≫ 

Dete palo s prozora vrtića na Miljakovcu, inspekcija izvršila nadzor: "Svi odgovorni snosiće posledice"

- Ministarstvo je otvoreno za pitanja roditelja o određenoj predškolskoj ustanovi, i pri upisu i tokom trajanja predškolskog vaspitanja, i preduzećemo dodatne provere u narednom periodu kako se ovako nešto ne bi desilo ikada više - zaključuje Ružić

  • 15
Vrtić Foto: Telegraf

Po nalogu prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića prosvetna inspekcija je izvršila vanredni inspekcijski nadzor nad radom PU Rakovica i utvrdila činjenice u vezi sa slučajem pada deteta sa prozora u vrtiću Trčuljak na Miljakovcu.

S obzirom da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da je ustanova dužna da sprovodi mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čl.108 ), prosvetna inspekcija će u skladu sa utvrđenim činjenicama, a u vezi

odgovornosti ustanove i zaposlenih za bezbednost dece za vreme boravka u ustanovi (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čl. 128, stav 7, tačka 4), naložiti izvršenje odgovarajućih mera i preduzimanje odgovarajućih radnji prema zaposlenom, kao i prema direktoru Ustanove.

- Inspekcija je ustanovila i da objekat u kome se desio incident nije imao potrebno rešenje o verifikaciji, čime postoji osnov za razrešenje direktora. Najvažnije je da je dete stabilno. Izuzetno mi je žao što je došlo do ovoga i oštro osuđujem postupak direktorke koja je odlučila da, u toku dobijanja verifikacije, otvori objekat i primi decu - rekao je prvi potpredsednik i naglasio je da će svi odgovorni snositi posledice za svoje postupanje.

- Ministarstvo je otvoreno za pitanja roditelja o određenoj predškolskoj ustanovi, i pri upisu i tokom trajanja predškolskog vaspitanja, i preduzećemo dodatne provere u narednom periodu kako se ovako nešto ne bi desilo ikada više - zaključuje Ružić.

Video: Užasna nesreća u Beogradu: Ovo je zgrada gde je sa sedmog sprata s prozora palo trogodišnje dete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    9. septembar 2022 | 18:56

    A ko je odobrio rad vrtića koji ima najmlađu grupu na spratu? Jel za to neko odgovoran. Ako se išlo na verifikaciju to znači da je objekat prošao kontrole ministarstva.

  • Olja

    9. septembar 2022 | 19:18

    Svi odgovorni snosice posledice? Ajd' i to cudo da vidimo.

  • Vila

    9. septembar 2022 | 17:48

    Dokle će više da nam dečica padaju kroz prozor? Užas!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA