"Ovo je sada mrtvo jezero": Pretužan prizor kod Čonoplje, ispucala zemlja i skeleti riba umesto vode i života

Od nekadašnjeg Čonopljanskog jezera kod Sombora, stecištu ribolovaca i ljubitelja prirode, ostali su samo apoklaiptični prizori

  • 10

Suva, ispucala zemlja, skeleti mrtvih riba, ljušture školjki, otpad i miris truleži koji se širi svuda. Apokaliptični prizor jedino je što je ostalo od Čonopljanskog jezera nadomak Sombora, nekada omiljenom stecištu ribolovaca ovog kraja i ljubitelja mira i prirode.

Nakon što nam je jedna čitateljaka poslala fotografije sa zastrašujučim prizorima jezera, koje je ove godine potpuno presušilo, ekipa Telegrafa uputila se ka ovom mestu.

Prilaz Čonopljanskom jezeru izgleda uobičajeno. Široki put, okolo gusto rastinje i tišina.

Sa puta se jezero ne može videti, jer je od njega odvojeno zemljanim "bedemom", na kome se nalaze stepenice.

Tek onda kada krenete ka njima, avetinjska tišina i miris truleži u vazduhu nagoveštavaju da je ono što ćete ugledati, kada se popnete do vrha, nešto od čega će vas podići jeza i što ćete teško moći da zaboravite.

Od nekadašnje akumulacije, danas je ostala samo nepregledna površina suve i ispucale zemlje koju preseca plitak kanal sa žabokrečinom.

Tlo je toliko sasušeno da se po njemu bez problema može hodati. Ipak, to nije najugodniji doživaljaj, jer šetnja po nekadašnjem dnu Čonopljanskog jezera dovešće vas do još jezivijih prizora.

Na svako malo naići ćete na poneki skelet ribe ili čak na pojedine vrste u fazi raspadanja. Od šarana, somova i tolstolobika koji su ranije obitavali u ovoj akumulaciji, sada su ostali samo leševi.

Tu su i saušene ljušture školjki, ali i razni otpad  - vreće sa cementom, prazne flaše i limenke, ostaci municije.

Na jezeru nismo zatekli isprva nikog, osim radnika Zelenila, koji su se, nakon sređivanja okolnog rastinja, spremali da krenu. Samo su nam usput rekli da i prvi put vide Čonopljansko jezero u ovakvom stanju.

To nam je kasnije potvrdio i jedan prolaznik.

- Živim tu u blizini i koliko pamtim, ovako nikad nije bilo. Znao je da opadne nivo vode, ali da potpuno presuši nikad. U poslednje dve godine primetili smo da opada više nego obično, da bi ovog leta došlo do toga da iščezne - kaže nam on.

Priseća se da je Čonopljansko jezero nekada u ovom periodu bilo najživlje.

-  I sam se bavim ribolovom i dolazio sam ovde često. Čak sam bio prisutan kad je jedan ribolovac ulovio soma od 30 kilograma. Bilo je tu i pastrmki i tolstolobika.

I zaista, svuda okolo nalaze se mali ribarski molovi. Duž jezera je i šetalište, kao i kafana u koju su nekad rado svraćale porodice, ali i svi oni željni predaha u prirodi.

- Pogledajte sada - kaže naš sagovornik, zabacujući štap u plitki kanal i proveravajući koliko je dubok.

- Od celog jezera ostala je bara dubine od pola metra. Ovo je sada mrtvo jezero.

Apeli meštana i ribolovaca

Tokom leta, meštani obližnjih naselja upozoravali su da će jezero presušiti i da je veliki deo ribljeg fonda već nestao.

- Situacija je alarmantna. Jezero je presušilo i dosta ribe je uginulo - govorili su tada oni za naš portal.

Tako nam je i jedan ribolovac iz lokalnog udruženja ribolovaca objasnio da su i ranije upozoravali da će do ovoga doći.

- Nivo vode toliko padne da riba prosto ugine. Na to upozoravamo već pet godina i ništa se ne dešava, kažu nam da je to zbog nedostatka atmosferskih padavina. Razumemo, ali verujemo da ima načina da spasimo jezero i riblji fond u njima - dodaje sagovornik Telegrafa.

Podsećamo da je Čonopljansko jezero nastalo 1984. godine pregrađivanjem kanala da bi se obezbedilo snabdevanje vodom ZZ "Bačka". Površine 50 hektara, širine 100 metara i prosečne dubine oko tri metra, sa bogatim ribljim fondom, bilo je prava oaza za ribolovce.

Krivci i suša i ljudski i faktor

Iako se suša vidi kao glavni krivac za stanje u kojem se našlo Čonopljansko jezero, aktivisti i ribolovačka udruženja ovog kraja upozoravaju da je u sve uključen i ljudski faktor.

Kako tvrde, bušenje bunara u obližnjem naselju, radi navodnjavanja imanja i voćnjaka, dovelo je do toga da se crpe podzemne vode koju su, zapravo, ključne za opstanak Čonopljanskog jezera.

Iz JKP "Vode Vojvodine" su tokom jula saopštli da će izvršiti izmeštanje ribe iz ove akumulacije, kako bi se sprečio dalji pomor.

- Riblji fond na akumulaciji Čonoplja, koji je ugrožen zbog presušivanja jezera usled visokih temperatura i najveće suše od 2012. godine, izmešta se po hitnom postupku. Translokacija ribe obaviće se sutra, uz inspekcijski nadzor i poštovanje svih predviđenih procedura, a riba će do premeštanja na drugu lokaciju - u najbliži kanal Hs DTD, biti smeštena u specijalizovane bazene sa kiseonikom - naveli su tada i dodali:

- Sušenju akumulacija doprinosi i neodgovoran odnos poljoprivrednika, usled samoinicijativnog bušenja bunara, bez sprovođenja zakonske procedure. Imajući sve to u vidu, a u cilju konstantnog snabdevanja vodom te akumulacije i spašavanja ribljeg fonda, JVP "Vode Vojvodine" intenzivno radi na projektu njenog povezivanja sa kanalom Hs DTD "Vrbas-Bezdan". Akumulacija Čonoplja postaće deo budućeg podsistema "Telečka", iz kojeg će se vodom snabdevati severna Bačka - naveli su iz preuzdeća.

Dodali su da je u planu gradnja čak pet crpnih stanica, tri izlivne građevine, mnoštvo ustava i propusta.

- Kanalska mreža biće duga preko 50 kilometara. Investicija će koštati više od 4,5 milijardi dinara, a kada projekat bude gotov omogućiće navodnjavanje 25.144 hektara. Međutim, ono što je za rešavanje ovog problema najvažnije, akumulacija Čonoplja postaće veštačka i više neće zavisiti od atmosferskih i klimatskih uslova, kao do sada. Trenutno je u pripremi projektno-tehnička dokumentacija za ovaj projekat - naveli su.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Katana je moja sudbina.

    14. septembar 2022 | 23:27

    Gori more, tope se planine, od lepote i visine, nemocan sam to me brine, gori more tope planine, umrla je ekologijaaaaa.

  • milica

    14. septembar 2022 | 22:47

    Ne razumem. Koji nacin postoji? Tuzno jeste, ali i sve su reke sa zabrinjavajucim nivoom vode. Koji nacin postoji? Nije to cisterna vode.

  • Cile

    14. septembar 2022 | 22:46

    Daj bože da se to desi kod nas se to čeka dugo ali nadamo se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA