Mali Pavle zbog bolesti ne govori i teško jede, samo se nasmeje: Teška sudbina porodice kod Kruševca

Bolest nije birala put, već je sve članove, sem oca Jovana i ćerke Marije uzela pod svoje

  • 19
Zdravinje Kruševac porodica Dimitrijević Foto: Facebook

U podjastrebačkom selu Zdravinje, nedaleko od Kruševca, na kraju neasfaltiranog puteljka koji vodi put šume, stoji trošna kuća.

Dečak Pavle, koji uskoro puni četiri godine, stoji na polomljenij kapiji i neodoljivim osmehom i dečijom radošću dočekuje goste. Reklo bi se sasvim obična slika. Osim što mali Pavle ima teške zdravstvene probleme i sa svoje dve sestre, bratom i roditeljima živi u jako teškim uslovima. Pavle, naime, ima obostrani rascep usana i nepca koji ovom četvorogodišnjaku onemogućava da se normalno hrani, te on još uvek jede kašice i nije izgovorio svoje prve reči.

Ovakav problem kod dece inače se rešava operacijom do četvrtog ili petog meseca života, što kod Pavla nije bio slučaj. Isto tako, problem mu pravi konjuktivitis zbog kog slabo vidi, a u poslednje vreme i otežano diše. Pavlova majka Ivana, skromno nam je poželela dobrodošlicu uz izvinjenje što su uslovi u kojima nas dočekuje takvi kakvi jesu - loši. Izuzetno loš, prvi je utisak. Čini se da kuća neće pregurati zimu. Ipak, u ovom domu punom ljubavi, želje su skromne.

- Za sada bi mi najviše trebao šporet, jedna mašina, kupatilo nemam. To bi mi sada bilo najpotrebnije, kupam decu u plehanom koritu, grejem vodu na šporet - tihim glasom kaže majka ovo četvoro dece.

- Marko je najstariji sin koji takođe ima zdravstveni problem, najmlađa Milica sada kreće u predškolsko, a starija Marija u sedmi razred, ako bude imala knjige - skromno i u isto vreme tužno naglašava majka Ivana i nastavlja:

- Živimo od moje penzije i muževljeve platice koja nije velika, krpimo se nekako. Ponekad ne znamo ni mi sami kako. Ne znamo ni kako ćemo dočekati zimu, nemamo ogrev, nemamo ni šporet.

Uprkos problemima, deca su vesela i umiljata. Najstariji Marko pohađa specijalnu školu gde će od ove školske godine u vrtić krenuti i mala Milica.

Ćerka Marija, koja neretko pomaže majci u kućnim poslovima, vrlodobar je đak u obližnjoj redovnoj školi. Svi se trude koliko mogu, ali je jako teško.

Kuća je i spolja i unutra u jako lošem stanju, na nekim prozorima nema ni stakala, a bunar sa kog donose vodu gotovo da je presušio. Lokalna humanitarna udruženja pokrenula su akciju prikupljanja pomoći za ovu porodicu sa četvoro dece, a planovi su i da se mali Pavle uskoro odvede na kompletan lekarski pregled, jer mu zdravstveno stanje varira, a zbog loših uslova za život mogu se i pogoršati.

Bolest nije birala put, već je sve članove, sem oca Jovana i ćerke Marije uzela pod svoje, ispričala nam je Danica Dimitrijević, humanitarka iz Kruševca koja je posetila ovu porodicu.

- Majka je bolesna, ima na rukama tri prsta i na nogama isto po tri, isti je slučaj i sa još dvoje dece. Najstariji Marko (18) ima Danov sindrom, ćerka Marija je potpuno zdravo dete, dok su najmlađi Pavle (4) i druga devojčica u istoj situaciji kao i majka - kaže ona.

Život u trošnoj kući najviše oseća majka.

- Ivana je bolesna žena, ona sa svoja tri prsta vadi vodu iz bunara. Žive na imanju njenog oca, potpuno su sami, i nemaju nikoga da im pomogne. Jedino ko im pomaže to smo mi, koji imamo neke organiacije za pomoć - priča Danica.

Pomoć, kako kaže, dolazi, ali je sve to nedovoljno za rešenje problema porodice Dimitrijević.

- Novac se polako prikuplja, razne fondacije su se javile i pomogle. Mi planiramo da ovaj novac sačuvamo za nameštaj, a ostatak novca za kuću. Njima je kuća najpotrebnija. Hteli smo da renoviramo imanje, ali je to jako teško, Pavle mora na operaciju pa su potrebni i uslovi kako bi sve rane zarasle bez bakterija, a to sada nije moguće. Imanje im je jako staro, i moralo bi sve da se ruši, a ide zima. Ne znam šta ćemo, ali pozivamo sve da nam se pridruže i da ovoj jako skromnoj deci pružimo bolji život - priča Danica.

Porodici Dimitrijević je naša pomoć preko potrebna. 

Novčanu pomoć namenjenu za ovu porodicu možete uputili na račun udruženja Danice Dimitrijević, koja je više pta obišla porodicu i pokrenula akciju za njih.

Br dinarskog računa 340-11031144-85

Br deviznog računa IBAN

35340000001103114485.

(Jelena Marković/Pavle Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MiMi

    31. avgust 2022 | 23:38

    Bože, da li je realna ovolika zaostalost...kako mi je žao dece koja nemaju pravo na ljudske uslove u 21. veku...

  • Goca

    31. avgust 2022 | 23:06

    Pa zar u ovom veku operacije rascepa usne i nepca nisu izvodljive i uspesne?

  • Chicago

    31. avgust 2022 | 22:29

    Boze da li je ovo moguce?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA