≫ 

Srpski mališani sa Malte ne zaboravljaju korene: U Srbiji ne žive, ali je predstavljaju na najlepši način

Naši mališani ni u svetu nisu zaboravili tradiciju Srbije i vrednosti koje su nasledili

  • 4
Malta Foto: KUD Dukat

Trbuhom za krugom krenulo je mnogo ljudi iz Srbije. Neki su se vratili, a neki ostali tamo daleko gde im je možda bolje. Godinama, u samom vrhu interesantnih zemalja za naše ljude, jeste Malta na koju svakodnevno odlaze.

Mala ostvrvska zemlja, postala je utočište za desetine hiljada naših ljudi. Mnoge porodice, tamo su sa decom koja se školuju na engleskom jeziku i pohađaju škole koje su daleko drugačije od naših. Uprkos svemu, mališani nisu zaboravili naš jezik i korene odakle potiču, već oko sebe imaju ljude koji ne dozvoljavaju da prave vrednosti padnu u zaborav, i konstantno ih podstiču da se bave aktivnostima tipičnim za naše podneblje. 

Folkloraši na Malti Foto: Ustupljene fotografije

KUD "Dukat" na Malti je okupio decu zainteresovanu za folklor, oni su godinama sebe gradili kao umetničko društvo, i došli do toga da postanu jedni od vodećih.

Od gradskih trgova i manjih gradova, došli su do toga da učesvuju na velikim festivalima. 

Na Malti se od 23. do 25. septembra održava Međunarodni folklorni festival, na kome će učestvovati ansambli iz Italije, Srbije, Španije, Poljske, Bugarske, Litvanije i sa Malte. Srbe će predstavljati članovi Kulturno umetničkog društva Dukat, koji su bili aktivni i na prethodnom festivalu i 2019. godine. Usled pandemije izazvane koronavirusom morala je da nastane pauza od dve godine. Organizatori (Leon Promotions Malta zajedno sa Euro Art Productions Itali) sa nestrpljenjem očekuju treće po redu veliko okupljanje i druženje nacija.

Festival počinje u petak 23. septembra od 19 časova na trgu Bugibba. Takođe u subotu je druženje od 19 časova na Zejtunu, a u nedelju 25. septembra od 10 časova po ulicama Valete.

Folkloraši na Malti Foto: Ustupljene fotografije

Pripreme su u toku, a mališani broje sitno do velikog događaja.

- Imamo oko 23 dece, u defileu će biti odrasli ansambl. Od odraslih neće biti svi koji igraju, ali će ih biti desetak. Iskreno, od danas krećemo sa probama i da se uigravamo, što se tiče nastupa sve je spremno i osmišljeno već. Trudićemo se da svi budemo odlični, svakako smo uzbuđeni, jer nam se bliže tri velika nastupa, gde ćemo scenu deliti sa svim zemljama koje učestvuju - kazu i KUD "Dukat".

Mališani naši, pokažite kako se igra, a redakcija Telegrafa.rs je uz vas i želimo vam puno sreće.

Video: I kamen bi zaplakao: Preostala srpska deca iz Orahovca horski pevaju Bašto rajska

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA