≫ 

Protesti zbog silovanja maloletnice u Prištini ne jenjavaju: Traže se ostavke sudija i tužilaca

- Tužilaštvo je propustilo da preduzme bilo kakve korake da pruži odgovarajući tretman u slučaju maloletne devojčice i bio je potreban protest i veliki pritisak javnosti da se pronađu silovatelji - kaže jedan od aktivista

  • 0
Silovanje, zlostavljanje, maltretiranje Foto: Shutterstock

Više stotina ljudi danas se ponovo okupilo ispred zgrade kosovske vlade u znak protesta zbog slučaja silovanja 11 - godišnje devojčice u Prištini. Sa transparentima u rukama, demonstranti traže ostavke sudija i tužilaca umešanih u ovaj slučaj.

Organizatori protesta imaju i zahteve: Legalizaciju upotrebe i distribucije biber spreja za samoodbranu, razrešenje policijskih službenika nadležnih za slučaj silovanja maloletnice, formiranje specijalizovane jedinice policije za seksualno nasilje, sigurnost, pravdu i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja, kao i uvođenje predmeta seksualnog vaspitanja u škole.. Sa plakatima u rukama demonstranti traže ostavke sudija i tužilaca uključenih u ovaj slučaj, prenosi Kallxo, piše KoSSev.

Fjola Mucaj (Fjolla) iz Kolektiva za feminističku misao i akciju poručila je da će oni ostati ujedinjeni i revoltirani, dok svi ovi zahtevi ne budu sprovedeni u delo.

- Mi dobro znamo da je ovo nasilje nad nama učinjeno uz posredovanje države. Ipak, konačno poručujemo da ovo nasilje više nećemo tolerisati. Ova država i ova vlast moraju da odgovaraju i da nam konačno pokažu gde se pozicioniraju. To se može učiniti odmah tako što ćemo započeti implementaciju svih naših zahteva kao polaznu osnovu za promenu pravca države ka tretmanu bezbednosti žena i devojčica - istakla je.

Demonstranti prekinuli konferenciju za medije SSK, ispred Tužilaštva traže smenu glavnog tužioca Munišija

Stotine demonstranata nastavilo je marš od zgrade Vlade do zgrade Sudskog saveta Kosova (SSK). Pod sloganima "Kujtim beži" zahtevali su smenu glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini, Kujtima Munišija. Zvučnicima i zvižducima prekinuli su najavljenu konferenciju za medije SSK.

Jedan od aktivista na protestu saopštio je da tužilaštvo nije preduzelo nikakve korake, kako bi se u slučaju maloletne devojčice obezbedio odgovarajući tretman.

- Hitno zahtevamo smenu glavnog tužioca Kujtima Munišija - poručio je on.

On je dodao da su u petak obavešteni da je 11-godišnja devojčica, pored silovanja, bila i žrtva trgovine od strane još šest muškaraca, sa čim je tužilaštvo bilo upoznato.

- Tužilaštvo je propustilo da preduzme bilo kakve korake da pruži odgovarajući tretman u slučaju maloletne devojčice i bio je potreban protest i veliki pritisak javnosti da se pronađu silovatelji - dodaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA