≫ 

Danas dolazi kraj toplotnom talasu u Srbiji: Evo koliko imamo do nailaska sledećeg

Posle podne do severozapadnih i zapadnih, a krajem dana i tokom večeri i do ostalih predela Srbije, očekuje se prodor hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni, koji će pri prodoru fronta biti prolazno i veoma jak

  • 0
Sombor, nevreme, munje, grmljavina

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Toplotnom talasu odbrojani sati jer danas sledi pogoršanje vremena, uz grmljavinske pljuskove, oluje i osveženje.

Već sutra se vraća sunce, a od petka stiže jače zahlađenje i danas je izražen termički greben na visini, a u sklopu njega sa jugozapada nam i dalje pristiže vrela vazdušna masa, poreklom sa severa Afrike.

- Toplotni talas u Srbiji potrajaće još danas. Jučerašnji dan doneo nam je 37 stepeni, Beogradu 35, a u glavnom gradu je zabeležena još jedna u nizu tropskih noći i minimalna temperatura se nije spuštala ispod 23 stepena. I utorak donosi sunčano i veoma toplo vreme, uz slab jugoistočni vetar, a maksimalna temperatura biće od 32 do 38 stepeni, u Beogradu do 36.

Posle podne do severozapadnih i zapadnih, a krajem dana i tokom večeri i do ostalih predela Srbije, očekuje se prodor hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni, koji će pri prodoru fronta biti prolazno i veoma jak - kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

Dotok hladnije vazdušne mase iz oblasti Alpa iznad veoma tople podloge našeg područja, usloviće da atmosfera odreaguje veoma burno, pa će biti uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i više od 30 milimetara kiše po kvadratnom metru.

- Najveća šansa za oluje očekuje se u severnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije i na području Beograda. Prodor hladnog fronta doneće i priliv svežije vazdušne mase. Ovaj hladni front vrlo brzo će se premeštati dalje ka istoku, tako da će on u sredu biti istočnije od Srbije, pa se padavine očekuju još tokom jutra i dela prepodneva u istočnim i jugoistiočnim predelima Srbije, dok će u ostalim predelima Srbije biti pretežno sunčano, uz pojačan severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31 stepen, u Beogradu do 30 - dodaje Đurić.

U četvrtak nas očekuje sunčano i toplo vreme. Maksimalna temperatura biće od 28 do 32, u Beogradu do 30 stepeni. Krajem dana u severozapadnim, a u petak i u ostalim predelima Srbije, očekuje jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje. Prodor hladnog fronta doneće priliv znatno hladnije vazdupšne mase, ali i jak severozapadni vetar.

Maksimalna temperatura biće od 18 stepeni na zapadu do 28 na istoku Srbije, u Beogradu do 20 stepeni.

U subotu će pod uticajem visinskog ciklona, čiji će se centar nalaziti nad jugom Balkana, u Srbiji biti umereno do pretežno oblačno i sveže sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok se obilnije padavine očekuju na jugu i na istoku Srbije. Na severu i severozapadu biće uglavnom suvo. Maksimalna temperatura biće od 18 stepeni na jugoistoku do 25 na severozapadu Srbije, u Beogradu do 24 stepeni.

U nedelju na severu i na zapadu Srbije biće sunčano, a na jugu i na istoku umereno oblačno. Maksimalna temperatura od 22 do 26, u Beogradu do 27 stepeni.

- Tokom vikenda će duvati i umeren do jak severozapadni vetar. Prema trenutnim prognozama, tokom većeg dela sledeće sedmice nastaviće se veoma ugodno i prijatno vreme, uz maksimalne temperature ispod 30 stepeni i uz minimalne ispod 20. Takva vremenska situacija zadržala bi se do sredine meseca, a otopljenje bi usledilo od 16. jula i tada bi nastupio sledeći toplotni talas, uz veoma visoke temperature. Prosečna

maksimalna temperatura u Srbiji u ovom delu godine je od 27 do 31 stepen - objašnjava meteorolog.

Kako dodaje, aktuelni toplotni talas uslovljava temperature za pet do sedam stepeni više od proseka. Već od sutra maksimalne temperature vratiće se na prosečne vrednosti, dok bi od petka one čak bile i ispod prosečnih vrednosti.

- Sve u svemu, nakon završetka aktuelnog toplotnog talasa, u narednih 10 dana temperature neće više biti iznad prosečnih vrednosti. Period pred nama doneće mnogim predelima Srbije i padavine, ponegde i obilnije, a nažalost i lokalnu pojavu grada i grmljavinskih oluja - zaključuje Đurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA