≫ 

"Moj tata dolazi po nas": Kako treba da se ponašaju mladi nakon mature, greška za volanom se plaća ceo život

Na kampanjama se maturantima ukazuje na važnost poštovanja pravila u saobraćaju, iznose činjenice zašto je važno da budu baš te večeri bezbedni učesnici u saobraćaju zbog sebe, ali i drugih

  • 0
Matura, matursko veče, maturantkinje, haljine Foto: Pixabay.com

Na Fejsbuk stranici Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije osvanuo je još jedan u nizu apel u vidu snimka pod nazivom "Nek te vozi život, a na maturu tata". Ovo je samo nastavak kampanje koja za cilj ima da sačuva mlade živote na saobraćajnicama u noći koja im puno znači.

Na snimku su prikazane tri devojke, drugarice, koje odlaze sa svoje maturske večeri, nasmejane i zagrljene.

U fokusu je dijalog dve devojke od kojih jedna postavlja pitanje ko će ih vratiti kući, a druga odgovara da će po njih doći njen tata, nakon čega on stiže i poziva ih da krenu.

U ovom apelu se ističe odgovorenost mladih, kao i roditelja, koji bi trebalo da budu uključeni u bezbedan povratak dece sa događaja te vrste, gde je uobičajena konzumacija alkohola, ponekad i u većim količinama.

Kampanju prati i nagradna igra u kojoj maturanti mogu učestvovati tako što će se fotografisati sa svojim vozačem pred polazak, ili u povratku sa mature, označiti instagram profil @abs.srbija i tako osvojiti bežične slušalice. 

Kampanja "Na maturu bez automobila" realizovana je tokom maja meseca budući da je mesec maj period godine poznat po maturskim proslavama, koje prati pojačana konzumacija alkohola kod mladih.

Tribine koje prate kampanju predavanja širom Srbije na kojima upozoravaju srednjoškolce na rizike i opasnosti u koje mogu dovesti sebe i druge vožnjom nakon maturske proslave zbog očekivane konzumacije alkohola.

Osnovni cilj kampanje je ukazivanje mladima da na maturu ne treba ići kolima, odnosno voziti, već koristiti usluge taksi prevoznika ili pomoć roditelja i prijatelja.

"Kampanju prati održavanje tribina na kojima se maturantima ukazuje na važnost poštovanja pravila u saobraćaju, iznose činjenice zašto je važno da budu baš te večeri bezbedni učesnici u saobraćaju, kao i koliko je bitno da se njihov provod završi srećnim i nezaboravnim. Pored predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, maturantima će se obratiti predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije i osobe koje su, svojom nepažnjom ili nepažnjom drugih učesnika u saobraćaju, danas žrtve saobraćajnih nezgoda", navedeno je u saopštenju Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Svedoci smo čestih saobraćajnih nesreća gde se gube mladi životi, a traumatično iskustvo Kristine Grbović mnogima se urezao u pamćenje.

Slučaj Kristine Grbović iz Čačka je danas opomena i upozorenje mnogima da posledice greške za volanom mogu da budu trajne, do kraja života.

Usled neprilagođene brzine, Kristinin prijatelj sa koji se vozila u tom momentu je preticajući po klizavom kolovozu izgubio kontrolu nad vozilom i ono je nakon nekoliko prevrtanja završilo na krovu.

Kristina je nakon ove saobraćajne nesreće ostala u kolicima, a kako kaže, smatra da je njena najveća greška bila ta što nije koristila sigurnosni pojas, ali i što nije upozorila prijatelja da uspori.

Ona danas podiže svest mladima svojom ličnom pričom i trudi se da utiče na druge da ne ponove greške koje je ona napravile jer se, jer se cena za to, kako Kristina kaže, plaća čitavog života.

Telegraf se priključuje ovom apelu. Mladi, čuvajte sebe i svoje prijatelje.

Video: Maturanti se vesele, dok je kraj njih buktinja: Požar kod OŠ Đuro Daničić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA