≫ 

Menja se kombinovani test na maturi, ovo se krije iza probnog polaganja sutra: Umesto 5 predmeta, polagaće 1

Razmatra se novi koncept kombinovanog testa na kojem se do sada proveravalo znanje iz čak pet predmeta

  • 5
Resenja srpski jezik 2021 Foto: Marko Jovanović, mpn.gov.rs

Već sledeće školske godine đaci bi, kako stvari sada stoje, mogli da polažu skroz drugačiju malu maturu. Naime, iznenadno probno testiranje koje će sutra imati učenici četvrtog i sedmog razreda osnovnih škola samo je uvod u promene koje slede.

Reč je o novom konceptu kombinovanog testa na kojem se do sada proveravalo znanje iz čak pet predmeta.

Đaci su izabrali i sutra će, prema uputstvu Ministarstva prosvete, polagati jedan od pet predmeta koji se inače polažu na kombinovanom testu na maloj maturi (istorija, geografija, biologija, fizika i hemija).

Da će promene uslediti, Telegrafu su potvrdili i u Ministarstvu prosvete.

- Ministarstvo je u skladu sa Strategijom u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pristupilo i sagledavanju kvaliteta završnog ispita i razmatranju mogućnosti promene koncepta kombinovanog testa. Nakon višegodišnje primene završnog ispita došlo se do izvesnih uvida koji nameću potrebu za sagledavanjem i preispitivanjem njegovog kvaliteta, svrsishodnosti, kao i prednosti i nedostataka. Ovo se pre svega odnosi na kombinovani test - navode u Ministarstvu za naš portal.

Kako dalje navode, mišljenja stručne javnosti, nastavnika i direktora ukazuju na to da koncept kombinovanog testa u ovom obliku nema kapacitet da ostvari svoj puni potencijal i svrhu i da su izmene neminovne.

- U skladu sa tim ZVKOV je pripremio testove za probno testiranje učenika sedmog razreda osnovne škole u školskoj 2021/2022, koje će biti održano 15. juna u svim školama u Srbiji. Učenici će se na osnovu isticanja u prirodnim, odnosno društvenim naukama opredeliti za predmet iz kog će rešavati test u okviru probnog testiranja. Mogu da izaberu jedan od ovih predmeta: fizika, hemija, biologija, geografija i istorija - kažu u Ministarstvu.

Roditelji dece sa teškoćama u razvoju ogorčeni: Sve organizovano kao da naša deca ne postoje

Mama dečaka sa autizmom kaže da je probno testiranje najavljeno 7. juna, svega sedam dana pre polaganja, a da se pritom nije uopšte vodilo računa kako će ga polagati deca sa teškoćama u intelektualnom razvoju.

- Oni ne mogu da polažu iste zadatke, niti u istoj učionici sa drugom decom. Moj sin bi se sigurno unervozio od sve te gužve i stresa, pa bi onda napravio omeo i drugu decu polaganju. Iz tog razloga sam odlučila da ga ne šaljem u školu tog dana, ali zaista se osećamo diskriminisanim. Na njih se uopšte ne misli - revoltirano poručuje ova mama.

Na naše pitanje kako ovo komentarišu, u Ministarstvu su odgovorili da im je "jedan od prioriteta da obrazovanje bude podjednako dostupno za sve učenike".

- Škole prilagođavaju testiranje svakom učeniku kome je to potrebno, a školski timovi pružaju podršku ukoliko je ona potrebna - kažu u Ministarstvu.

Ipak, iznenadno testiranje ostavilo je zatečenim i same prosvetne radnike. U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) kažu da im je nejasno zbog čega je Ministarstvu važno da se učenici testiraju, a da, kako navode, ne planiraju da izvrše obradu dobijenih rezultata.

- Ako se već sprovodi standardizovano testiranje učenika na nivou države, logično je i da autori testova prikupljaju njihove rezultate i daju analizu. Posao Zavoda radiće predmetni nastavnici za učenike 7. razreda i učitelji za učenika 4. razreda, na konkretnom nastavnom času. Tako će sve ostati na nivou škola - ističu u USPRS.

Video: Mala matura u doba korone: Za male maturante počeo završni ispit

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tijana

    14. jun 2022 | 17:00

    Konacno nesto pametno.

  • Miodrag

    14. jun 2022 | 21:29

    Mislim da reaenje uopste nije pametno. Vecina ucenika ce se opredeljivati za jednu od najlaksih opcija. Fiziku i hemiju ce izbegavati u sirokom luku. Mislim da ce geografija biti najpopularnija. I sta ce se dobiti time. Moze li nase ministaratvo da smisli nesto bolje ,efektnije i svrsishodnije?

  • Maja

    14. jun 2022 | 20:46

    Odlicno! Takodje bi mogli, bas iz tog razloga, da uvedu izborne predmete, od sedmog razreda. I da neko nema 2 casa fizike i hemije, vec da ubaci umesto toga dva casa vise stranog jezika, ili kako vec. Jer ima dece koje znaju sta bi dalje, ili sta im sigurno nece trebati, i ne zele to da uce u sitna creva, vec bi se fokusirali na nesto njima bitnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA