≫ 

"U ovom gradu u Srbiji je opšta katastrofa, nađeni ostaci i miševi": Umiru u nemaštini, nemaju hranu, lekove

Meštani su, kaže, potreseni, zbog nedavne tragedije gde je čovek umro zbog gladi, moleći za koru hleba

  • 13
Bosilegrad Foto: Facebook/Тамара Мисирлић

Među oko 8.000 stanovnika Bosilegrada, opštine u Pčinjskom okrugu, uz makedonsku i bugarsku granicu, ima i onih sa baš teškim pričama. Zahvaljujući humanim ljudima skoro svakodnevno ispliva po neka. Priča o životu u zabitim selima, samoći, gladi, nemaštini

Tamo se odlučuju da odu samo hrabri i oni željni da pomognu. Poput Tamare Misirlić, humane mlade karatistkinje iz Vranja. U Bosilegradu je, kaže ona za Telegraf, opšta katastrofa. Mnogo je onih koji žive prepušteni sami sebi.

- Juče sam se u to uverila. Tri godine se bavim humanitarnim radom i ovo nisam videla. Ti ljudi nemaju puteve, hranu, lekove, nemaju ništa - kaže ona i dodaje da namerava da u narednom periodu pomaže ovim ljudima.

U obilasku kako kaže, ovih namučenih ljudi, meštani su sa njom podelili mnoge tragične priče.

- Pre par meseci umrla je žena koja je živela sama, niko nije ni znao, posle mesec dana su je pronašli i skupljali lopatom, miševi su već bili pojeli njeno telo - prepričala nam je Tamara ono što je čula od meštana. Meštani su, kaže, potreseni, zbog nedavne tragedije gde je čovek umro zbog gladi, moleći za koru hleba.

Prelazili su, kaže, kilometre i kilometre, gazili kroz žbunje, trnje, granje da bi došli najpre do deke Vidana, koji bez dinara provodi dane bez vode i u mraku, jer, kako kaže, nikad nije imao struju.

- Istu sudbinu dele i deka Stojan, baka Milanka, deka Milacko, njegov sin Stojan, deka Dine, Dušan, Vlada…. Gladni, nemoćni, usamljeni, neki su čak i podivljali, neki ne znaju ni koliko godina imaju, a neki se čak bore i sa divljim životinjama. Pri kraju dana dolazimo do najosetljivije priče, dolazimo kod malog Jakova koji ima svega tri godine, nepokretan je i ne govori. Nesrećna majka nam kroz suze govori da ne zna šta mu je, ne zna dijagnozu, a dane provodi moleći se za njegov oporavak - navodi Tamara.

Uplatom na račun Tamarine fondacije možete da pomognete građanima Bosilegrada: 200-3453980101008-90, svrha uplate: Pomoć ljudima iz Bosilegrada.

Video: Kada je Dari umro muž, ostala je sama u nemaštini sa četvoro dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    26. jun 2022 | 23:25

    Bitno da se od Surcina do Rume i Sapca do Loznice pravi 64 auto put i naravno do Čačka a ove jadne ljude koji žive uz granice na jugu i istoku države niko nema ni da pomene!Ne znam da li je bitnika 1 fontana u Bg ili jedan ceo zaseok u ovim zabitima?Tu se civek nije rodio 50 godina a za jos 10 nema vise nikoga,eventualno neka karaula sa 5 vojnika po ugovoru...propali smo bez ljudi...

  • 011

    26. jun 2022 | 22:42

    Nemogu da verujem to de bre mi živimo u kojom veku sramota i nemam komentara.

  • Jasim

    26. jun 2022 | 23:22

    Ovoj devojci svaka cast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA