≫ 

Neobična četa policijske brigade u Srbiji: Oni su specijalni agenti na 4 noge, a rasa nije presudna za posao

Posetili smo jedinicu čete vodiča službenih pasa u Beogradu

  • 3

Oni su neustrašivi. Oni su nepokolebljivi. Zaštitnici, tragači, napadači.

Oni su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i specijalni agenti na četiri noge. Predvode ih hrabri službenici u plavom koje usplahirenog repa u stopu prate, a na njihove komande odgovaraju iste sekunde. Zajedno čine tim, tandem vodič -pas i uvek su tu za svoje građane.

Ova jedinica policijske brigade, osnovana je 1972. godine, zbog složenosti posla i bezbednosne problematike u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Tada se nalazila u okviru Sekretarijata unutrašnjih poslova Beograda, a danas je posebna jedinica policije u sastavu policijske uprave za grad Beograd.

Dočekao nas je ljubazni komandir čete vodiča služenih pasa, Bojan Gavrilović.

Na velikom poligonu jedan policajac trenirao je svog psa, velikog crnog nemačkog ovčara.

Pas Printskrin: Telegraf.tv

Nekoliko puta začula se probna sirena, a za njom i lavež pasa koji su čekali da izađu iz svojih bokseva.

Mi smo, sa druge strane, bili nestrpljivi da saznamo više o ovoj elitnoj jedinici.

Mnogo pre našeg dolaska vodiči su se pobrinuli za svoje kuce. Očetkali ih, očistitili im bokseve, nahranili ih, izmazili.To je ritual kojim ovde svako jutro započinje.

Upalili smo kameru i razgovor je počeo. Jedno od prvih pitanja koje smo Gavriloviću postavili, bilo je da li svaki pas može da bude policijski pas?

Komandir čete vodiča služenih pasa, Bojan Gavrilović. Komandir čete vodiča služenih pasa, Bojan Gavrilović

- Ne može svaki pas da bude policijski pas. Policijski psi trebaju da budu prevashodno dobrog zdravlja, dobrog temperamenta. Moraju da imaju veliku želju za igrom i za kontaktom sa ljudima. Potom prolaze određene testove. U ministarstvu postoji jasno definisno uputstvo o načinu nabavke pasa. U sklopu tog uputstva postoje jasno definisani kriterijumi koje bi pas trebao da zadovolji kako bi postao službeni pas te stupio u službu Ministarstva unutrašnjih poslova - odgovorio je.

Objasnio nam da se za ovaj posao biraju uglavnom nemački ovčari, belgijski ovčari, labradori, kao i neke rase ptičara. Međutim nije isključena ni mogućnost upotrebe drugih rasa sa proverenim sposobnostima. Ali ne mogu svi da obavljaju sve poslove. Neke pasmine poput malinoe podobnije su za pronalaženje droge i eksploziva, a kada obave zadatak dobijaju nagradu - lopticu. Nemački ovčari mogu da se koristite i u svrhe pretrage i za odbranu i napad, dok su labradori i ptičari "rođeni" za nešto suptilnije akcije.

Signali kojima pas vodiču stavlja do znanja je pronašao ekskplozivnu ili opojnu materiju su jasni. Kuca tada zauzme sedeći ili ležeći položaj. Kada su narkotici u pitanju, može da laje ili da grebe, dok je u slučaju otkrivanje eksploziva takvo ponašanje strogo zabranjeno.

Onda je na teren izašla Maljutka. Prekrasna malinoa u prsluku sa oznakom policije - "Policijske brigade"... pravo službeno odelo. Dvogodišnju plišanu "policajku" predvodio je iskusni vodič vodnik prve klase policije, Pantelić Zlatko. Demonstrirali su nam vežbu pronalaženja opojnih materija. Supstanca je bila sakrivena u jednoj od četiri torbe, a Maljutka je trebala da otkrije u kojoj. Kao što pretpostavljate.. uspela je iz prve. Odmah potom usledila je nagrada, kao što rekosomo..loptica.

Podjednako fascinantan bio je tim za napad i odbranu. U "oklopnoj'' uniformi, mlađi vodnik policije, Misić Dejan na poligon je izveo svog psa, veličanstvenog vučjaka Orkana, koji je na njegovu komandu napao "neprijatelja".

Ali baš kao što ni svaki pas ne može da radi u policiji, tako ni svaki policajac ne može njima da rukovodi

- Sa službenim psima rade posebno obučeni policijski službenici koji su završili kurs za obuku vodiča i dresuru službenih pasa. Kada završe kurs dobijaju sertifikat i tada postaju zvanično obučeni da mogu da obavljaju sve službene zadatke koji se od njih zahtevaju- objasnio nam Bojan.

Kao i za većinu stvari u životu i ovde je osnova uspeha ljubav

- Jedan od ključnih faktora u odabiru policijskih službenika za ovakvu vrsta posla je ljubav prema životinjama. Policijski pas i službenik moraju biti kao jedno, moraju biti tim, i samo tako mogu da obavljaju sve službene zadatke i obaveze koje imaju. Kada pas uđe u sastav ministarstva, kada postane službeni pas i dođe u četu vodiča, u zavisnosti od njegovih afiniteta odnosno za koje potrebe se obučava, dodeljuje se policijskom službeniku čiji je pas otišao u penziju, star je i slično - ispričao nam je Gavrilović.

Kako bi se oformio idealan tim, Bojan i njegove kolege se trude da uklope motoriku psa sa motorikom njegovog vodiča

Kurs za obuku vodiča i dresuru službenih pasa traje ukupno 6 meseci. Vodiči stiču neophodno znanje i veštine, a pas se obučava za specijalnost za koju je namenjen

- U četi vodiča službenih pasa imamo istražne pse. To su psi koji se obučavajva za pronalaženje i otkrivanje eksplozivnih materija, opojnih materija, duvana, duvanskih proizvoda. Pored njih imamo pse koji su obučeni za praćenje ljudskog traga. Imamo zaštitne pse, obučene za odbranu i napad. Njih možete da vidite na obezbeđenjima javnih skupova, sportskih manifestacija i slično.Tu je i pas čuvar koji obezbeđuje krug naše jedinice - objašnjava Gavrilović.

Inače, obuka službenih pasa kreće gotovo od prvih dana njihovog života, a intenzivira se po dolasku u jedinicu. Idealan period za započinjanje obuke specijalnosti je kada štene napuni 5, 6 meseci.

Zanimalo nas je da li su službeni psi, kao i vlasniči, tužni kada se rastaju od svojih vodiča

- Svaki pas je vezan za svoga vodiča i jasno pokazuje te emocije. Naši psi su naučeni da vodiči budu sa njima određeni period u toku dana. Nakon završene obuke vraćaju ih u bokseve, tamo dobijaju hranu i nagrade za to što su radili. Svesni su da će vodič ponovo sutradan doći - priča Bojan i dodaje - Svako udaljavanje vodiča od psa izaziva određenu reakciju. Kada se vodič vrati sa godišnjeg odmora, ta sreća kod psa je neizmerna, on skače maltene do plafona u boksu i raduje se svom vodiču - završio je on.

I tada je legao onaj poslednji deo slagalice, deo koji je nedostajao. Bilo nam je jasno da kada su na terenu službeni psi su pravi pravcati policajci, dok su u slobodno vreme, veeeelike maze.

Policijski psi u službi Ministarstva unutrašnjih poslova provedu između 8-9 godina, nakon čega odlaze u penziju. Kada taj dan dođe, uglavnom ih usvajaju njihovi vodiči, pa mnogi polcijaci kod kuće imaju i po nekoliko kuca.ČItava priča nas je neizmerno oduševila, no došlo je vreme da polako krenemo nazad u redakciju. Pozdravili smo se sa policajcima...tamo na poligonu kuce su nastavile trening. I dalje su u stopu pratile vodiče i dalje su usplahireno pomerali repiće..a mi..mi smo poželili da makar jednu povedemo sa nama.

Video: Pronalaze drogu, spasu na stotine života, a on ih obučava: Upoznajte trenera neustrašivih K-9 pasa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA