≫ 

Biser planine Golije: Misteriozno jezero u selu Dajići ime dobilo po svatovima koji su se u njemu utopili

Naime, Srbija će narednom periodu dobiti još jedan veliki turistički centar opremljen modernim skijalištem, putnom infrastrukturom i smeštajnim kapacitetima

  • 1
Dajićko jezero Golija Foto: Ivan Strahinić

Selo Dajići kod Ivanjice krije istoimeno jezero koje je obavijeno velom misterije, a ima čak tri imena, od kojih je jedno dobilo po svatovima koji su se u njegovoj vodi utopili.

Naime, Srbija će narednom periodu dobiti još jedan veliki turistički centar opremljen modernim skijalištem, putnom infrastrukturom i smeštajnim kapacitetima.

Ono što pojedini ne znaju jeste da planina Golija ne samo da je bogata šumama i od strane UNESKO- a progašena za Rezervat biosfere, već je na njenim proplanicima skriveno i nekoliko planinsikih ledničkih jezera, koji su prava prirodna oaza na preko hiljadu metara nadmorske visine, prenosi RINA.

Jedno od njih je i Dajićko jezero u istoimenom selu, nema obale već ga okružuje specifična tresava koja se ugiba pod nogama.

- Jezero se puni zahvaljujući atmosferskim padavinama, kišom i otapanjnjem snega, pa njegova velilčina često zna i da varira. Ima i svoj kaptirani izvor koji se nalazi preko puta. Promena vodnog režima, ekološki uslovi i mikroklimatski parametri intezvirali su eutrofikaciju jezera, koja je uslovila nastanak specifične tresavske vegetacije. U samom jezeru je izuzetno bogata vegetacija, ali i nalaze se i retke vrste insekata. Kupanje u njemu nije dozvoljeno - izjavio je Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA