≫ 

Vanredna situacija u Novoj Varoši: "Poslednjih 100 godina nismo imali ovako jako nevreme tokom leta"

Grad veličine ćurećeg jajeta nije štedeo nikoga

  • 1
Nova Varoš nevreme grad

Foto: RINA

Jako olujno nevreme koje je pogodilo sela na planini Zlatar iza sebe je ostavilo katastrofalne posledice. Uništeni su poljoprivredni usevi, oštećeni stambeni objekti i u prekidu je nekoliko lokalnih putnih pravaca. Usled čega je na delu teritorije opštine Nova Varoš, u mesnim zajednicama Negbine, Božetići, Jasenovo i Bela Reka uvedena vanredna situacija.

- Poslednjih 100 godina nismo imali ovako jako nevreme tokom letnjih meseci. Grad veličine ćurećeg jajeta nije štedeo nikoga. Sada meštani pokrivaju kuće i pomoćne objekte koji su oštećeni. U svakoj mesnoj zajednici imamo po nekoliko domaćinstava koja su oštećena, kao i katastrofu na putnoj infrastrukturi - rekao je za RINU, Rade Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

Štete su ogromne, a mehanizacija kojom raspolaže lokalna samopurava nije dovoljna da se one saniraju u kratkom vremenskom roku.

- Ono što mi kao lokalna samouprava možemo da učinimo jeste da na neki način nadomestimo nastalu štetu na stambenim i pomoćnim objektima, kao da sabiramo štetu na putevima koji su ova sela odsekla od sveta. Ono gde nismo u mogućnosti da pomognemo jedu poljoprivredne kulture koje su jako oštećene jer nemamo mehanizme za to - dodao je Vasiljević.

Upozorenje za naredne dane

U petak, obilne padavine se očekuju u krajevima južno od Save i Dunava, naročito na jugozapadu i jugu Srbije (od 20 do 40 mm za 24 h, lokalno i više). U toku noći ka suboti i u subotu tokom dana padavine će se dodatno intenzivirati na istoku i jugoistoku zemlјe uz količinu kiše i do 60 mm za 24 h, upozorio je RHMZ.

Video: Grad žestoko tukao Novu Varoš i okolinu: Sve se zabelelo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luci

    7. jul 2022 | 09:47

    Bilo je i boljih ali lošijih vremenskih prilika i priroda funkcioniše po svojim zakonima,kome je lakše neka krivi koga želi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA