Sabor trubača u Guči se vraća korenima: Cene noćenja iste kao prošle godine, biće najezda stranaca

Ovogodišnja kultna manifestacija biće održana prvog vikenda u avgustu

  • 0

U prostorijama Muzeja trube u Guči održana je konferencija za medije, povodom predstojećeg 61. Dragačevskog sabora trubača. Na konferenciji su učestvovali Milenko Škarić, osnivač i vlasnik SKYMUSIC-a, Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani, Zoran Pantelić, direktor Kulturnog centra Guča i Aleksandra Mitrović, direktor Turističke organizacije "Dragačevo".

Jedinstvena smotra trubaštva, tradicionalna manifestacija po kojoj je ovaj grad u zapadnoj Srbiji stekao svetsku slavu, održaće se 61. put, od 5. do 7. avgusta, uz bogat kulturno-umetnički program.

Iz godine u godinu Festival privlači veliku pažnju domaće i strane publike, pa organizatori očekuju veliki broj posetilaca, a pored raznovrsnog programa, najavljuju i novine koje će Sabor podići na najviši nivo, i to u produkcijskom smislu. "Skymusic" je zadužen za kompletnu realizaciju, vizuelizaciju i tehničku produkciju Festivala, a prema rečima Milenka Škarića, cilj je da se, uz tehničko unapređenje manifestacije, očuva tradicija stara 61. godinu.

Video: Škarić: Sabor trubača želimo da vratimo korenima i da povrati svoj internacionalni karakter

- Naš zadatak je da napravimo jednu festivalsku platformu koja će biti visokog kvaliteta i da tradiciju sa ovih prostora istaknemo i podržimo, očuvamo i učinimo je još boljom. Ideja je da budemo neko ko će ovaj festival vratiti korenima i na najbolji način predstaviti ih novim generacijama, kao i generacijama koje su već dugo ovde – istakao je Škarić.

Predsednik opštine, Milivoje Dolović naglasio je značaj Sabora za našu kulturu i tradiciju, kao i privredu ovoga kraja i izrazio nadu da će Festival trube u Guči vrlo brzo povratiti staru slavu.

- Potpisali smo ugovor sa "Skymusic-om" na četiri godine i uveren sam da ćemo tokom te četiri godine vratiti Sabor na staze stare slave. Ono što mi želimo u godinama koje dolaze jeste da kroz programske sadržaje koje ćemo ovde pripremati, a koji će oslikavati kulturnu baštinu našeg naroda, festival trube podignemo na najviši nivo.

Trudićemo se da resorno ministarstvo kulture i Vlada Srbije, u godinama koje dolaze, prepoznaju dragačevski sabor trubača kao manifestaciju od izuzetnog značaja za kulturnu baštinu Republike Srbije. Jer sabor trubača nije samo truba, to su i košulje koje nosimo, to je i neizostavni kupus i pečenje, dragačevsko hladno pivo. Sve to je sabor trubača. Sve pozitivno što treba da pokažemo ljudima koji ovde dolaze – zaključio je Dolović.

Video: Dolović: Sabor trubača nije samo truba

Predsednik opštine Lučani je poručio i da će cene smeštaja biti iste kao i prošle godine, bez obzira na uopšteno poskupljenje svega, te da očekuje veliki broj turista, pre svega iz Slovenije i regiona, ali i najavio je i najezdu Francuza.

- Od ove godine idemo uzlaznom putanjom! Vraćamo saboraše, vraćamo trubu i trubače na prvo mesto. Imamo dosta potvrda o dolasku stranaca, pre svih iz Slovenije, Makedonije, Francuske, kao i Republike Srpske. Cene smeštaja u Guči neće biti menjane u odnosu na lane, prenoćište će koštati oko 20 evra. Razgovaraćemo i sa ugostiteljima da cene hrane i pića, posebno tradicionalnih specijaliteta, ne budu astronomske.

Svečana ceremonija otvaranja festivala započeće podizanjem saborske zastave u društvu izvođača, medija i domaćina, a najveću pažnju svakako će zauzeti centralni događaj, finalno takmičenje trubačkih orkestara, koje je rezervisano za nedelju, sa početkom u 18 časova.

Prvog dana nastupiće Danica Crnogorčević sa bendom, dok će krunisani kraljevi Guče i svojevrsni simboli dragačevskog festivala, Boban i Marko Marković, sa svojim orkestrom pred publiku izaći u nedelju, poslednjeg dana manifestacije. Posetioci će imati priliku da uživaju i u prepoznatljivim zvukovima Big Benda, orkestra RTS-a, čiji je nastup, uz trubački orkestar Ekrema Mamutovića i trubački orkestar Dejana Lazarevića, rezervisan za subotu.

Poseban kuriozitet tokom trećeg dana festivala biće i nastup Narodnog orkestra RTS-a sa gostima solistima Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Dragicom Radosavljević Cakanom, čiji će nastupi provereno dovesti atmosferu do usijanja.

Bogat i raznovrstan muzički program biće upotpunjen različitim kulturnim sadržajem, od nastupa kulturno-umetničkih društava do izložbi narodnih rukotvorina, a kako su najavili iz Turističke organizacije „Dragačevo“, posetioce očekuje i bogata turistička ponuda.

Video: Truba u genima i krvi: Posetili smo Muzej trube u Guči uoči čuvenog Sabora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA