam otišla sve zajedno u prethodne dve godine. Dešavalo se da prepodne budem na jednoj, a poslepodne na drugoj svadbi. Konačno je došao red malo da se proveselimo i opustimo. Ali, veliki je to udar i na kućni budžet. Dok stavite poklon u kovertu, kupite odevnu kombinaciju, platite šminku, slike... ode plata. Međutim, ne žalimo se, samo nek je na veselje. Videli smo kako nam je bilo dok smo zatvoreni sedeli u kući i nismo imali gde da potrošimo pare - kaže uz široki osmeh Milica Simonović za RINU dok uz zvuke trubača čeka da mladenci izađu ispred crkve.

Iako je i te kako primetan uticaj trendova sa zapada na domaću ivent industriju, svadba je u Šumadiji još uvek jedan poseban događaj obeležen tradicijom i brojnim običajima koji se i danas poštuju.

Zvanica minimum 300, a na trpezama sve redno - od svadbarskog kupusa, preko pečenja, do torti sa orasima koje su umesile i donele tetke i strine. Okićen venac na kapiji siguran je znak da će uskoro u tom domu mladenci započeti svoj zajednički život.

- Kad kolona, sa barjaktarom i srpskom zastavom na čelu stigne do mladine kuće tek tad nastaju prave peripetije za mladoženju. On mora da pogodi jabuku koju je visoko u dvorištu postavio tast. Jabuka je simbol da je devojka zrela za udaju, a zet se mora pokazati kao spretan, ne možemo je dati bilo kome. Mlada ne izlazi iz kuće dok dever ne odreši kesu. A koliko devojka vredi odlučuje njen brat. Kad sve to prođe, tek tada svadba može da počne - ispričao je Sreten koji je ovog proleća udao treću ćerku i kaže da su do sada zetovi dobro gađali i to iz prve.

Iako se običaji čuvaju i prate, neizbežno je primetiti i određene novitete kad su velike, srpske i mrsne svadbe u pitanju. Za razliku od nekih prošlih vremena, mladenci danas dosta pažnje posvećuju dekoraciji, prvom plesu i mladenačkoj torti gde se prate poslednji trendovi plasirani mahom preko društvenih mreža.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    5. jun 2022 | 22:06

    tako se to radi u sumadiji domacinski bogato

  • FANTOM

    5. jun 2022 | 22:43

    Gologuzija krlja kupus bilo slatki bilo kiseli. Još samo podvarak i sarmica a može i bosanska kalja uz mlako pivo pa da povraćamo đuture. Zetonja je pogodio odavno gde treba a jabuku neka gađa stari svat jer mu je to jedino preostalo da se može bar na taj način omrsi, mada je jabuka posna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA