≫ 

Za 23 dana potrošeno raketa koliko nekad tokom cele sezone: Otkrivamo koliko će trajati predah od padavina

- Grmljavinski procesi će se dodatno intenzivirati u petak i subotu na području zapadne, jugozapadne i južne Srbije, kao i u oblasti zapadnog Pomoravlja i južne Šumadije - na tom području očekuje se da padne od 30 do 50 mm kiše za 24 h, lokalno i više, pa tako za dva dana (48 h) na pojedinim lokalitetima u pomenutoj oblasti ukupna količina kiše može dostići i vrednost od 100 mm - kaže za Telegraf.rs direktor RHMZ Jugoslav Nikolić

  • 0
Jugoslav Nikolić  protivgradna raketa Foto: Nikola Tomić, Shutterstock , Tanjug/Jaroslav Pap

Srbiju sve do subote, 11. juna, očekuju vremenske nepogode, a od početka ovogodišnje protivgradne sezone već je bilo 23 dana sa dejstvom, pa su do sada utrošene rekordne 5.032 rakete, koliko je u pojedinim ranijim godinama trošeno za celu sezonu koja traje do 15. oktobra kaže za Telegraf.rs prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometerološkog zavoda Srbije (RHMZ).

On za naš portal podseća da sistem odbrane od grada u Srbiji RHMZ sprovodi operativno preko 13 radarskih centara, od kojih svaki komanduje mrežom protivgradnih stanica sa područja više opština iz svog domena.

- Radarski centri su Valjevo, Bukulja, Petrovac, Crni Vrh, Užice, Bešnjaja (kod Kragujevca), Sjenica, Kruševac, Niš, Kukavica, Samoš, Bajša i Fruška Gora. U junu mesecu ove godine najviše su radili radarski centri Užice, Bešnjaja i Kruševac - kaže prof. dr Jugoslav Nikolić.

Kako je on ranije izjavio za naš portal, za ovu sezonu nabavljen je rekordan broj protiv gradnih raketa. 

- Za sada raspolažemo sa 21.400 raketa pripremljenih za sezonu odbrane od grada u 2022. godini, što je dovoljno za efikasan rad Sistema odbrane od grada. Ovaj broj je najveći u periodu od 2015. godine, kada Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), na osnovu Zakona o ministarstvima, preuzima od MUP-a poslove odbrane od grada na teritoriji Republike Srbije, a očekuje se da će ovaj broj biti uvećan za još oko 1.000 raketa tokom sezone iz nabavki lokalnih samouprava. Inače, prošle 2021. godine potrošen je rekordan broj raketa u poslednjih 10 godina – 13.051 raketa - naveo je on za naš portal.

Sve do kraja ove nedelje prema prognozi RHMZ, Srbiju očekuju nepogode. 

Prof. dr Nikolić kaže da je za danas izdat narandžasti meteoalarm.

- Do kraja dana na području Srbije očekuje se promenljivo oblačno i nestabilno vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a povremeni pljuskovi i grmljavine lokalno će biti praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom. Usled toga, izdat je narandžasti meteoalarm, koji podrazumeva i količinu kiše veću od 20 milimetara, a kratko vreme u zoni pljuskova. Najviša temperatura biće od od 24 do 27 stepeni. Grmljavinski procesi će se dodatno intenzivirati u petak i subotu na području zapadne, jugozapadne i južne Srbije, kao i u oblasti zapadnog Pomoravlja i južne Šumadije - na tom području očekuje se da padne od 30 do 50 mm kiše za 24 sata, lokalno i više, pa tako za dva dana, odnosno za 48 sati, na pojedinim lokalitetima u pomenutoj oblasti ukupna količina kiše može dostići i vrednost od 100 milimetara.

- Istovremeno se na istoku i severoistoku zemlje, kao i na području Beograda očekuje znatno manja količina padavina u odnosu na zapadnu i južnu Srbiju, pa će u ovim mestima na snazi ostati žuti meteoalarm, koji podrazumeva količinu kiše od 10 mm za 3 sata, odnosno 20 mm za 12 sati - kaže prof. Nikolić.

U petak i subotu očekuje se i da pojava grada bude znatno ređa u odnosu na prethodni period, ali će pljuskovi biti obilniji.

- Maksimalna temperatura od 22 do 27 stepena, najsvežije će biti u zapadnoj Srbiji, gde se očekuje i najviše kiše, dok će u Beogradu biti od 25 do 27 stepeni  navodi profesor.  

U nedelju, 12. juna, prema njegovim rečima, na severu Srbije suvo sa dužim sunčanim intervalima, dok se pojava pljuskova i grmljavina očekuje južno od Save i Dunava.

- Iako će čestina i intenzitet padavina biti manji u odnosu na petak i subotu, u centralnoj i jugoistočnoj Srbiji i dalje će biti uslova za lokalnu pojavu obilnijeg pljuska sa količinom padavina od 20 do 40 mm. Od ponedeljka do srede, stabilizacija vremena u svim krajevima Srbije, a od četvrtka, 16.juna se očekuju nove padavine - kaže prof. Nikolić a za kraj sumira jun:

- Ukupno uzevši za ceo mesec, očekuje se topao jun, sa srednjom junskom temperaturom vazduha za do plus 2 stepena iznad višegodišnjeg proseka. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jun biti od 24 do 26 steeni u nižim predelima, a u planinskim predelima od 14 do 20.

Video: Unakrsna paljba na nebu iznad Ivanjice: Protivgradne rakete tuku po oblacima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA