Ovako izgledaju peščani sprudovi na Dunavu, osećaj kao na Maldivima: Stručnjaci ipak upozoravaju na dve stvari

Povremenu tišinu i tihu muziku iz plažnih barova prekida samo prolazak brzog voza preko mosta ili neko gliser koji prođe Dunavom

  • 12
Pešćani sprudovi na Dunavu,  Petrovaradin pored plaže plaža Oficirac Foto: Nikola Bilić

Posle dužeg perioda bez kiše sa visokom temperaturama, opao je nivo Dunava, pa su se tako u Novom Sadu odnosno u Petrovaradinu pored plaže Oficirac stvorili peščani sprudovi koji su odmah privukli kupače.

Stvorile su se velike peščane površine koje su idealne za sunčanje, roštiljanje i druženje sa prijateljima. U ovome svakako najviše uživaju mališani koji se igraju u pesku i trče za loptom, dok roditelji roštiljaju i seku lubenice.

Za razliku od Štranda koji je urbana i uređena plaža, Oficirac i sprudovi imaju drugačiji doživljaj, ovo je više plaža za porodice sa malom decom, a miris i dim roštilja širi se iz obližnjih šumica koje prave prirodnu hladovinu i jedna su od zelenih oaza Novog Sada.

Mini barovi napravljeni od trske i sitan pesak odaju osećaj nekih skupih letovališta poput Maldiva i Balija, ali opet vraćaju u detinjstvo i u ona vremena kada se na plažu išlo sa korpom voća i pripremljenom hranom. Povremenu tišinu i tihu muziku iz plažnih barova prekida samo prolazak brzog voza preko mosta ili neko gliser koji prođe Dunavom.

Inače nije čudno da se sprudovi pojavlju u ovo doba godine, ali iako izgledaju bezazleno i bezopasno, stručnjaci ipak upozoravaju da se treba paziti i da se ovde mogu stvoriti virovi, kao i da ima dosta mulja.

Plaža Oficirac premda je divlja, poslednjih godina, a posebno nakon otvaranja novog drumsko-železničkog mosta beleži sve veći broj poseta, pa tako svako leto ima sve više barova i štandova sa hranom. Dok onima koji tu dolaze decenijama smeta ova urbanizacija, drugima je super što imaju gde da se okrepe i osveže. Ova plaža je posle Štranda, druga najposećenija plaža na Dunavu u Novom Sadu, a dnevno je poseti više hiljada ljudi. Parking se ne plaća i ima ga dovoljno, kao i mesta za biciklove.

Mnogi koji ovde dolaze smatraju je najsunčanijom plažom na Dunavu, a zbog činjenice da je Dunav ovde širok i da se sa druge strane nalazi ušče kanala DTD, imate osećaj kao ste na moru ili jezeru, a ne na reci.

- Dolazim ovde decenijama, dovodio sam decu, sada dovodim unuke i nadam se jednog dana i praunuke, ovo mi je melem za dušu - kaže jedan meštanin Petrovaradina i dodaje da ne bi menjao Oficirac ni za 100 morskih plaža.

Drugi mlađi momak koji je igrao čuveni picigen sa društvom, kaže da ovde dolazi od kada zna za sebe, a da mu Štrand i nije baš prirastao za srce.

- Ovo je neka vrsta lokal patriotizma, odrastao sam u Petrovardinu i nekako smatram izdajom svog mesta ako odem da se kupam na Štrand koji je na novosadskoj strani - kaže on kroz smeh.

Međutim nisu ovde kupači samo meštani Petrovradina, veliki broj posetialca dolazi sa bačke strane i to najčešće sa biciklom koji je deo urbane kulture Novog Sada i bez kog se ovaj grad i njegovi meštani teško mogu zamisliti, jer je utkan u tradiciju još od davnina. Inače Oficirac je nastao još krajem 19. veka, a prvi put pod ovim imenom pominje se 1828. godine, a na ovom mestu kupali su se oficiri sa svojim porodicama, pa otud i ime. Vremenom je od klasične divlje plaže prerastao u poluuređenu plažu, ali ipak i dalje odoleva modernom dobu.

(Telegraf.rs/ Nikola Bilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA