≫ 

Uklanjaju se napuštene kuće u vojvođanskim pograničnim mestima zbog migranata: "Stanovnici trpe pritisak"

Najveći pritisak u celoj situaciji trpe stanovnici u pograničnim mestima, mahom stariji meštani, koji su ostali u svojim rodnim selima

  • 1

Predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, najavio je početak akcije uklanjanja napuštenih i oronulih kuća u malim pograničnim mestima u Vojvodini, kroz koje prolaze migranti krećući se ka graničnim prelazima. Pastor je u selima Majdan i Rabe u opštini Novi Kneževac najavio da će se akcija uklanjanja napuštenih kuća odvijati u narednom periodu i da će u prvih nekoliko dana biti uklonjeno desetak objekata, navodi RTV.

Mala pogranična mesta na severu Banata poput Majdana i Rabe u opštini Novi Kneževac već godinama predstavljaju tranzit kojim prolaze migranti kako bi stigli do obližnjih graničnih prelaza sa željom da pređu granicu i život nastave u nekoj od zemalja Evropske unije. Do pre nekoliko godina, broj migranata bio je višestruko veći, dok je sada situacija pod kontrolom.

Do pre nekoliko godina, kroz Majdan i Rabe prolazilo je dnevno i preko 500 migranata. Najveći pritisak u celoj situaciji trpe stanovnici u pograničnim mestima, mahom stariji meštani, koji su ostali u svojim rodnim selima. Iz tog razloga, kako bi se njihova bezbednost podigla na viši nivo, predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, prilikom posete selima Majdan i Rabe, najavio je akciju uklanjanja napuštenih i oronulih kuća.

- Za to su sredstva obezbeđena iz spoljnog izvora od strane jednog civilnog društva i sa današnjim danom smo započeli akciju koja u prvom momentu i prvih desetak dana podrazumeva rušenje i čišćenje terena od desetak napuštenih kuća. Procedura je u potpunosti obavljena, saglasnost od strane vlasnika je dobijena, kao i saglasnost od nadležnog opštinskog organa i kreće se u tu akciju - kaže Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Sastanak predsednika Pokrajinske skupštine i Komesarijata za izbeglice nastaviće se za dve nedelje. Dogovoreno je da se objekat između Majdana i sela Rabe uredi i pripremi za zimske uslove, ali i da Komesarijat obezbedi plate za dve osobe koje će permanentno pratiti situaciju na terenu i pomagati lokalnom stanovništvu.

Pogledajte prilog RT Vojvodina:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA