≫ 

Jedan pedijatar dnevno pregleda do 60 dece: Gužva u Dečjem dispanzeru u Pirotu, trpe mališani sa težom slikom

Sve više dece se nalazio u čekaonicama

  • 1
Bolnica, bolesno dete u bolnici, ranjeno, koma Foto-ilustracija: Shutterstock

Pedijatri u Dečjem dispanzeru dnevno obave i do 60 pregleda iako je normativima propisano 30 do 35. Dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja objašnjava da je sa početkom školske godine znatno povećan broj dece koja dolaze na pregled ali da širenju respiratornih infekcija pogoduju i klimatski uslovi i aktuelna epidemiološka situacija.

Na gužve u Dispanzeru dodatno utiču i administrativni kontakti, odnosno dolasci radi regulisanja određenih prava, što dodatno povećava rizik od šitrenja infekcija, pišu Pirotske vesti.

- Ušli smo u sezonu respiratornih infekcija kojima pogoduju klimatski uslovi a kolektivi odnosno škole i vrtići su idealno mesto za širenje infekcija, pa ne čudi što su gužve u Dečjem dispanzeru ovih dana velike - kaže dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja.

On savetuje da roditelji ne dovode decu na pregled ukoliko imaju blage simptome jer se na taj način dodatno povećava rizik od zaražavanja. Njegova preporuka je, iako postoje procedure oko pravdanja izostanaka dece u vrtićima na osnovu lekarske potvrde, da se potraži rešenje u boljoj komunikaciji između roditelja i Predškolske ustanove i na taj način zaštite deca a ujedno ne stvaraju dodatne gužve.

- Kapaciteti su takvi kakvi jesu, ali zbog velikih gužvi koje se ponekad i bespotrebno stvaraju trpe ona deca koja su zaista bolesna sa težim simptomima - kaže dr Ilić.

On smatra da bi i komunikacija između Apoteka i Doma zdravlja trebalo da bude bolja i da lekari u svakom trenutku znaju da li lekova koje propisuju ima u apotekama, kako se ne bi dešavalo da se pacijenti dodatno vraćaju zbog promene propisanog leka i na taj način ponovo stvaraju gužve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    20. septembar 2022 | 18:59

    Vi doktori u pirotskom decijem dispanzeru sami pravite teske pacijente od dece. Vracate ih kuci bez terapije i ne zelite deci da proverite krvnu sliku. Kad se pogorsa stanje onda ih seljete na odelenje sa teskom klinickom slikom. Jer dete nije leceno na vreme. Baka iz Pirota. I ne baka babaaa vec baka od 47 god. I vrlo dobro znam o cemu pricam. Da ne kaze neko da sam izlapela

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA