Suze sestrica koje traže igračke na zgarištu ganule Srbiju: Stankovići u požaru izgubili sve, dobijaju nov dom

- Prikupljanje sredstava ide veoma dobro i sa radovima na novoj kući počeće se tokom ove sedmice - kaže humanitarac Dejan iz Kuršumlije

  • 2
Porodica Stanković kojoj je kuća izgorela usled kvara na instalacijama. Foto: Privanta arhiva

Porodica Stanković iz Gnjilana koja je usled kvara na instalacijama u požaru izgubila dom u mestu Aleksandrovo kod Merošine, dobiće novu kuću, a radovi će početi ove nedelje.

Lazar Stanković je, naime, sa svojim ćerkicama bliznakinjama pobegao sa Kosmeta, i posle mukotrpnog rada i seljenja, uspeo da izgradi dom za svoju porodicu, ali je vatrena stihija odnela sve u nestvarno kratkom roku. Suze dve sestrice koje na zgarištu traže svoje igračke i suknjice, ganule su Srbiju. Upravo je njihova neizmerna tuga bila motivacija humanim ljudima da se uključe u akciju i pomognu ovoj porodici s Kosmeta. Da im vrate osmehe na lica. 

Dejan Marković Milošević, humanitarac iz Kuršumlije, koju je posetio Stankoviće i pokrenuo akciju, za Telegraf.rs govori o odazivu ljudi za pomoć porodici Stanković.

Naime, kako Dejan kaže, prikupljanje sredstava ide veoma dobro i sa radovima na novoj kući počeće se tokom ove sedmice.

- Zahvaljujući humanim ljudima iz Srbije i inostranstva, kao i raznim organizacijama, odziv je zaista bio veliki i nova kuća počinje da se gradi tokom nedelje. Čeka se dozvola jer kuća neće biti na starom mestu. Porodica se trenutno nalazi kod jednog rođaka koji živi u blizini kuće koja je izgorela - kaže Marković Milošević.

Da su se Stankovići usled ovog nesrećnog slučaja uverili da postoji još dobrih ljudi, spremnih da pomognu u zlom času, prenosi humanitarac.

- Veoma su srećni, kako i da ne budu. Sa svih strana dolaze ljudi, pristiže pomoć. Devojčice dobijaju igračke i hranu. Uverili su se da postoji još dobrih ljudi. Videli su da nisu ostali sami posle nesreće - dodaje naš sagovornik.

Podsećamo, Lazar Stanković (29) iz Gnjilana oženio se i dobio dve ćerke bliznakinje. Nakon što su izbegli sa Kosova, kaže, godinama su se šetali po prihvatilištima, pa onda na jedvite jade, u Aleksandrovu kod Merošine, sagradili jednu prostoriju u koju su se uselili.

Posle godina rada i truda, Lazar je došao do toga da svoju decu može da odvede na more, kao i da im sredi sobu kako su one želele. No, sve to im se srušilo preko noći, kada je usled kvara na instalacijama njihov porodični dom izgoreo do temelja.

Garež i pepeo

Kako je ispričao ranije za Telegraf.rs, svakodnevica im je bila da decu odvedu u vrtić, potom da on ženu odveze do posla, a nakon toga ode na svoj posao. Tako je bilo i tog jutra kada je sve nestalo za nekoliko minuta.

- Ustao sam ujutru oko šest, to nam je neka rutina, spremio sam decu za vrtić i žena i ja smo krenuli na svoje poslove. U međuvremenu, kuća se zapalila. Vatrogasci nisu imali vremena da stignu, jer je naše mesto do centra Niša udaljeno oko 13 kilometara. Svakako, oni su došli i dali maksimum da ugase požar, svaka im čast i zahvaljujem im se - objašnjava Lazar.

Sve uspomene su izgorele, ostala je samo garež i pepeo.

- U tim stvarima u kojim smo izašli, to nam je i ostalo. Želeo sam na more da ih odvedem, izvadio sam i pasoše za decu, ali nije se dalo. Imali smo tu problem sa strujom, nismo imali trajnu nego privremenu, ali smo išli ka tome da i taj problem rešimo - ispričao je otac.

Video: Porodici Stanković izgorela kuća: Bliznakinje Anđela i Ksenija na zgarištu traže igračke i haljinice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velja

    5. septembar 2022 | 21:14

    Strašno...Ovo ni najgorem neprijatelju da se desi... Izgubiš sve za par minuta...

  • Eto!

    6. septembar 2022 | 12:12

    A da li je ta kuca bila osigurana i da li ce to biti ta nova? Ozbiljno pitam!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA